Radmila Knežević - Dve novogodišnje jelke

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Radmila Knežević - Dve novogodišnje jelke

Post od branko »

RADMILA KNEŽEVIĆ

D V E N O V O G O D I Š NJ E J E L K E

Lica

BABA JELA – Stara novogodišnja jelka

JELENA JECA – Nova novogodišnja jelka

PAHULJICA

DEDA MRAZ

NOVA GODINA

Dešava se ispred novogodišnje stolice u novogodišnjoj sobi 31.decembra bilo koje godine

I čin

I scena
BABA JELA

(na sceni ukrašena, uzdignuta na praktikablu novogodišnja stolica, do nje sporim koracima dolazi Baba Jela, vuče na konopcu svoj stari novogodišnji paketić i seda na stolicu)

BABA JELA: Zdravo deco! Ja sam stara novogodišnja jelka baba Jela. Jela koja je mnogo jela i postala debela. Ha, ha, ha!!! Šta vam je? Zašto me gledate tako čudno? Zar nikada niste videli staru novogodišnju jelku?
Eh, draga dečice. Ja sam stajala na ovoj novogodišnjoj stolici 364 dana. Cele prošle godine.(prisećajući se) Eh, okitila su me mala deca sa svojim mamama i tatama. Da, da...dobra stara vremena.
Dani su prolazili a ukrasi su počeli malo po malo da ispadaju i ubrzo sam ostala ovako gola , bez ukrasa. Ima li veće bruke i sramote za jednu novogodišnju jelku.
Evo vidite od svega što je nekada bio ukras na meni i oko mene ostao je samo ovaj novoodišnji paketić.On je nekada davno bio nov i lepo upakovan, imao je šarenu mašnu i 364 dana je čučao ispod mene. Kakva je to momčina bila. Sve su Paketice bile zaljubljene u njega. A ja? Ja sam bila lepa, tanka, visoka....ali vremenom sam se smanjila od kiše i snega. Cela prošla godina bila je puna sreće, zdravlja i veselja. Igrala sam i pevala bez prestanka.

PESMA:O kako je dobro bilo
Sa stolice ja sam sjala
Sva šarena, okićena
Jelka lepa, tanka, prava.

(u toku pevanaj se zagrcne, kašlje, odjednom joj postaje hladno)
Jao što je hladno. Ja sam znate, stara baba a babama je stalno hladno. Kada bi sad na mene pao neki sneg, smrzla bi se. Odmah bi dobila upalu grana ili granitis.(kašlje i kija) Evo, gotovo je. To je kraj. Moj život više nema smisao. Dobila sam granitis... jao, šta ću sad? Možda da odem do apoteke i kupim neki čaj. Jao...bole me grane!....Ma idem, brzo ću se vtratiti....(krene pa se vrati)..E da, umalo da zaboravim. Pričuvajte mi molim vas paketić. Odmah se vraćam.(ostavlja paketić na jedan kraj scene, odlazi)

II scena
JELENA JECA

(Ulazi nova novogodišnja jelka, Jelena Jeca, sva okićena i doterana, držeći u ruci svoj doterani paketić, peva i pleše sa njim)

SONG: Divno je biti najlepša jelka
Zavešću matorog Deda Mraza
Ja sam zgodna firmirana maca
Ja sam ovde najveća faca.

JELENA JECA: (nameštajući mašnu paketiću) Jedan novogodišnji paketić ne sme biti šlanjav i neuredan već doteran i lep, sa najmodernijim papirom i mašnom.(spusta paketić na drugi kraj scene)
Jao, koliko je sati?...(u panici)Uskoro će doći Deda Mraz, a ja se još nisam doterala (sređuje se)...malo Arnmani ukrasa ovde, tako.. sad malo Versaći ukrasa ovde...tako, pa malo ...(primeti decu u publici) Ej, klinci, zdravo!
Ju, izvinie, nisam se predstavila. Ja sam nova novogodišnja jelka Jelena Jeca i biću sa vama 365 dana u narednoj godini. Došla sam da sačekam Deda Mraza i da najzad zauzmem ovo novogodišnje mesto. Deda Mraz samo što nije stigao. Treba da donese još puno novih paketića koje će staviti ispod mene. Jedva čekam da vidim paketiće, a i Deda Mraza. Čula sam da je on pravi dasa...ju, ja se ovde raspričala a on samo što nije stigao. Moraću da pospremim malo ovu novogodišnju sobu.(počinje da posprema i ugleda stari novogodišnji paketić, uplašeno).Šta je ovo?...Kakvo je ovo očerupano pile?...Na šta ovo liči?...Ma da to nije neko biće sa druge planete?...Auu što je strašan..jao!!!...(u stahu se idaljava od paketića i sudara se sa Baba Jelom koja se vratilaa iz apoteke. Baba Jela kine i u tom kijanju oduva Jelenu Jecu koja pada na pod)

II čin

BABA JELA, JELENA JECA

JELENA JECA: Pobogu baba gledaj gde ideš, sve si mi ukrase polomila.

BABA JELA: Ko?

JELENA JECA: Ko? Ti!

BABA JELA: Ja?

JELENA JECA(imitira je): Ja?

BABA JELA: Ti?

JELENA JECA: Ma ne ja, već ti!

BABA JELA: Ti?

JELENA JECA: O lude li babe!

(baba Jela pokušava opet da kine, Jelena Jeca joj zatvara nos)

JELENA JECA: Nemoj opet, molim te!

BABA JELA: Ali ja moram da kijam, ko je tebi kriv kad si mi stala na kijavicu...Uostalom, ko si ti? Nisi se ni predstavila a razgovaraš sa mnom.

JELENA JECA: Ja se zovem Jelena Jeca.

BABA JELA: Meca?

JELENA JECA: Ne, meca nego Jeca, Jeca Jelena.

BABA JELA: Pelena?Pelena za bebe? Koja pelena? Pampers, Suprims...

JELENA JECA: Ne pelena već Jelena!!!

BABA JELA: Zelena? Da, da, vidim da si zelena, baš si lepo pozelenela. A na kojoj plaži se ti sunčaš pa si dobila tako divnu zelenu boju?

JELENA JECA: (deci) O kakav gluvać od babe,ne čuje baba, ne čuje, poludeću.(baba Jeli, vičući) Baba, slušaj ovamo! Ja nisam ni meca, ni pelena, ni zelena, ja sam JE LE NA!!!

BABA JELA: Dobro, što vičeš? Čujem ja odlično! Čula sam kako se zoveš.

JELENA JECA: Kako se zovem?

BABA JELA: Jelena!

JELENA JECA: Bravo baba, bravo!!!(deci) najzad, zabolelo me je grlo.(baba Jeli) A kako se ti baba zoveš?

BABA JELA: Ja sam baba Jela!

JELENA JECA: (iznenađena) Baba Jela?!! Stara novogodišnja jelka?!!!

BABA JELA: (u čudu) Da. To sam ja.

JELENA JECA: (rukuju se, Jelena Jeca, oduševljena, trese ruku baba Jeli) Dobro jutro, ovaj..dobar dan, to jest dobro veče...

BABA JELA: (bolno) Dobro veče..jao!..u redu je..dobro veče....jao!

JELENA JECA: Pa ja prosto ne mogu da verujem da sam vas upoznala.

BABA JELA: A šta ti radiš ovde Jelena Jeco i ko si ti?

JELENA JECA: Ja sam Nova novogodišnja jelka.

BABA JELA: (u čudu) Nova novogodišnja jelka?!

JELENA JECA: Da! To sam ja!

BABA JELA: (besna) Misliš jelka, nova, novcijata, najnovija....

JELENA JECA: D, da, da sve je tačno. A gde si ti bila baba Jelo?

BABA JELA: (ljutito) Gde sam bila? U apoteci da kupim čaj, jer sam jako prehlađena, bole me grane, dobila sam granitis, ako uopšte znaš šta je to, pa kad je neko prehlađen i kad dobije granitis, mora da pije čaj, ali ja nisam našla ni čaj od hibiskusa, ni čaj od nane, ni kamilicu, nisam našla nijedan čaj zato što apoteka nije radila,eto gde sam bila...

JELENA JECA: Jao pa nisam znala da ćemo se sresti, mogla sam ti ja doneti čaj. Ali ne pitam te sada o tome. Mene interesuje gde si ti stajala?

BABA JELA: Kako to misliš gde sam stajala? (odjuri do stolice i sedne na nju) Ovde sam stajala. Tu sam stajala cele ove godine i sad si došla ti sa tvojim glupavim ukrasima i sa ovim kučencetom od paketića, i zato ću ja morati da odem, a toliko sam radosti donela!!!

JELENA JECA: Bože baba, pa klinci svake godine iznova kite jelku i dobijaju nove paketiće. Ajde ustani molim te lepo odatle, to je sada moje novogodišnje mesto.

BABA JELA: (odgurne je) Neću da ustanem, hoću još da sedim ovde, to je moje mesto, zapamti.

JELENA JECA: Ma, to nije istina, to je sada moje mesto, ustani!

BABA JELA: E neću!

JELENA JECA: E hoćeš i moraš!

BABA JELA: E neću i ne moram! (guraju se na stolici)

JELENA JECA: Ma ustani sa te stolice, ako naiđe Deda Mraz i vidi da još nisam postavljena na novogodišnju stolicu, neće imati gde da spusti poklone, uvrediće se i otićiće.

BABA JELA: Pa neka ostavi poklone ispod mene.

JELENA JECA: Kako ispod tebe? Jer ti baba imaš ogledalo. Vidiš li ti uopšte na šta ličiš. Deda Mraz će misliti da si ti neki žbun.

BABA JELA: A za tebe će misliti da si neka bukva sa tim tvojim mozgom.

JELENA JECA: Ha, ha, ha...zagolicaj me molim te...Kako ne shvataš da si ti sada obična a ne novogodišnja jelka. Uostalom ja sam lepša od tebe čak i da sam bukva.

BABA JELA: Pa mogu i ja da budem lepa kad bi nabacila na sebe sve te krpice i te silne ukrase. Evo (otkida ukras sa Jece i stavlja na sebe) sada sam ja Novogodišnja jelka...(počinje da beži)

JELENA JECA: Jao, to boli...vrati mi novogodišnji ukras, to je original Do

(jure se oko stolice i po sceni)

BABA JELA: Neću! Ja sam još uvek novogodišnja jelka jer imam ukras. Uostalom ne moraju deca svake godine kupovati novu jelku.

JELENA JECA: Vrati mi ukras ljubomorna babetino!

BABA JELA: Ha, ha, ha...pa kako si mislila da stojiš godnu dana na novogodišnjoj stolici kad ne možeš jednu „babetinu“ da uhvatiš?

JELENA JECA: Vrati mi ukras krastava žabo!

BABA JELA: Neću, napirlitana kokoško!

JELENA JECA: Vrati kad ti kažem!

(Jelena Jeca uspeva da uhvati baba Jelu, ova kine i ponovo obori Jecu,
Baba Jela nastavlja da trči)

JELENA JECA: Stani baba!

BABA JELA: Neću klinka!

JELENA JECA: Vrati mi ukras!

BABA JELA: pa i nije ti neki ukras! (baca ukras koji udara u glavu Pahuljicu koja se pojavljuje u tom trenutku)

II scena
BABA JELA, JELENA JECA, PAHULJICA

PAHULJICA: (teturajući se) Jaooo!!!Moja glava!!! Gde sam ja!!!

BABA JELA I JELENA JECA: Pahuljica!!!

BABA JELA: Beži, skloni se, o samo da ne padne na mene, smrznuću se. Znala sam, ovo je kraj! Granitis! U pomoć!!!

JELENA JECA: Gde si bacila moj Armani ukras? Jao, samo kad te uhvatim.(Baba Jela i Jelena Jeca jure)

PAHULJICA: Stanite! Prestanite da vičete i jurcate naokolo.Pa vas dve bi kao Novogodišnje jelke trebale da budete nežne i dostojanstvene a ne kao tamo neke divljakuše. Čula sam kako ste se svađale. Sramota! Stidite se!

BABA JELA: Ali Pahuljice, ona je htela da zauzme moje novogodišnje mesto!

JELENA JECA: Ti si stvarno prava nadrvena baba. Kako ne shvataš da je to sada moje mesto.

PAHULJICA: Dobro, prestanite sa svađom, počeću da se topim od nervoze i ponovo ću se zateturati

SONG: Kada me nešto sa neba udari
Počnem da padam na zelene grane
Sve moje sestrice, male pahuljice
Veselo lete na razne strane.

(čuje se kako zvone telefoni)

SVE: Telefon!Oh, neko je na vezi!!! (Svaka uzima svoj telefon. Baba Jela ima stari fiksni telefon Pahuljica telefonsku bezžičnu slušalicu a Jelena Jeca najnoviji mobilni. Stoje na tri strane scene i sve tri razgovaraju u isto vreme), Halo! Ovde Jelena Jeca ( Baba Jela,Pahuljica)!...Ko je to? (iznenađeno) Deda Mraz!!!...Izvolite Deda Mraze, recite...Molim?...Čuli ste neku buku?... Da li smo se svađale?.....Ne, nismo...ovaj...u stvari.... samo smo se malo svađuckale....malo samo...malecno...ovolicno...da...nećemo više, taman posla...molim? Da, da, kod nas je spisak dečijih želja za Novogodišnje paketiće. Da. Molim?... Nećete doneti deci poklone ako se i dalje budemo svađale...da se pomirimo i odaberemo najlepšu novogodišnju želju..pa dobro...ako baš mora... u redu...do viđenja Deda Mraze..Do viđenja!!!

BABA JELA: Ti si kriva.

JELENA JECA: Ma nemoj, ja sam kriva, ti si prva počela...

BABA JELA: Ti si...(počne da kašlje)

PAHULJICA: (udara je po leđima) Baba Jelo, Jelena Jeco ovako više ne ide.

BABA JELA i JELENA JECA: Ne ide.

PAHULJICA: Vas dve se non-stop svađate a Deda Mraz ne donosi poklone deci koja se svađaju.

JELENA JECA i BABA JELA: Ne donosi.

PAHULJICA: Moraćemo drugačije da rešimo problem.

JELENA JECA i BABA JELA: Moraćemo.

SVE TRI: Hajde da smislimo kako!

III ČIN

I scena
PAHULJICA, JELENA JECA, BABA JELA

PAHULJICA:(posle dužeg razmišljanja) Imam ideju! Predlažem da organizujemo takmićenje u pevanju pa koja od vas dve lepše otpeva novogodišnju pesmu, neka ostane na stolici i podeli deci paketiće sa Deda Mrazom. Da li se slažete?

BABA JELA: Pa dobro, može....u stvari ne može.

JELENA JECA: Kako to, sad može sad ne može.

BABA JELA: Ne može jer nemamo žiri koji bi odlučio o tome koja od nas dve bolje peva.

JELENA JECA: Kako to misliš nemamo žiri. A ja i sva deca koja se ovde nalaze?

OBE: Pa dobro.

PAHULJICA: Onda takmičenje može da počne! (fanfare) Hajde samo malo da pospremimo ovu Novogodišnju sobu.

(spremaju sobu i igraju uz muziku)

PAHULJICA: Dobro, da počnemo.Hajde Jelena Jeco, ti budi prva.

JELENA JECA: U redu, ja mnogo volim da pevam.

SONG: kad dođe Nova godina
Gradovi su beli
Deda Mraz na sankama
Poklone deli

Nova godino dođi kod mene
Zovu te moje okice snene
I moje ruke grle te nežno
Sa puno ljubavi, radosno, snežno.

PAHULJICA: Divna pesma

(Baba Jela pokušava da je imitira i sve vreme joj se potsmeva)

BABA JELA: Jao, ništa smešnije nisam čula, ha, ha, ha...

PAHULJICA: A sada nastupa Baba Jela.

BABA JELA; Sad ćete da čujete šta je dobra svirka a o pevačici da i ne govorimo.(peva)

SONG: Kad dođe Nova Godina
Ulice su sjajne
Svako dete šapuće
Deda-Mrazu tajne

Nova Godino dođi kod mene
Zovu te moje okice snene
I moje ruke grle te nežno
Sa puno ljubavi, radosno, snežno.

(Jelena Jeca zatvara uši, ne može da je sluša)

JELENA JECA: Jao zaboleše me uši!!!

PAHULJICA: Divno, sjajna pesma! Mada mi se ove dve pesme čine jako slične, ali nema veze... Prestanite sa svađom. Počinjemo sa glasanjem.
Deco, ko glasa za Baba Jelu neka digne ruku...(broji)...1845 dece je glasalo za Baba Jelu, 1845 birača na jednom mestu, neverovatan uspeh!

BABA JELA: Jeeee!!!!

PAHULJICA: A sada neka digne ruku onaj ko glasa za Jelenu Jecu.....(broji)...1845 dece tj. glasača...kakav uspeh!

JELENA JECA:Jeeeee!!!

PHULJICA: Nerešeno

JELENA JECA: Kako nerešeno? Ja sam pobedila!(seda na stolicu)

BABA JELA: Skloni se odatle, ustani!

JELENA JECA: Neću, pobeda je moja!

BABA JELA: Imaš li ti ženo uši, ja sam pobednica ovog festivala!

PAHULJICA: Molim za malo pažnje! Slušajte me pažljivo! 1845 i 1845 su dva ista broja.

JELENA JECA i BABA JELA: Jel?

PAHULJICA: O nebo, o plavetnilo!I vi bi da stojite na novogodišnjoj stolici a nemate pojma sa matematikom. Pa kako bi pomogle Deda Mrazu da izbroji paketiće?

BABA JELA: A što da mu pomažemo, neka broji sam...ako zna.

PAHULJICA: Pa naravno da zna.

JELENA JECA: Nema to nikakve veze da li neko zna da broji ili ne, meni je najvažnije da sam lepa i moderna. Kad me Deda Mraz bude video pašće pravo na sanke.

PAHULJICA: Evo ga, dolazi!

JELENA JECA: (gura se) Gde je?...Evo dolazi! Jao što je sladak.

BABA JELA: Rekoh ti ja.

JELENA JECA: Jesam li doterana, kako izgledam? Da li ću mu se dopasti? (baba Jeli) Šta misliš?

BABA JELA: Ne znam šta bih ti kazala. Ne znam u kom će fazonu biti ove godine, možda ne voli kič. (kašlje) Jao, opet me je uhvatio kašalj.

JELENA JECA: Naravno da te je uhvatio kašalj kad si tako ljubomorna i zavidna.

BABA JELA: Ko? Ja?(kašljući) Slušaj ti....

JELENA JECA: Evo ga, ulazi!

III čin

I scena
JELENA JECA,BABA JELA,PAHULJICA,DEDA MRAZ, NOVA GODINA

DEDA MRAZ: (ulazi sa velikom vrećom) Dobar dan draga deco! Dobar dan moje dame Baba Jelo, Jelena Jeco, Pahuljice.

JELENA JECA: Oh! (pada u nesvest,pritrčava joj u pomoć Baba Jela)

PHULJICA: Dobar dan Deda Mraze. Evo izvolite spisak dečijih želja za Novu godinu.Molim vas da vi odlučite koja je želja najlepša i koja će jelka ostati na novogodišnjoj stolici.

DEDA MRAZ: (čita spisak)Hm, hm.. preda mnom je težak zadatak. A Jelke će morati da nađu odgovor same u sebi. Ne brinem ja mnogo za njih dve. No da vidimo šta imamo ovde (peva):

SONG: Sve predivne dečije želje
Pretvaram u pravo veselje
Otvaram moju čarobnu vreću
Iz nje poklanjam ljubav i sreću
I puno zdravlja i puno smeha
Donosi vam ovaj veseli Deka.

( proverava da li je doneo deci poklone sa spiska želja, zaviruje u paketiće, pomaže mu Pahuljica, za to vreme na drugom kraju scene)

BABA JELA: (ne može da probudi Jelenu Jecu, kija joj u lice)

JELENA JECA:(otvara oči) Gde sam ja?

BABA JELA: Najzad! Slušaj Jeco. Baš nešto razmišljam. Ja sam i suviše stara i umorna da bih još uvek stajala na ovoj stolici. Vidiš i sama da sam dobila taj granitis.Nego, da se ja i ti lepo dogovorimo. Ostaviću tebi ovo novogodišnje mesto, a ti, molim te, ostavi meni Deda Mraza. On jeste zgodan dasa, ali ja sam mu nekako bliža po godinama...Znaš, pomalo me stid i da ti priznam, ali on je moja ljubav još iz vrtića, bili smo zajedno u grupi kod iste vaspitačice..

JELENA JECA: Jao, pa što mi to ranije nisi rekla. To je divno.Slušaj baba, ne moraš ništa da brineš, slobodno ti uzmi ovog Dedu a ja ću već sebi naći nešto mlađe. Taman posla da pokvarim tu veliku ljubav još iz vrtića...Vrtić je svetinja, zar ne?

BABA JELA: Drugarstvo je svetinja Jeco, drugarstvo! To je ono što treba da znaš i o čemu treba da naučiš ovu decu ovde i svu decu sveta dok stojiš na novogodišnjoj stolici. Ja sad idem a ti, ako ti nekada bude trebala pomoć ili ako ne budeš znala nešto da uradiš, slobodno me pozovi, doćiču odmah. Jer prijatelji zato i služe..

SVI: Da jedni drugima pomažu ( zagrljeni)

DEDA MRAZ: Hm, hm..Pročitao sam sve dečije želje i odlučio da je svaka želja podjednako važna. Zato ću svakom detetu na ovoj planeti dati 3 najvažnija poklona u životu. U ovom paketiću je ZDRAVLJE, u ovom OSMEH a u ovom LJUBAV. To su najveći pokloni koje neko dete može da dobije. Ah..da...umalo da zaboravim... Dovezao sam na sankama moju najbolju prijateljicu Novu Godinu. Hajde da je zajedno pozovemo.

SVI: Nova godino! Nova godino!

NOVA GODINA:(ulazi)
SONG:Evo me, stižem, živeću s nama
365 dana,
Svaki će dan sa mnom čaroban biti
Čaroliju ću po svima posuti.

SVI: Nova godino, budi nam lepa
Nova godino svoj deci sveta
Nova godino radost probudi
Žele sva deca, žele svi ljudi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori