Marijana Tomišić
Veštica u klimaksu
VECA – Vekoslava Puhic, vestica
SLUGA- Bob, Dule, Dulence
VINKA GROZDIC- nezadovoljna musterija
VUKOJE- Vecin obozavatelj
BABA- Duletova baba Vedrana, cuvena vidarka
NA SREDINI SCENE JE JEDAN KOTAO ILI VECI LONAC, ZATIM DVE FOTELJE, JEDNA POLICA SA TEGLICAMA, SLIKA VECINE BABE….
VECA- Ih da mi je neko rekao da je to tako tesko ? Mislila sam da smo mi vestice potpuno imune na to. Ima raznih slucajeva kod zena a kod nas Vestica to je mnogo gore nego kod obicnih zena. Taman smislim neku vradzbinu a meni se prispava I totalno zaboravim sta sam smislila,….ili… ili na primer hocu bas onako da budem podla, da zabiberim …ali ne … a meni se place.. Ni ovaj caj protiv simptoma klimaksa iliti strucno receno MENOPAUZE , ne pomaze… pa to je strasno.…A gde je onaj moj pomocnik.? Nosonjo! ….cekaj ne zove se tako Reponjo!... nije ni Reponja… Boze kako se zove…Smrdonja?…. pa da to je najlogicnije Smrdonjo! Srmrdonjooooo!
SLUGA DOLAZI
SLUGA- Madam da li ste mene zvali ili imamo gostiju?
VECA- Znaci Smrdonjo. Od sada cim viknem da se pojavis. Ja sam vec zena u godinama I ne mogu ni svog imena da se setim a ne tvog. \ZAPISUJE MU IME U SVESKU…\ Znaci S M R D O NJ A. E tako.
SLUGA- U pravu ste gospodjo kao sto rekoste godine cine svoje, nego…
VECA – Sta godine… nemoj ti meni godine. Ja sam sad u najboljim godinama.
SLUGA- Ma slazem se gospodjo nego ako smem da primetim pogresili ste mi ime. Ali razumljivo, ko sam pa ja da biste Vi pamtili ime jednog malog bednog sluge.
VECA –mm to da. Ali kako? Pa sacekaj ja sam rekla “Smrdonjo” I ti si dosao? Kako se zoves onda? \OPET UZIMA SVESKU DA ZAPISE\ ih te godine…
SLUGA- Gospodjo Vama godine nista ne mogu … vi ste jos mladi, lepi I u punoj snazi…\ VECA SE KOCOPERI\ osim toga bitno je kako se osecate. Pa kako ste danas?
VECA- Da Da … u pravu ste…. Pa dobro sam jedino sto sam malo zaboravna .
SLUGA- Nista to nije bitno da ste ovako spolja bar lepi I zgodni…. I da ste jos uvek zlobni….hahahah
VECA- Protuvo mala … nisam zlobna….ja sam NEOPHODNA!
SLUGA- Neophodni svakako!
VECA- A kako se ti zoves ono?
SLUGA- Za Vas madam, Bob.
VECA-Bob? \ZAPISUJE\ Bas glupo ime. Nije ni cudo sto ne mogu da se setim. A I taj sto ti je dao to ime mora da je mnogo glup.
SLUGA- Pa vasa visa visosti moje pravo ime je Dusan, Dule, Dulence, ali Vi ste rekli da je staromodno pa ste ga promenili u moderinije a to je Bob.
VECA- Ja? …. Ovaj… tako nesto…tako nesto…mislim pametno I moderno samo sam ja mogla I da smislim….dodji da te poljubim.
SLUGA- Jao nemojte gospodjo taman sam se umio pa da se ne prljam.
VECA- Ma sta kazes?
SLUGA - Mislim umio sam se onim Vasim bozanstvenim sapunom sto ste pravili a I namazao lice vasom specijalnom pomadom od macje sape.
VECA- Za sapun se secam da sam pravila ….ali te pomade se ne secam…
SLUGA- Pa zapravo to je Vasa pomade za ispucale pete ali je odlican eliskir za suvu kozu.
VECA- Da da secam se… secam se… I bas sam se pitala gde mi je ta pomade a ti si je uzeo.
SLUGA- Nisam uzeo nego ste mi dali kako se ne secate?… I hajde molim Vas recite sto ste me zvali … jer ce mi zagoreti rucak koji sam stavio u rernu pre tacno pola saata.
VECA – UUUU a sta imamo za rucak?
SLUGA- Sve ono sto ste juce nareditli, peceni gusteri u sosu od mirodjije.
VECA- Svakako, svakako
SLUGA- Nego …sto ste me zvali?
VECA- Dobro evo preci cu na stvar… Znas od kada sam u ovom klimaksu… postala sam rasejana…cula sam da kod rasejanosti pomaze jedan stari recept. Mislim to sam procitala davno u knjizi moje babe pa sam htela da mi pomognes oko sastojaka.\ UZIMA KNJIGU\E ovako…cekaj… daj mi naocare! \ SLUGA JOJ DAJE NAOCARE I ONA POKUSAVA DA CITA\ Ovaj… opet ne vidim….izgleda cu morati da promenim naocare…. Ajde….ajde citaj ti.
SLUGA- Ali gospodjo… Vi ste meni strogo zabranili da citam iz tih Vasih knjiga…
VECA- Ja? Zasto bih ja to zabranila?
SLUGA- Pa secate kad sam onomad hteo da zavedem onu prelepu devojku sto je zalutala do vile a Vi mi niste dali da zavirim u knjigu I nadjem recept.
VECA- Pa naravno da ti nisam dala. Ne koriste se vradzbine za takve prevarne radnje… Valjda postoji neka radna etika.
SLUGA- Jeste a I onda kad sam hteo da pomognem onom coveku sto su ga na pravdi Boga optuzili za kradju ni tad mi niste dali… eeee secam se ja svega.
VECA – Pa taj covek je nas neprijatelj…
SLUGA- Ih sada je I neprijatelj.
VECA- A I za njega je bilo dobro da malo odlezi.
SLUGA- Jeste tamo u zatvoru je stvarno naucio da krade, vara I ostalo.
VECA- Pa da,…. Vidis kako si nekad pametan…. A sada citaj!
SLUGA- Jel moram? Rekli ste takodje da je opasno za nas obicne ljude da citamo jer mozemo I da se pogordimo pa mozemo protiv Vas da se okrenemo?
VECA –Stvarno sam to rekla?…. Onda dobro. Boze vise se ne secam ni osnovnih vesticjih pravila. Ovaj klimaks mi je napravio trista cuda…. Da sad sam se setila…knjigu moze citati samo osoba cistog srca I neiskvarene duse bez ikakve zelje za moci I vlascu , a to sasvim sigurno nisi ti…. I gde , gde to sada da nadjem?
SLUGA- Pa gospodjo…ima toga.
VECA- u XXI veku nema.
SLUGA- Pa vidite ona deca sto se igraju tu okolo…. Mozda neko od njih.
VECA –Deca pa I oni su kvarni. Veruj mi cim krenu u skolu otmu se kontroli. Hoce da vladaju, hoce da se dokazuju, nadmudruju, takmice …. Uvek sam govorila da ta skola unistava ljudske duse… treba da ostanu cisti I nevini…
SLUGA- I glupi.
VECA- Zasto glupi. Hoces da kazes da smo mi sto nemamo skolu glupi.
SLUGA- Ne gospodjo ni slucajno. Pa eto ni ja nemam skolu pa sta mi fali.
VECA- Boga mi tebi fali. Ali da se vratim na temu. Sta sam ono pocela da pricam…pa ti me totalno zbunis.
SLUGA- Hteli ste da kazete da deca treba da ostanu cista I nevina sve dok…
VECA- Da sve dok ne pocnu da rade…tu ce se razume se svakako malo iskvariti ali steta nece biti velika jer tu ja stupam na scenu sa svojim pomocnim sredstvima… malo intriga malo namestaljki…sto ih je vise bez skole I znanja…vise posla za mene…Mislim to je malo ruzno…. Ali zar bih ja to radila da nemam musterija … nisam ja kriva sto se ceo sve iskvario …ljudi hoce osvetu, hoce polozaj, hoce da vladaju ,i onda Veca kriva…tako je najlakse…
SLUGA- Svakako, svakako a Vi samo hocete da pomognete.
VECA- A ko ce meni da pomogne sa ovim klimaksom?
SLUGA- Ja sam cuo da postoji lek.
VECA- Ti si cuo.
SLUGA- Jesam.
VECA- I?
SLUGA- Znate u mojoj knjizi tj knjizi moje baba Vedrane pise da zena mora naci sveze meso.
VECA- Meso kazes, sa holesterolom ili bez?
SLUGA- Pa to ne znam.
VECA- Mangulica?
SLUGA- Ne znam moram otici po knjigu.
VECA- Ajde bezi mi s ociju! I donesi tu knjizurinu. Secam se da je bila od koristi u nekim vaznim situacijama.
SLUGA ODLAZI. NEKO KUCA NA VRATA.
VECA- Ko je?
VINKA: Stara musterija.
VECA – Stara musterija? Pa sve su mi musterije stare. Nemam bas novih. \ TIHO A ONDA GLASNO KAZE\ Kako se zovete? \GLEDA U ROKOVNIK\
VINKA- Vinka Grozdic
VECA- Niste na spisku za danas…\STAVLJA NA GLAVU OBLOGE OD KUPUSA U I LEZE U FOTELJU U NADI DA CE STRANKA OTICI\
VINKA- Znam ali imam reklamaciju.
VECA- Reklamaciju? Sto mu pticijih krila pa nikada kod mene nije bilo reklamacije.\ OTVARA VRATA\ Udjite!!! \SAKRIVA KUPUS I SREDJUJE MALO PO PROSTORIJI\
VINKA- Eto bas mi je neprijatno, ali desilo se nesto potpuno neobjasnjivo. Ne znam da li se secate ja sam pre dve nedelje bila kod Vas.
VECA- Samo da proverim . Aha evo Vinka Grozdic, zali se na peckanje, svrab u predelu……. Dobro… sumnja na HEMOROIDE. Prepisana mast od Divljih trava za tu svrhu. Pa dobro. Dobili ste mast I to je to. Jel proslo?
VINKA Pa sad kako da Vam kazem na neki nacin tegobe se jesu smanjile ali s druge strane…
VECA- S druge strane sta?
VINKA- Molicu Vas da se pogledate.
VECA- Dobro naslonite se ovde\ PRESAVILA SE GLAVA JOJ JE OKRENUTA KA PUBLICU A VECA SA LUPOM STOJI IZA NJE\ Moram dobro da Vas pregledam…. I juuuuuuu sta je ovo?
VINKA- Da to sam htela da vam kazem\ ZENA POTPUNO SMIRENA I ZABRINUTA SPUSTA SUKNJU I USTAJE\ Mislim uverili ste se svojim ocima da mi je izrastao rep!!!!\ POMALO VEC VICE\ I to nije ni zeciji niti neki mali nego…
VECA- Pravi vuciji rep\ IZNENADJENO I ZAPANJENO CE VECA\ Resicemo ne brinite se. Sigurno je doslo do nekog nesporazuma. Da li ste poneli kremu koju sam Vam preporucila?
VINKA- Evo je ovde.
VECA: Dajte da vidim. \ UZIMA KREMU I LUPU I CITA\ Pomada za podsticanje rasta kose narocito povoljna za muskarce srednjih godina…\PRESTAJE DA CITA\ Da eto doslo je do zabune. Uzeli ste pogresnu kremu.
VINKA- Oprostite ali kremu ste mi licno vi dali. Eno skinuli ste sa one police tamo.
VECA- Uh…ovaj resicemo nekako. Mislim rep istina nije bas velik ali uz pomoc ove kreme \CITA SA KREME\ koja spaljuje izrasline, dlake I ostalo…. Rep ce potpuno nestati za samo par nedelja.
VINKA- Par nedelja kazete….dobro…. nadam se da znate sta radite…
VECA- Sta da Vam kazem ko radi taj I gresi mada meni se ovo nikada do sada nije desilo. Plasim se da nema jos koji slucaj.
VINKA- Ne znam gospodjo.
VECA- Molim Vas nikom ni rec I verujte vec za svega nedelju dana oseticete poboljsanje a od repa nece biti ni traga.
VINKA- Ostaje mi samo da Vam verujem.
VECA- Zbogom….\ZALUPILA JE VRATA\ BOOOOB, BOOOOB
SLUGA- Evo madam, rucak je gotov mozete u trpezariju.
VECA- Kakva trpezariju? Jesi li nasao knjigu?
SLUGA- Naravno madam tu je kod mene I vec vidim da ima vise recepata za Vasu boljku.
VECA- Uh dobro je, baba Vedrana je pouzdana zena.Ako se ovo nastavi izgubicu musterije. Sta kaze?
SLUGA- Evo ovako: Usled hormonskog disbalansa dolazi do poremecaja koncentracije, zaboravnosti, manjka energije…
VECA- Dobro znamo to…. Ima li negde lek \ UZIMA LIST KUPUSA I STAVLJA NA GLAVU SEDAJUCI U FOTELJU\
SLUGA- Ima nekoliko recepata. EEE evo ga jedan koji se zove bas SVEZE MESO
VECA- Ajde procitaj\NERADO SLUSA\
SLUGA- Taj je najjednostavniji. Kaze ovako uzeti sveze meso, istucati ga , zatim ga izmasirati kruznim pokretima I onda staviti na vatru da se dinsta bar dva sata….I to je valjda to.
VECA: I sta kad se meso izdinsta?
SLUGA- Ne znam valjda nestaju simtomi. Ovo nisam nista razumeo.
VECA- Ni ja, idemo drugi recept.
SLUGA- Kaze ovako. Koristiti caj od koprive I meda ujutru a uvece popiti caj od nane sa limunom.
VECA- Pa to vec koristim I …
SLUGA- I?
VECA- Pa vidis da ne pomaze .
SLUGA- Ne znam nesto mi je cudan taj recept sa mesom….…Imam utisak da se to nije odnosilo na pravo meso…vec na nesto drugo…
VECA- Sta mislis ? AAA?
SLUGA- Pa ne znam kako da kazem. Baba je cesto govorila u nekim metaforama kako bi recept sacuvala u tajnosti.
VECA- Dobro a na sta mislis da je ona mislila?
SLUGA- Pa mislim nesto ali bojim se da biste se Vi uvredili kad bih rekao.
VECA- Necu vidis da je situacija delikatna. Sta mislis na sta se odnosi, ajde reci slobodno, pa necu se ljutiti sto bih?
SLUGA- Pa ja mislim da se to odnosi na ….ovaj na… na muskarca, kad me vec vucete za jezik!
VECA- Ma to ne dolazi u obzir… ja sam postena zena…posteno sam provela ceo svoj vek I sad …..To ne dolazi u obzir!
SLUGA- Kako god Vi hocete…. Ali ja nikad ne bih podcenio znanje baba Vedrane.
VECA- Secam se baba Vedrane. Priznajem nismo se slagale jer je uvek vagala te da li je posteno, te da li treba, te proveri, premeri ….
SLUGA- Eh da se niste posvadjale baba bi sigurno znala da resi ovu nedoumicu… a Vi ste je oterali I mene ostavili za svoga slugu. Ali ne zalim se, ne zalim se madam.
VECA- Ma sta sam je oterala, otisla je sama, I ostavila te jer nije mogla da vodi racuna o tebi.
SLUGA- Dobro ali ja mislim da je baba mislila na muskarca.
VECA- Pa ti znas da sam ja onog Vukoja oterala davnih dana jer je hteo da me zeni…da mu cistim, perem, peglam…. Ma nemoj A ti znas da sam ja oduvek zelela da svu svoju energiju usmerim na karijeru.
SLUGA- Znam ali sada imamo manjak energije.
VECA- To da!
SLUGA- Mozda bi Vas neko onako sto se kaze energetski dopunio. Mislim da nema sta da se izgubi.
VECA- Ima! Obraz!
SLUGA- Obraz…. A sta je obraz u poredjenju sa resenjem problema sa klimaksom. I osim toga koliko se secam vi ste slobodna zena.
VECA- Kako mislis slobodna?
SLUGA- Pa mislim niste udati pa da pukne neka bruka.
VECA- Da to ima smisla ali ne bih ja ipak.
SLUGA- Tako da Vas obraz ostaje cist.
VECA- Znas sta ja mislim da ti mene zamajavas sa tvojim idejama…. Ajde vidi ima li sta drugo.
SLUGA- Ima recept za poboljsanje vida!
VECA- E to nam treba!
SLUGA-Za bolji sluh!
VECA-I to!
SLUGA- Uf idemo dalje… Eliksir mladosti!!!!E to bi moglo biti zanimljivo.
VECA- Sta kazes?
SLUGA - Ovako \ SEDA NA DRUGU FOTELJU I PAZLJIVO CITA\ Dakle…dobro…
VECA- Ma sta kaze…?
SLUGA- E pa vidite kaze ovako…ko god bude koristio ovaj recept duzan je 10.000,00 zlatnih dukata meni ili mom dragom nasledniku odnosno mom unuku. A to sam ja.
VECA- Cujes ti njega. Jao sto izmisljas …koristis ovu situaciju,znam te. Daj ovamo \UZIMA LUPU\ Dobro stvarno pise tako…ali dalje nista ne vidim. Toliko mi se umore oci.
SLUGA- Pa vidite gospodjo mozemo da se nagodimo I drugacije npr. procenat od zarade.
VECA- Bestijo jedna tu spavas I jedes vec godinama za dzabe I sad hoces da ti platim.
SLUGA- A to sto cistim kucu, kuvam, perem ves….
VECA- Ti kuvas? Valjda I ja nesto skuvam.
SLUGA- Dobro necemo se raspravljati, pristajete li ili ne?
VECA- Ne, neces me ucenjivati.
SLUGA- U redu gospodjo … \ZATVARA KNJIGU I ODLAZI\
VECA- Cekaj….
SLUGA- Neka odlazim …ostaje Vam da probate sa dinstanjem svezeg mesa. Recept je besplatan.
VECA- To su gluposti. Ovo mi je mnogo zanimljivije.
SLUGA- Dobro ako radi moze procenat od svake buduce zarade.
VECA- Kakve zarade?
SLUGA- Pa od prodaje pomade, od senasi…od svega sto zaradite jer koliko vidim klijenata imate sve manje,a uz ovaj eliksir vratice stare I pridobiti nove musterije.
VECA- Vidi ti njega. Koliko ces? 5%? 10%?
SLUGA- Malo je madam.
VECA- Dobro 25%
SLUGA- Malo!
VECA- Dobro 50% !
SLUGA- 55!
VECA- Nerado ali pristajem samo daj da pocnemo.
SLUGA – Dobro ali prvo moram dobro da procitam….. znaci… imamo sve sastojke koliko vidim. Pise ovako: ukoliko se pojave neki nezeljeni efekti kontaktirati babu Vedranu. Kako kad ne znam gde mi je baba.
VECA – Kakvi nezeljeni efekti?
SLUGA- I kako da nadjemo babu? Ne znam ali se ne usudjujem da ucestvujem u ovome bez babe.
VECA- Ccc, matora vestica me je opet obmanula. Znala sam da nije sve ostavila u toj svojoj knjizi.
SLUGA- Onda nista \ZATVARA KNJIGU\
VECA- Kako nista? Snaci cemo se…. momenat. Uzima stari telefon I okrece broj. Vukoje …. Vukoje …cujes li me? Ja sam bre, tvoja stara drugarica Veca, kako koja Veca, Vekoslava, ma ne Toncijeva Vjekoslava, nego Vekoslava Puhic,…. Da …. Secas li se….e …ta sam… dobro je…. Ah znas kako… malo godine ali ne dam se,… a ti… ma sta kazes…. Ti ono radis u bezbednosti…dobro pa mislim to se tako kaze za ljude koji sve znaju… dobro znam da si sredio prevremenu penziju….. E pa divno bas mi treba jedna poverljiva informacija….Znas baba Vedranu…? …secas se one cudne bakice ….znas….sta kazes …zivi kod tebeu komsiluku\ KAO SE ISCUDJAVA\… pa to je divno… E vidi ako imas njen telefon to bi mi znacilo…evo pisem…dobro …..aha ….dobro evo zapisala sam. Svrati nekad na kafu…sta ne pijes…zbog zeluca? …. A pritisak… imam ja lek za sve… za tebe dzabe…. E tako … znas gde sam .. dobro dobro, znam da se nisi ozenio…. Ajde …Ajde… Do vidjenja Do vidjenja….
SLUGA- Sta kaze?
VECA- Smarac opet pokrece temu zenidbe. E da, zamisli… kaze da mu je baba Vedrana sasvim slucajno prva komsinica I dao mi je broj.
SLUGA- Zamisli? Bas cudno. Znaci sve vreme si znala gde mi je baba.
VECA- Dobro sad se jos I ljutis. Morala sam da zbrinem babu na sigurno mesto I zbog tebe a I zbog ovako delikatnih situacija. Matora je neprocenjiva riznica znanja.
SLUGA-Da da moja baba Vedrana. Pitam se hocu li je videti ikada. Znate sta promenicemo nagodbu.
VECA- Kako sad to mislis?
SLUGA- Prvi uslov za primenu ovog zlata vrednog eliksira je da mi odmah date babin broj telefona.
VECA- Ajde evo ti babin broj, samo da znas sve sam radila za tvoje dobro. Tvoja prevelika vezanost za babu mogla je rezultirati ne bas tako pravilnom razvoju. A vidi u kakvu si momcinu izrastao. Doduse nisi bas tako visok ali si izrastao u jednu stabilnu licnost.
SLUGA- Sve ste vi radili za moje dobro? Drugi uslov je da me otplatite za ovaj recept.
VECA- EEEE cekaj nismo videli da li je delotvoran.
SLUGA- Onda nista.
VECA- Sto si bezobrazan. Evo ti 5.000,00 a ostatak ti placam kasnije zarad svoje sigurnosti.
SLUGA- Novac na videlo ili nista.
VECA- Nemam trenutno vise. Evo ti ova narukvica sa rubinima I to je to.
SLUGA- Dobro. A sad mozemo da krenemo. Madam ovde pise da se recepta moramo striktno pridrzavati da ne bi doslo do nekih ne daj Boze komplikacija.
VECA- Ajde da pozurimo… prolece je krecu alergije musterije samo sto nisu navalile. A desavaju se velike promene u vlasti sigurno ce se vec pojaviti neko da namestimo nekakvo ministarsko ili sekretarsko mesto, tako da, ajde da pozurimo.
SLUGA- Kako vi kazete ?
VECA- Da pocnemo!
POCINJE MUZIKA. BOB DIKTIRA SASTOJKE A ONA DONOSI I STAVLJA U KOTAO\LONAC . SVA JE U NEKAKVOM DIMU RAZNIH BOJA. HIPNOTISANO GLEDA PREMA KOTLU.
SLUGA- Madam sada moramo strogo da pazimo. Vreme je da se napitak popije. Ali ovde pise\DOK ON CITA I SETA OKOLO, ONA VEC PIJE IZ VARJACE NAVELIKO\ znaci uzeti svaki dan po jednu supenu kasiku. Znaci svaki dan supena kasika I tako mesec dana a onda pauza tri nedelje pa opet mesec dana … I tako dok se sve ne popije.
VECA- Ja sam vec sve popila.
SLUGA- Madam slusate li sta ja citam. Lepo sam Vam rekao madam da se moramo pridrzavati….
\VECI SE VRTI U GLAVI, TETURA SE PO SCENI I PADA NA FOTELJU KAO PIJANA\
SLUGA- Znao sam da me necete slusati. Moram odmah zvati babu.\UZIMA TELEFON A VECA SE VRPOLJI U FOTELJI PONASA SE KAO DA JE U POLUSNU CAS USTANE CAS OPET PADNE NA FOTELJU \... Dobar dan …. Da li je to baka Vedrana…. Baba ja sam Dule tvoj Dulence. Baba dolazi molim te…. Kako ne mozes…. Sta kuvas supu od sismisa… ne necu na rucak… imamo problem ovde…. Vekoslava se predozirala tvojim eliksirom mladosti…. Sta da ti kazem. .. ajde uzimaj taksi I dolazi… dobro nek te doveze ko god hoce ali neka ne ulazi unutra dok je ne dovedemo u normalu. Joj baba bas se radujem da se vidimo.
VECA- BOOOB, kakvi ovo konjici lete po vazduhu. Cekaj da ih pomazim….bas su slatki…
SLUGA- Madam skuvao bih Vam kafu da malo dodjete sebi ali sad ce baba, baba ce sve resiti. Ne brinite.
VECA- Jaooo vidi I ballerina…. Sto je zgodna bas kao ja kad sam bila mlada a vidi me sada debela I dementna….. Boooob hoce li baba doci uskoro cudno se osecam…. Nekakva pomesanosti radosti I suza.
SLUGA- Ne brinite gospodjo. Sad ce baba. Hocete da Vas izmasiram?
VECA- Ne nemoj molim te boli me sve a imam I osecaj kao da lebdim kao da letim na carobnom cilimu I putujem po Indiji. Sad me opet boli…. Moze li neki analgetik?
SLUGA- Evo sad ce baba. Ne brinite.
BABA ULAZI.
SLUGA- Baba!!! \LJUBE SE I GRLE\
BABA VEDRANA- Bas si porastao. Ajde da vidimo sta cemo sa ovom spodobom.
SLUGA- Baba sve smo radili po receptu jedino sto je ona popila \PRILAZI LONCU\ koliko vidim sve.
BABA VEDRANA- Ne brini. Ponela sam protivotrov.
SLUGA- Kad si pre stigla da napravis?
BABA VEDRANA- Imam ja sve spremno. Vekoslava ustaj.
VECA- Ne mogu.\TRESKA SE\
BABA VEDRANA- Moramo da pozurimo . Onda sedi mirno I otvori usta….
VECA- Ne mogu da sedim mirno ….
BABA VEDRANA- Nema veze stavicu ti ja u usta samo zini I progutaj I nemoj da pljunes molim te.
VECA SE TRESE U FOTELJI A BABA JOJ IZNAD GLAVE SIPA NAPITAK…. ONA SE TRESE SVE VISE A ONDA SE TRESKANJE NAGLO PREKIDA I ONA OSTAJE BEZ IKAKVIH ZNAKOVA ZIVOTA\
SLUGA- Da li je ziva?
BABA- Naravno da je ziva sad ce da odspava malo I bice kao nova.
SLUGA- Jao baba ti si genije. Ja bih sada mogao da pobegnem sa tobom.
BABA- Hm. Reci ti meni otkud joj sad dodje da uzme Eliksir mladosti. Da se nije zaljubila?
SLUGA- Ma da je srece da jeste, nego baba, usla je u taj neki klimaks.
BABA- Da da hoce to …. A sto niste probali sa svezim mesom?
SLUGA- Pa ja sam je nagovarao. Kaze ona je postena zena…
BABA- Postena postena…. Jel ti ista platila za eliksir.
SLUGA- Ma dala je nekih 5.000,00 I narukvicu. Ali ako se probudi I skonta da to nista ne vredi nagrabusili smo.
BABA- Sad cu ja to resiti. Ovaj Vukoje je dobar decko.
SLUGA- Koji Vukoje… onaj penzioner sto je zaljubljen u Vecu.
BABA-E on me je dovezao sad cu ja njega poslati da kupi jednu plecku.
SLUGA- Znaci nista bez mesa. A ja mislio to ti onako figurativno.
BABA- Videces.\IZLAZI SA SCENE I POZIVA USPUT VUKOJA\ Vukoje! Vukoje!
SLUGA- Baba resavaj situaciju\ SETA SE OKO VECE BOJAZILJIVO\ inace …. \VECA SE POMALO VEC POMERA\ Samo da se ne probudi uskoro.
BABA ULAZI UNUTRA
SLUGA- Gde je meso?
BABA- Donece Vukoje … ne brini \BABA GA TESI A VUKOJE ULAZI SA PLECKOM\
VUKOJE- Tetka Vedrana evo je plecka… a gde je Veca… bas sam hteo da je vidim \ BABA GA UDARA NEKOM LETVOM I ON PADA ISPOD VECINIH NOGU\
BABA- A sad DINSTANJE… \BABA UZIMA PLEH STAVLJA PREKO KOTLA ILI LONCA, NA TO STAVLJA MESO\ Dule stani ovde I prati moje instrukcije.\SLUGA PRILAZI LONCU\
BABA ODLAZI KOD VECE A SLUGA SE DOHVATIO MESA
BABA- Prvo uzmes meso u ruke \BABA PRIDIZE VECU I NAMESTA JE DA SEDNE NA LEDJA VUKOJA KOJI OSAMUCEN LEZI NA ZEMLJI\
VECA- Sta se desava?
BABA- Nista sedi tu I prati sta ti govorim. Ajmo sada lupanje mesa \ SLUGA UDARA PO MESU A VECA PO VUKOJU KOJI POLAKO POCINJE DA SE BUDI\ Idemo dalje … masiraj meso kruznim pokretima ruku\ VECA POLUPIJANA MASIRA TOBOZ VUKOJA A SLUGA MASIRA MESO\ Zatim dodati zacine. \VUKOJE SE PRIDIZE POLAKO A I VECA USTAJE VEC PRIBRANIJA I POCINJE DA IGRA ORIJENTALNI PLES OKO NJEGA DOK SLUGA STAVLJA BIBER, SO, VEGETU\ A sada dinstanje \SLUGA UBACUJE MESO U LONAC I MESA A VECA SE SVE BRZE I BRZE VRTI OKO VUKOJA KOJI JE GLEDA UNEZVERENO SVE DOK ONA NE PADNE NA POD\
SLUGA- I baba kad je gotovo?
BABA- Gotovo je kad je gotovo. Svasta ti mene pitas.
VUKOJE PODIZE VECU.
VECA- Jao kako si mi lep. Cini mi se nikada nista lepse nisam videla.
VUKOJE- E kad sam I ovo docekao ljubavi!
VECA- A ti Bobe bas si mi se nesto prolepsao duso draga. Samo idi molim te okupaj se nekad kao covek vidi kako si prljav.
SLUGA- Hocu gospodjo! Nadam se da ste dobro.
VECA- Jaooo Vedrana pa to si ti. Malo si mi ostarila ali drzis se,ne das se Vedrana.\A ONDA SKACE U NARUCJE VUKOJU\ Jao pa ti si znaci moj princ a gde ti konj?
VUKOJE- Napolju lepotice moja, ceka nas….automatik nov novcat a beli.
VECA – Beli pa to je divno. \ODLAZE SA SCENE\
SLUGA- Baba izgleda smo uspeli.
BABA- Izgleda. A sada kupi prnje I bezmo odavde.
SLUGA- I sta ce biti sa njima?
BABA- Pa taman dok prodje klimaks proci ce I zaljubljenost ako ne I pre. I bice sve opet po starom.
SLUGA- Jao baba. Sta ce biti samnom kad skonta?
BABA- Prestani da se plasis! Njene moci nakon klimaksa su sve manje…a I shvatice neke stvari. Starost I zrelost idu zajedno. A sirota ona.
SLUGA- Baba ti je zalis a sta nam je sve uradila.
BABA- E sine moj samo usamljen I tuzan covek je zao. Svi ostali su radosni I dobronamerni. Ne brini doci ce ona sebi. Kada oseti pravu ljubav bice nova osoba. Ajde idemo.
SLUGA- Samo da pokupim knjigu.
BABA- Ne brini Dule, ne treba ti knjiga. Ima baba sve to vec upisano I jos detaljnije. Ajmo sada…
SLUGA- Bako hoces me voditi na sladoled. Hocu sine, ako ne boli grlo…
BOB- Ma ne bolli baba ne brini.
\ I TAKO I NJIH DVOJE IZADJOSE SA SCENE\
KRAJ
Marijana Tomišić - Veštica u klimaksu
Marijana Tomišić - Veštica u klimaksu
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.