Ana Vukajlović
Kako pobediti čarobnjaka
LICA:
SEKA sestra
BATA brat
ČAROBNJAK
KLOVN
VEŠTICA
NOVA GODINA
DEDA MRAZ
(Dečak utrčava na scenu, za njim skakuće devojčica)
SEKA: Čekaj me Bato, ne mogu stalno da trčim za tobom. Da znaš da ću te reći mami i dobićeš batina. Znaš da je rekla da paziš na mene jer si stariji, a ti juriš, ne mogu da te stignem.
BATA: Znaš šta, gospođice, moja sestrice. ceo dan si se spremala. pet puta si se presvlačila, a sad te žuljaju nove cipsle. Da li zbog toga moramo da zakasnimo na prirsdbu i na doček Nove godine.
SEKA: Pa, morala sam se lepo spremiti, pa doći će Nova godina, pa Deda Mraz. A vidi kako su lepe nove cipele.
BATA: Znači sledećih pola sata treba da se divim tvojim novim cipelama, a znaš da moramo stići na priredbu gde će biti puno dece i gde će doći i Nova godina i Deda Mraz.
SEKA: Bato, pa mi smo stigli, vidi koliko se ovde okupilo dece. Znači, nismo zakasnili.
BATA: Sva sreća što sam ja tako žurio, po tebi još ne bismo ni krenuli od kuće. E, sad budi mirna i dobra. Namesti kosicu i čekaj, sad će doći Nova godina i Deda Mraz. Više ne moramo da brinemo. (Pojavljuje se Čarobnjak. Zvučni i svetlosni efekti)
ČAROBNJAK: Ne slažem se sa vama. Mislim da ništa neće biti dobro za vas i imaćete dosta briga jer Nova godina neće doći. Možete ići kući, od veselja nema ništa za to sam se ja pobrinuo.
BATA: Ma nemoj, a ko si ti da možeš tako da tvrdiš da Nova godina neće doći.
SEKA: Moja mama kaže da će Nova godina doći, valjda ona bolje zna od tebe. Stvarno, ko si ti? Izgledaš mi onako bez veze nisi lep kao ja.
ČAROBNJAK: Ja sam Čarobnjak gospodar vremena. Uspso sam da začaram Novu godinu i tako sam postao najmoćniji na svetu. Mogu da upravljam vremenom. Za početak ukidam dolazak Nove godine.
SEKA: Kako to ukinuo, gds je ona, ja nšpta ne razumem.
ČAROBNJAK: Nova godina šeta po začaranom krugu i biće tako sve dok ja imam ovih sedam moći, (Pokazuje sedam svećica) sedam čarolija. Još se nije rodio onaj ko bi mogao da pobedi ovih sedam moći sedam čarolija.
SEKA: (Počinje da plače) Šta ću da radim. Nova godina neće doći i neću dobiti poklon od Deda Mraza.
ČAROBNJAK: Plači devojčics, to volim, jer kad neko plače ja dobijam novu snagu. Pozovi i svoje drugove da plaču, a ja ću dobiti takvu snagu da ću vekovima gospodariti. Hajde, plači još jače, vidi kako svetle moje čarolije, a kad gubim moć, onda se one gase. Hajde, plačite.
BATA: Moja sestra više nsće plakati. Hajde, obriši suze i ćuti. Niko u ovoj sali neće plakati već ćemo se veseliti, a tebe ćemo oterati jer nam takav ne trebaš.
ČAROBNJAK: Ha. ha niko se neće veseliti jer Nova godina neće doći. Moraš shvatiti da posedujem moć, snagu koju niko ne može da pobedi.
BATA: Ti misliš da si jači od nas svih ovde?
ČAROBNJAK: Naravno sedam puta sam jači od vas jer imam sedam čarolija. Slobodno idite kući.
BATA: Mi ćemo uništiti tvoje moći i osloboditi Novu godinu. Vidi koliko nas ovde ima, a ti si sam.
SEKA: Evo, ja više ne plačem i niko od dece ne plače, evo, da ih pitamo. Drugari, da li neko od vas plače? Znači, ostajemo ovde.
BATA: Pobedićemo mi tebe. Predlažem da se takmičimo pa ko pobedi neka mu bude. Deca u sali i mi smo jedna ekipa, a ti si druga. Da li se slažeš? Ili imaš druti predlog?
ČAROBNJAK: Slažem se, jer mene niko ne može da pobedi. Baš me zanima kako mislite da me pobedite.
BATA: Drugari, da li se slažemo. Za početak, da vidimo da li si baš tako jak i snažan kao što pričaš. Hoćeš da se takmičimo u nadvlačenju konopca?
ČAROBNJAK: Sve što hoćete, evo konopac. (Igra sa konopcem. Dolaze deca nz sale)
SEKA: Uh, što ide teško, treba nam pomoć nekih jakih drugara. Ko hoće da nam pomogne? (Dolaze deca)
BATA: (Obraća se deci) Vidi kakvi mišići, vidi snažne ruke. E, sad krećemo: 1, 2, 3... (Deca pobeđuju)
SEKA: Pogledaj. izgubio je jednu moć. Vidi, vidi, više ne svetli.
ČAROBNJAK: Dobro, izgubio sam samo jednu moć, imam još šest. Smišljajte drugu igru. Nestrpljiv sam da vas pobedim.
BATA: Malo pre si rskao da voliš kad neko plače, znači ne voliš smeh evo drute igre: da se smejemo.
SEKA: Odlično Bato, kako si se samo lepo setio, a hoćeš da zovemo i Klovna, videla sam ga ovde.
BATA: Pravi potez. On će nam pomoći. Klovne. doći u ekipu protiv Čarobnjaka.
SEKA: Hoćeš li i ti, Čarobnjače. da nekoga zoveš u ekipu?
ČAROBNJAK: Meni ne treba niko. Kad se ja smejem sve grmi. Teško vama! (Dolazi klovn)
BATA: Evo našeg Klovna. Ti počni da se smeješ i pozovi decu da se i ona smeju.
KLOVN: Namestite usne ovako, udahnite vazduh i smejte se ovako. (Leže, smeje se, golica i dr.) Prvo nek se smeje Čarobnjak, a onda mi. (Čarobnjak se smeje) Na jedan, dva, tri sad se smejte, ponovo dok se ne ugase svećice.
SEKA: Evo, izgubio je drugu moć. Bravo drugari! Mogu li opet da predložim?
BATA: A što ne bi mogla? Pokazala si se odlično, kao i naši drugari.
SEKA: Ja mislim da Čarobnjak ne voli ono što deca vole. Tako ćemo ga pobediti.
KLOVN: Odlično, odlično, možemo li malo da igramo. Evo, ovako, da igramo jedno kolce. (Igra kolo)
BATA: Baš tako, hodi da te poljubim. Pametna si na mene.
KLOVN: A mene, mene da poljubiš?
BATA: Mogu i tebe, (LJubi je) jer je ovo odlična ideja.
ČAROBNJAK: A mogu li ja da pozovem moju drugaricu, Vešticu, da sa njom igram.
BATA: A što ne bi moglo? Igramo pošteno. Dakle, trebaju nam drugari koji lepo igraju. A neka doće i Veštica. Igrajmo, pa ko bolje i veselije. (Deca igraju, uzvikuju... veselo. Dolazi Veštica na metli)
ČAROBNJAK: 'Ajde, veštice, hvataj se u kolo.
VEŠTICA: Nikada nisam igrala, i ne volim da igram.
ČAROBNJAK: Ne pričaj, nego gledaj kako deca igraju. Moramo da pobedimo decu. (Gasi se još jedna lampica)
KLOVN: Pobedili smo, pobedili, izgubio si tri čarolije.
ČAROBNJAK: Ostalo ih je više od polovine četiri. Sad ću pobediti. Još uvek sam moćan.
VEŠTICA: Sve ostalo znam, samo da igram ne znam.
ČAROBNJAK: Ma, šta ti znaš, vidiš kako su deca pametna.
BATA: Baš si mi dao ideju! Sad ćb|i videti koliko smo tek pametni. Objavljujem novu igru kviz.
VEŠTICA: Mogu li ja da odgovaram. Ja sam jako sam pametna.
SEKA: Treba i nama jedan dečak ili devojčica za kviz. Nemojte se bojati, pametniji ste od Veštice.
BATA: Ti, Čarobnjače, postavi nama pitanje, a mi ćemo tebi.
ČAROBNJAK: Da li će Nova godina doći?
DETE: Hoće!
ČAROBNJAK: Neće, jer sam je začarao.
BATA: Doći će, jer ćemo je mi osloboditi.
SEKA: Da postavim ja jedno pitanje. Šta Deda Mraz donosi dobro deci?
VEŠTICA: A šta bi nosio, deci ne treba ništa poklanjati.
DEVOJČICA: Deda Mraz donosi poklone. Pitaj decu ili Deda Mraza, pa ćeš čuti. (Klovn se okreće, navija, tapše...)
ČAROBRBAK: Sad ja postavljam pitanje! Koliko čarolija ja imam.
DETE: Samo četiri.
ČAROBNJAK: Nije tačno, imam ih sedam.
BATA: Prebroj Čarobnjače imao si ih sedam, ali sad imaš samo četiri tj. tri jer si upravo izgubio jednu.
VEŠTICA: Vidiš kako si glup, što nisi brojao.
SEKA: Vidi koliko ima dece, znaš li ti šta sve oni znaju. Bolje da i ne proveravamo.
BATA: Nego, idemo dalje! Još nam je ostalo tri čarolije da pobedimo.
KLOVN: Mogu li ja da predložim? Ja znam da deca znaju puno lepih pesmica.
BATA: Kako da ne! Čuli ste drugari. Trebaju nam u ekipi deca koja znaju lepe pesmice.
ČAROBNJAK: Znaš li ti, Veštice, neku pesmicu da recituješ?
VEŠTICA: Ne znam, niko me nije učio.
ČAROBNJAK: Znaš šta Veštice, nisi mi ni od kakve pomoći, i zato odlazi od mene, sam ću se boriti. (Veštica odlazi) Znao sam ja jednu pesmicu, setiću se ja nje. Počnite vi prvi. (Deca recituju pesmice. Bata predstavlja decu, zahvaljuje im i traži aplauz za njih, od publike. Čarobnjak sa strane pokušava da se seti pesmice)
SEKA: Čarobnjače, mi smo završili, možeš li ti sada ili odustaješ od daljeg takmičenja.
ČAROBNJAK: Ne odustajem! Ide mačka oko tebe, pazi da te ne ogrebe...
KLOVN: Ne znaš, ne znaš... To nije pesmica, nego brojalica. Opet je pobedila ekipa dece. Ostale su ti još samo dve moći. Da li se predaješ?
ČAROBNJAK: Nikako. Još uvek mogu da pobedim. Samo predložite šta je sledeće.
BATA: Drugari, opet smo pobedili. Odlični smo. Bravo!
KLOVN: Dođe mi da od sreće zapevam.
SEKA: Eto ideje! Hajde da pevamo! Hoćeš li i ti, Čarobnjače, da pevaš?
ČAROBNJAK: Dok imam i malo moći neću se predati. Pristajem. Počnite vi, dok ja malo razmislim koje pesme ću da pevam.
BATA: Čuli ste, trebaju nam u ekipi nekoliko vas koji znaju lepr da pevaju.
(Deca pevaju, Bata ih predstavlja i zahvaljuje im. Kad poslednje dete završi pesmu, gubi se svetlo)
SEKA: Čarobnjače, izgubio si još jednu moć, a da nisi ni pevao.
ČAROBNJAK: Ja hoću da pevam, hoću da pevam.
KLOVN: Možeš, slažemo se, hoćemo da održimo reč do kraja. (Čarobnjak kreštavo peva)
BATA: Drugari, opet smo pobedili! Idemo složno dalje, kao jedan. Slažete se?
SEKA: Drutari, on je izgubio i poslednju moć. Kako smo to samo uradili?
ČAROBNJAK: Još pitate kako ste to uradili? Sloga, vaša sloga mi je oduzela moć. Sad još gubim i kosu. (Zvučni efekat)
KLOVN: Pobedili smo, pobedili...
BATA: Nova godina će ipak doći jer su nestale sve čarolije Čarobnjaka. Šta ćeš sad, Čarobnjače?
ČAROBNJAK: Sad moram ići, ali za sledeću godinu tako dobro ću se pripremiti, da me niko neće pobediti. Naučiću i onu Vešticu da peva, igra, recituje.
SEKA: Ali. spremićemo se i mi. Učićemo još lspše recitacije, pesme, ješćemo da budemo jaki, a da ćemo biti složni, to se podrazumeva. Samo vi pokušajte da dođete. Video si i sam ko i šta vas sve ovde čeka. Ako hoćeš, možeš ostati da vidiš dolazak Nove godine.
ČAROBNJAK: Neću! Odlazim, ne mogu to da gledam. (Odlazi)
BATA: Dragi drugari, vidim da Nova godina dolazi, hajde da je pesmom dočekamo. (Pevaju pesmu i Nova godina ulazi)
NOVA GODINA: Zdravo deco, zdravo svima. Čula sam da ste me vi spasili od Čarobnjaka i zato vam veliko hvala. Trudiću se da budem dobra Nova godina da vam ispunim sve vaše želje, ispunim vaše snove, podarim dobro zdravlje, da možete da se igrate, radite veselije i srećnije, i, naravno, srećne i mirne dane svim vašim bližnjim.
SEKA: Hvala ti, Nova godino. na tako lepim željama. I mi ćemo se truditi da te ne razočaramo.
KLOVN: A gde je Deda Mraz sa poklonima?
NOVA GODINA: Evo ga, zar ne čujete zvonce. Ali, on voli kad ga deca dočekaju pesmom.
BATA: Naša ekipa je spremna na sve. Sada ćemo mi da zapevamo i veselo da dočekamo Deda Mraza.
(Zajedno s decom pevaju pesmu „Pršti, pršti bela staza". Dolazi Deda Mraz, vuče saonice)
DEDA MRAZ: Draga deco, dragi moji svi zajedno, sve vas pozdravljam i želim sve najbolje u Novoj godini. Da budete zdravi, da slušate roditelje, starije. da budete dobri đaci, jer samo tako ćemo svi biti srećni u Novoj godini.
SEKA: Hvala ti, a jesi li nam doneo poklone?
DEDA MRAZ: Znaš dsvojčice da nisam mogao sve natovariti na ove sanke, ne mogu sam da ih vučem, ali zato ću ja polako, pa ću svuda stići. Neko će dobiti poklone kod kuće, neko u školi, neko u tatinoj ili maminoj firmi ali svi ćete dobiti, morate samo biti strpljivi.
BATA: Hvala ti. Deda Mraze, hvala i Novoj godini, hvala i vama drugari što ste se takmičili. Bili smo strašno dobra ekipa. Samo neka neko pokuša da nam se suprotstavi. Teško njemu!
KLOVN: Smejte se, deco, budite srećni i veseli. a mi odosmo u bajku, ali obećavamo da ćemo se opet srssti.
SEKA: Ja bih zvala Čarobnjaka i Vešticu da vide kako nam je ovde lepo. Možda se i oni opamete, pa preću u našu ekipu. (Dolaze Čarobnjak i Veštica) Evo ih, idu. I oni su shvatili da je sa nama lepše. (Svi zajedno čestitaju Novu Godinu publici)
SREĐNA NOVA GODINA!
NAPOMENA: Za ovu dečju igru važno je ostvariti kontakt sa publikom i animirati decu da učestvuju u samoj predstavi.
Ana Vukajlović - Kako pobediti čarobnjaka
Ana Vukajlović - Kako pobediti čarobnjaka
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.