Upoznavanje – Kamerna scena „Miroslav Antić“ iz Sente
Posljednjeg takmičarskog dana Festivala festivala, večeras, u Kulturnom centru nastupiće glumci Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente. Gledaćemo staru, a novu „Ožalošćenu porodicu“, koju je, prema tekstu Branislava Nušića, režirao Dejan Cicmilović. Ova Kamerna scena poznata je diljem regiona po izuzetnim predstavama, a tokom 28 godina, imali su oko 400 izvođenja pozorišnih predstava. Među veselom družinom, ispred Kulturnog centra, upoznali smo i Simku, odnosno Ljubicu i Agatona tj. Branislava.

LJUBICA ROMANDIĆ, Simka, Agatonova žena
- Dejan Cicmilović je u našoj predstavi ostao dosljedan Nušiću, nije se remetila dramaturgija teksta,oplemenjena je igrom, scenografijom, muzikom i karakterima koji izlaze na scenu. Dejan je uradio jako dobar posao, po meni. Izuzetno mi je drago što nije dirao izvorni tekst, on je ostao originalan, vjeran sebi.
Volim da kažem da likovi poput Simke žive svuda oko nas. Ako malo bolje pogledamo ljude ima nas svakakvih. Veličina tih tekstova i pisaca je u tome što oni i dan danas žive, njihovi likovi su tu oko nas. Kada budete vidjeli Simku prepoznaćete svoju koleginicu, komšinicu. Bilo ih je tada, ima ih i danas. Ne treba nikakvo osavremenjavanje teksta. Sviđaju mi se ovakvi likovi poput Simke. Ekipa je fantastična, mi zajedno igramo, znamo se dosta dugo i ne možemo jedno bez drugoga. Svjesni smo toga, i to se vidi na sceni.
„KAPA DOLJE“ FESTIVALU FESTIVALA
- Veliku zahvalnost dugujemo Trebinju kao gradu koji ima sluha za kulturu, ima finansije, moći i snage da odžava ova festival. Oni se jako teško organizuju, održavaju, ovdje je jednom glumcu kruna da dođe. Više nije pitanje šta će odavde odnijeti, on je došao, bio. Ja sam ovdje bila prije 15 godina sa rumskim pozorištem, sada sa Senćanima, ovo je jedan doživljaj koji mi ne možemo da uzvratimo Trebinjcima. Hvala čitavoj organizaciji festivala, svaka čast, „kapa dolje“. Hvala na gostoprimstvu!

BRANISLAV UNGINOVIĆ, Agaton Arsić, sreski načelnik u penziji
- U Trebinju je uvijek dobra atmosfera na festivalu. Zadovoljstvo je glumcu biti tu. Publika je privržena festivalu kao i ovaj grad koji stoji iza njega. Sam doživljaj je samo doći do Trebinja.
Ove godine proslavljam 50 godina mog amaterskog rada u pozorištu. Dejan je, kada je razgovarao sa upravnikom, izabrao „Ožalošćenu porodicu, i jednim dijelom da bi ja upriličio taj moj jubilej. Počeo sam od malena da igram kod pokojnog oca. Hvala Bogu da sam doživio ove godine, što kažu ljudi. Poseban osjećaj je što smo uradili jednu tako dobru predstavu. Izuzetno mi je drago da sam uspio da Agatona pokažem na jedan drugačiji način nego do sada. To je bio jedan izazov, zadovoljan sam jer gdje god smo igrali dobili smo dobre kritike. Vrijedilo je rizikovati, da Agaton ne bude stereotipan. Drago mi je da smo se dogovorili, i Dejan je prihvatio moje sugestije, ja njegove i dobili smo jednog Agatona koji, vidjećete, stoji.
Agaton je u prijašnjim izvođenjima uvijek bio bezobrazan, komandovao je, malo je bio dvoličan. Ovaj je ljigav, prljav, podmukao, nikakav, a takvo je društvo danas. Sve vrijednosti, koje su nas krasile kao narod su nestale, a Nušić kao da je „gledao u pasulj“ kada je pisao prije 150 godina. Sve što je pisao o nama isto je kao i u njegovo vrijeme. Strašno je poznavao mentalitet svog naroda i mislim da nas je u svojim djelima jako lijepo opisao. Tu ništa ne treba oduzeti ni dodati.
U Trebinju je uvijek puna sala nadam se da ćemo odigrati dobru predstavu. Mislim da je Dejan Cicmilović napravio izuzetnu glumačku predstavu i nadam se da će publika uživati u drugačijoj „Ožalošćenoj porodici“, kao što je i u svim mjestima gdje smo igrali.
S obzirom na 28. godina uspješnog rada, ne sumnjamo da ćemo uživati. Pozdravimo drage nam Senćane!
Preuzeto sa http://radiotrebinje.com/upoznavanje-ka ... -iz-sente/