Marijana Tomišić - Avantura gospođice ruže

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Marijana Tomišić - Avantura gospođice ruže

Post od branko »

Marijana Tomišić

AVANTURA GOSPODJICE RUZE – najlepse je medju svojima

Ruza
Tulipan-Muskarac u mantilu
Frizerka
Musterija
Cvet1
Cvet2
Slikar

Ruza-Ah kakav divan dan.... danas pravim velike promene.\SMINKA SE\..dugo sam razmišljala....i odlucila

Dolazi Tulipan- A sta ste odlučili Gospodjice Ruzo?

Ruza- Odlucila sam da odlazim iz ove prilicno dosadne bašte. Idem da vidim sveta.

Tulipan- Pa to nije ....ma nećete valjda...molim Vas …..ne priliči to jednoj takvoj dami.

Ruza- Oprostite? Molim?

Tulipan- Kazem da cveće ne šeta samo po gradu ili pijaci. Prvo nije kulturno za jednu damu, drugo mogao bi vas neko ukrasti. A treće....

Ruza- A Vi se bas zabrinuli?

Tulipan- Znate kako, živimo eto već godinama svi u ovoj bašti i nekako imam osećaj da treba da Vas zaštitim i sačuvam.

Ruza- Čuvajte vi sebe gospodine. Mogla bi da dodje neka persona i da vas ubere tek tako....a tu Vas niko od nas ne može zaštiti....A ja ako i odem na pijacu bar cu uzeti neki dinar za ovu svoju lepotu.

Tulipan- I sta cete onda za dinar. Jeste li čuli za inflaciju? Dinar vise ne vredi ni paru.

Ruza- Naravno da sam cula za inflaciju. Neću se baš prodati za dinar, mozda eto…za vise dinara.... za vise stotina ili par hiljada dinara.

Tulipan- Vi bas preterujete. I sta cete sa tolikim novcem.?

Ruza- Za pocetak uloziću novac u sebe. Prvo ću otići ću na frizuru. Ne svidja mi se ova boja eto mogla bih i da se išatiram.

Tulipan- Da a onda biste mogli da se preprodate i za veće pare./ podsmesljivo/

Ruza- Da da da .. Sto da ne....to je odlična investicija... onda posle odem da mi izliju listove...

Tulipan- Sta da vam izliju?

Ruza- Pa listove. Da ih ucvrste malo pa da stave neki šareni lak.....pa neki sjajni prah…

Tulipan- Zanimljivo....

Ruza- Da... to bi mi sigurno povećalo cenu....i tako obišla bih malo sveta, .... A nesto razmisljam …. eto mogao bi i ti.

Tulipan- Šta da se šatiram ili izlivam.listove? ...Neka ostacu u svojoj bašti da udisem svež miris mojih drugarica karanfila i ostalog cveća. Meni je to, verujte mi, mnogo draže. Eto moze me kupiti neko za male pare i odmah baciti u smeće a to ne bih voleo.
Ljudi su ..... ponekad nezahvalni i čudni.

Ruza- Zašto tako razmišljaš? Ako znaš svoju cenu to ne moze da se dogodi.

Tulipan- Odakle ti znas? Izvinite ja predjoh na " ti".

Ruza- Nista ne marim za to. A znam jer .... čitala sam.

Tulipan- Ti si čitala? opet ja na "ti"…oprostite.

Ruza- Opet kažem ne marim. Nego da se vratim na temu... ovako kazu: " Ako ne cenis sebe nece ni drugi"" Ako umanjujes svoju vrednost umanjiuju je i drugi.

Tulipan- Da ali svakako.... onog momenta kad nas uberu imamo rok trajanja.

Ruza- Uvek imamo rok trajanja zato i vredi pokušati...

Tulipan- Hrabra si.

Ruza- Ah da.

Tulipan- Hrabrost i ludost su dva brata. Dobro i sta ces sad?

Ruza- Pomozi mi da oslobodim stabljiku\ muci se da iscupa koren\... i odoh.

Tulipan - / POMAZE JOJ/ Znas sta idem i ja sa tobom. Dosadilo mi je ovde. I ova gazdarica je postala neodgovorna ... baca opuske, toz od kafe .... a i pušta mi lošu muziku.... hteo sam već više puta da se pobunim. Znas li da šund lose utiče na lepotu?... Možda si u pravu? Strunuću ovde, .... narocito ako budem ostao sa ovim ostalim, u obrazovno - kulturnom smislu, zaostalim cvećem./ prica tiho/

Ruza- O tome ti pričam. Okolina itekako može da zaustavi nas razvoj i količinu radosti.
Tulipan - Tako je!
Ruza- Zato razmisli. Uzmi stvari u svoje ruke.

Tulipan- Da ..... da..... mislim da sam razmislio.... idem sa tobom.

Ruza- Ne, svako mora put da podje sam. I svako je odgovoran isključivo za svoj put.

Tulipan- Ali plasim se.

Ruza- Eh ako se plasis znači da nisi spreman

Tulipan- Dobro sačekaću još malo....

Ruza- Cekaj ti cekaj. A sta ako te gazdarica ubere vec danas stavi u vazu i?

Tulipan - Pa nista izrasću opet sledeće godine.....

Ruza- Kako god hoćeš.... ja idem . Stavicu šešir i sunčane naočare, torbicu….i odlazim. A sta su javili na vremenskoj prognozi?

Tulipan- Nisam nista cuo. Taman kad su došli do tog dela u vestima prekinuo se program ....ne znam sta je bilo... E da.... dosla je komšinica Stoja na kafu....Jaooo znas da joj se cerka razvela ostavila zena sve i.posla u beli svet sama....samcata...sramota/ pomalo je podrugljivo gleda/

Ruza- Eto ....tracevi, abrovi… Time se bave ljudi.

Tulipan-Čime?

Ruza- Tudjim zivotom! A zapravo ne razumeju da dusa nekad mora da odluta, mora da se izgubi pa da se nadje.

Tulipan- Da se izgubi ....pa da se nadje .... ne razumem nista.

Ruza- Kazem ti da ne osudjujes druge...i budes gospodin, I ocisti svoju bastu pa onda vrsljaj po tudjim.

Tulipan- U pravu si....to nije lepo...a sta cu kad mi je dosadno... Priznacu ti nekad mi od tih prica i nije dobro. Jednom mi je opala i latica iz cista mira kad je dosao onaj brkati komsija pa pricao po stoti put svoje dogodovstine sa pecanja...

Ruza – Dogodovstine sa pecanja… cudna mi cuda. E pa ti nastavi da slušaš svake godine iste price I svakog dana iste vesti.

Tulipan- Pa nisi u pravu. Priče su nekad i različite, a ni vesti nisu iste svaki dan kao ni vreme. Jer da su iste eto ne bi ti trebala vremenska prognoza.

Ruza - Da slazem se oko toga. … ali ....odoh

Tulipan- A sta ako te ne kupe? Sta ako te neko samo pomirise i baci, sta ako ti neko rascerupa latice ..... sta ako.....

Ruza- Nista izrascu opet sledece godine.

Tulipan - U pravu si....svaka godina nova šansa novi početak.

Ruza- Vidimo se onda sledece godine a onda ću ti sve ispričati pa mozda se i ti odlučiš na ovakvu avanturu.

Tulipan- Zbogom i pazi na trnje ..

Ruza- Hocu bez brige....

*Posla je tako Ruza u beli svet bosonoga ali sa trnjem tako oštrim da joj se niko bez njene izricite dozvole nije mogao pribliziti.Prolazila je gradom vetar je nosio i zanosio Kiša joj krasila bose nozice i kvarila joj frizuru. Stigla je do frizerskog salona. Sa stolice je upravo ustala zadovoljna mušterija.*

Musterija- Predivno, predivno koliko kosta ovo remek delo?

Frizerka- Drago mi je da ste zadovoljni. Ovoga puta sa popustom za stalne mušterije.Dakle samo 300 dinara.

Musterija- Ma ne dolazi u obzir.

Frizerka- Kazem Vam samo toliko. Volim da nagradim lojalnost.

Musterija- / OKRENULA SE I UGLEDALA PREKRASNU RUZU POKISLU SA SPUSTENIM LATICAMA/ Evo, evo uzmite ovaj predivan cvet kao poklon od mene. Odnela bih je kuci ali mislim da će mnogo lepše mirisati uvasem salonu.

Frizerka- Da predivna je i krupna. Treba samo da je malo sredim. Bas je pokisla. Hvala.

Musterija- E jeste, bas je mokra...prijace joj ovde kod Vas . Odoh hvala I Vama za frizuru I vidimo se sledece nedelje.

Frizerka- Do viđenja- Bas je izmučen ovaj cvetak.....Malo cu ga prosusiti i doderati. Uh ubodoh se na ovo trnje. Sad cu ja to malo da skresem makazama.

Ruza- Ne, to boli.

Frizerka- Sta to bi? / UGLEDA KROZ IZLOG MUSKARCA U MANTILU I SESIRU KOJI JE BACIO POGLED PREMA LOKALU I NESTAO/ Mora da je on.

Ruza- Aaaaa pćihaaaaaa

Frizerka/ odskoči/ - I ju..... sta je sada? Lepo sam čula da je neko kinuo.

Ruza- Ma ja sam.

Frizerka- Preumorna sam i mora da sam popila puno.kafe.... ako pak nije to .... ova ruza govori.

Ruza- Da. Govorim zaista govorim i bas sam htela da Vas zamolim za jedan topao čaj. Mislim da sam ozebla.

Frizerka- I juu. Sad jos da mi neko udje pomislio bi da sam posandrcala.

Ruza- Ah , ne živi se od tudjeg misljenja. Mogli biste malo da me isfrizirate aaaaa?

Frizerka- Izvinite nikada nisam Frizirala ruze. Mislim umem da napravim ikebane, bukete....

Ruza- Dobro dobro.... moze li barem čaj?

Frizerka - Evo odmah

Ruza - Znate ovo mi je prvi izlazak iz baste. Odlucila sam da upoznam svet.

Frizerka/ nosi caj/ - da upoznate svet? Ih nema tu Bog zna sta da se upozna....svi jure negde.... niko vise nikog ne slusa... ne poznaje....a kako je kod Vas u Vasem svetu?

Ruza- Nista .... bas nista posebno... ujutru nas budi Sunce i umiva rosa.... malo jutarnje gimnastike i onda čekamo podne. Ako padne kiša skupimo svoje latice i primirimo se dok ne prodje a kad je sunčano onda ih raširimo… i tako po ceo dan a onda se polako spremamo za spavanje....pa sve iznova... ma svaki dan je isti. Sta da Vam kažem. Kod Vas mi nekako izgleda dinamicnije i lepse....Recite mi kako provodite dane?

Frizerka- Hm uvek isto... Buđenje na brzinu. Umjvanje, pranje zuba....i sve redom. Sedanje u auto. Prve mušterije me čekaju ispred lokala. Kafu skuvam u pola devet a Popijem oko 12h .... hladnu...i nikakvu . Ovako malo kad je kišni dan bude manje posla ali zato posle svake mušterije moram dobro da izribam pod , zatim sledi pranje izloga, a o zimskom period da ne pricam. I onda uvece Padnem umorna u krevet ... i… ujutru sve iz početka.

Ruza- A pozoriste, balet... imate li vremena za to ?

Frizerka- Toliko sam umorna da ne stizem nista...idi ti malo pa procunjaj po gradu kad ti je Bog dao.Jedino sto moras da se cuvas od mnogih stvari.

Ruza- Ne brinite Imam bodlje.

Frizerka- Da primetim. Ja bih Vam malo sredila frizuru ali ne mogu od tog Vaseg bodlja. Probacu ovako \pocinje da je frizira\ eto malo bar.

Ruza- Hvala ali ne mogu da Vam platim.

Frizerka- Ne treba. Taman sam malo danula dušom sa Vama..Treba ja tebi da platim sto ti se izjadah.

Ruza- Nema potrebe za to služe prijatelji

Frizerka- Prijatelji?

Ruza- Imate li vi prijatelje?

Frizerka - Sve manje.

Ruza- Kako?

Frizerka- Ne mogu da stignem.... a i duga prica. Evo bas sam te lepo doterala. Sad lepo uzmi ovaj kišobran ako opet naidje kisa i uživaj u ovom lepom proleću.

Ruza- Nisam vam platila ... a i kišobran sam dobila. Niste vi u gradu tako loši kao sto se govori.... Hvala

Frizerka- E pa do viđenja.... nadam se da ćemo se videti opet.

*Ruza uzima kišobran stavlja u torbicu I odlazi na pijacu.*
Dva cveta stoje I podsmesljivo posmatraju Ruzu I ogovaraju je.

Cvet 1- C, c, c,Gledaj ovu raskalasnu!

Cvet2 - Raspustila se .... ko zna sta je ta naumila!

Muskarac u mantilu-\ PRILAZI IM\ -A sta bi naumila? Hoće zena da oseti slobodu I da iskusi nesto.
Cvet2- Posla zena da stekne slavu\ SMEJU SE\

Cvet1- Jeste celi svet bas na nju čeka.

Cvet2- A sta, mislis da zeli da postane neka Holivudska Zvezda?

Ruza- Sta ste rekle " Holivudska zvezda" ? Sta je to?

Muskarac- To je gospodjice kada nemate sopstvenj zivot... kada svi o Vasem zivotu znaju vise nego vi. A vi sve vreme radite ono sto se od Vas trazi.

Ruza- Aha. Hocete da kazete kada ste popularni.

Cvet2- To znaci da nemate ni stida ni morala.

Muskaracu mantilu - I da pripadate svakome samo ne sebi.

Ruza- A u sto mračite...

Cvet1- Ne mrace.... to je svet pun svetala ali i iskusenja....

Ruza- Moram priznati, deluje vrlo primamljivo.
Muskarac u mantilu- I u isto vreme primitivno. Ali probajte.

Cvet2- Ne zanosite se. Ne moze tamo svako.

Muskarac u mantilu - Zapravo moze.... svako moze.... ali nije svako srecan tamo.... Znate neki ljudi traze mnogo vise od zivota

Ruza- Vise.... sta moze biti vise od popularnosti.

Cvet1- Sjaja reflektora!

Cvet2- Crvenog tepiha!

Ruza – Ah…Toalete, visoke potpetice, zvuk fotoaprata, naslovne strane…

Cvet 1 i 2- Divota\ ZANESENO

Ruza- A ja raskalašna ahahaha... sve biste vi posle za mnom a ovamo me olajavate.

Muskarac u mantilu- Kada bih znao da ću pronaći pravu ljubav posao bih i ja jer to je jedino za sta vredi ziveti.... sve ostalo je prolazno....

Ruza- Mislite?

Cvet1- Ma pusti, zanosi se.

Cvet2- Trabunja.

Ruza- I sta biste radili kada biste nasli tu ljubav?

Muskarac u mantilu- Putovao bih sa njom po celom svetu.

Ruza- Pa putujte i ovako, samostalno.

Muskarac u mantilu - Ovako je besmisleno. Sve ima smisao kad ti je srce puno.... onda i najmanji vetric u jednoj obicnoj basti dobija posebno znacenje.

Ruza- Pa onda ti i nije vazno da li si u basti,Holivudu ili na nekom drugom mestu. Potpuno je svejedno. Bitan je dozivljaj…hm…da mislim da shvatam… Ako nadjem pravu ljubav poslacu Vam razglednicu sa svih destinacija. Mislim ipak valja videti sveta.

Cvetovi- Zbogom i cuvaj se!

Muskarac u mantilu- Cekaj.... budi pazljiva....pravu ljubav nije lako naći i prepoznati.

Ruza- Pazicu ne brinite.

Cvet1- Pazi se,pazi!

Ruza- Naravno za to postoji trnje.

Muskarac u mantilu - A postoji i jedna zamka?

Ruza- Koja opet ?

Muskarac u mantilu- Pravu ljubav mozes prepoznati samo bez trnja...rizicno je… ali vredi.

Ruza- U redu, ubedili ste me, moram da idem da je nadjem .... a stize I jako toplo vreme, trebalo se dohvatiti neke recne ili morske obale.

Muskarac u mantilu- I jos nesto!

Ruza- Stalno jos nesto ? Recite!

Cvet3- Vodi računa jer i prava i lažna ljubav su u pocetku divne kao basta u prolece, ali kada dodje jesen nastupaju iskusenja. Lazna ljubav odlazi a prava ostaje.

Ruza- Dobro, dobro, vrućina je moram naći neko mesto blizu vode . Hvala vam svima na savetima I uzivajte u letu.

Cvetovi - I ti takodje, sve najlepse…

*Setala je Ruza I usput obilazila razna pijace cveca ali nikako da naidje na mesto gde bi se tokom ovog bas toplog leta nastanila. Ugledala je fontanu.*

Ruza - Mislim da ce ovo biti idealno mesto za odmor. Ima sveta a ima I vode. Moci cu da se rashladim pa ko zna mozda se I pojavi ta prava ljubav o kojoj su pricali cvetovi I onaj cudni covek sa pijace.

Jedan slikar se taman namestio kod fontane kako bi slikao Katedralu naspram nje. Postavio je lepo svoje boje papire. Stavio kapu I kecelju… I krenuo da trazi idealnu poziciju.
Slikar- Mogao bih odavde, ili mozda ne….\dok se okretao skoro se sudario sa Gospodjicom Ruzom\
Ruza- I juuu gospodine, mogli biste malo da pripazite.
Slikar- Ah kakva lepota bas ispred mojih ociju.
Ruza- Ah Vi bas laskate.\PRIJA JOJ JER SU JOJ U GLAVI PRICE O PRAVOJ LJUBAVI KOJU BI DA OSTVARI\
Slikar- Znate lepota me inspirise. Vidite li ovu staru gradjevinu. Stoji tu vekovima ne pomera se a imam utisak da bi mogla romane da ispise.

Ruza- Da moguce. Ajde samo molim Vas napravite mi mesta da mogu da se osuncam.
Slikar- Ma nikakav problem Gospodjice…. Eto kad Vas tako pogledam …. Ma pomislicete da sam nekakav prostak...
Ruza- Ma recite slobodno.
Slikar- Gospodjice, mogu li poljubiti Vasu neznu ruku?
Ruza- Nemam obicaj da pricam sa svakojakim muskim svetom… ali evo … poljubite mi ruku. Kazu da prava ljubav dolazi nenadano da moramo biti otvoreni za nju…pa Vi evo izvolite.
Slikar- Zaista… a da li biste mi pozirali?
Ruza- Pa dobro evo hocu. Kako zelite?
Slikar- Dobro onda ovako\ namesta je\… bice to sjajna slika…
Ruza- Mogu li sa naocarima?
Slikar- Ne dolazi u obzir. Znate kako kazu: “ Oci su ogledalo duse”.
Ruza- Pa hajde ako tako kazete. Samo molim Vas da mi nabavite jednu limunadu jer Sunce je prejako.
Slikar- Nikakav problem. Bas sam poneo flasu limunade. Ona je odlicna za suncane dane. Izvolite madam.\SIPA JOJ CASU LIMUNADE\
Ruza- Hvala.
Naslikao je umetnik bezbroj slika sa Ruzom a prolaznici su dolazili I kupovali jednu po jednu.
Slikar- Gospodjo Vi ste Boziji dar, pa vidite li koliko novca sam zaradio prodajuci vase slike.
Ruza- Pa valjda smo to zaradili zajedno.
Slikar- Razume se zajedno. Mogli bismo ovako po belom svetu. Jedino sto je sada evo vec skoro jesen a ja u jesen moram da se vratim u svoju postojbinu.
Ruza- Kakvu postojbinu gospodine?
Slikar- Ah jesen je vec predvorje zime a ja zimu ne podnosim. Tada zaspem I ne budim se.
Ruza- Pa I kod mene Vam je tako. I zar nije lakse u dvoje?Sumorni dani su uvek lepsi kada imate s kim da ih podelite.
Slikar- Oprostite, bojim se da se nismo bas razumeli.
Ruza- Kako? Znaci vi ste mene iskoristili!
Slikar- I ju pa taman posla.
Ruza- Ovo dakle nije prava ljubav.
Slikar- Gospodjo kakva ljubav pa nista Vam nisam obecao.
Ruza- Nista kazete? “Ljubim ruke gospodjo! Tako ste lepi”…Nosite sve te novce I odlazite. \SLIKAR KUPI SVOJE STVARI I BEZI\
Slikar- Niste me razumeli ja sam umetnik.\ ODLAZI\
Ruza- Ma tis i prevarant. Eto bas mi je ovo trebalo, tako sam tuzna I sama I zarocarana. Vratila bih se u svoju bastu kad bih znala put ali ne znam.\ POCINJE DA PLACE\
Muskarac u mantilu- Oprostite gospodjice, da li mogu da Vam pomognem?
Ruza- Oh Vi i Vasa suluda prica o ljubavi, za sve ste Vi krivi.
Muskarac u mantilu- Prica o ljubavi nije suluda. Rekao sam Vam da morate da pravite razliku izmedju prave I lazne. Ali verujte mi Vi niste nista pogresili. Svako pokaze svoje pravo lice pre ili kasnije. Najbolje sto pre.
Ruza- Zelim da se vratim u svoju bastu.
Muskarac u mantilu- Znate li put?
Ruza- Ne znam.
Muskarac u mantilu- Mozda bih ja mogao da Vam pomognem.
Ruza- Oprostite ali kako mogu da Vam verujem? Otkud znam da I Vi niste neko ko samo zeli da se okoristi o moju lepotu.
Muskarac u mantilu- Pa ako skinem mantil I sesir mozda biste imali vise poverenja.
\SKIDA MANTIL A ZATIM I SESIR\
Ruza- Tulipance,ti si. Otkud ti?
Tulipa- Pratio sam te tokom celog puta.
Ruza- Zaista?
Tulipan- Pravi prijatelj je uvek tu negde I nikada te ne ispusta iz vidokruga.
Ruza- Pa ti si divan. Ajde sada da se vratimo u nasu dosadnu ali bozanstvenu bastu.

*Prosla je zima Stiglo je proleće.Ruza je ponovo izrasla. a Tulipan je izrastao jos raskosniji I veci nego inace.*

Tulipan- Ah divno prolećno jutro, proleće je ponovo stiglo. Zima je bila duga i hladna. Jos mi je duže trajala jer nisam mogao da da dočekam da ponovo vidim svoju prijateljicu Ruzu. Nadam se da ce uskoro izrasti.

Ruza- Tu sam.
Tulipan- Nadam se da ove godine ostajemo u basti.
Ruza- Sasvim izvesno. Jao kako si ove godine nesto raskosan I lep.
Tulipan- Ah ti si uvek mislila da je trava zelenija a cvece lepse I srecnije u tudjem dvoristu I da je svet pun samo lepih stvari a nije bas sve tako.

Ruza- Pa vidi trava jeste zelenila tamo ali nije topla kao ova naša,cvece je raznobojno I razlicito ali nije moje, svet je prijatan ali nije uvek iskren, a prilika ima koliko hoćeš ali posle svega shvatis da ono što tražiš vec imas u svojoj bašti a da to i ne vidis.
Tulipan- Zaista tako mislis?

Ruza- Da I ne kajem se sto sam se otisnula. Da nisam imala to iskustvo ne bih znala da cenim ljubav I prijateljstvo svih Vas.

Tulipan- Dobro sto si se vratila ne samo u bastu …. nego I sebi…
Ruza- ahahaha...ajde da uživamo u ovo čudesnom danu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori