Srđan Živković
Hip hop šajkača
skoro dečija predstava
Uloge:
MARKO - hip - hoper iliti reper, nema nadimak Eminem
DUŠAN - mlađi brat koji bi da bude hip - hop zvezda
TATA ŽIVORAD - reper matori
KOMŠIJA MILORAD - reper silom
BABA STANA - reperka matora (ako pozorište nema zgodnu starku, može da bude deda Stanko)
JOVAN - Markov drug. Kao zna da svira...
MOMA - roker, sa gitarom
SCENA : Obična dnevna soba. Ono što se ističe je CD plejer, jer kako je napisao čika Čehov ``pištolj koji visi na zidu u prvom činu, u četvrtom mora da opali». Tako će biti i sa CD plejerom. Imaće funkciju.
MARKO, sedi za stolom kraj gomile knjiga i piše. U fotelji kraj peći (šporeta,radijatora) sedi i plete Baba Stana .
MARKO
ma - te - ma - ti - ka ... matematika, patika, svastika, plastika. džastika ... ne... ne
BABA STANA (staračkim glasom - logično, je l'?)
Ako sinko, samo ti uči. U moje vreme nije bilo toliko škola. Po jedna na 20 sela. Svršila bih i ja škole da je imao ko da me školuje. No, lepo je bilo i kraj ovaca. Bleje, bleje, bleje ... Onda te ko svako žensko čeljade udaju i .... gotovo ... al lepo je bilo i s mojim čovekom...
MARKO (ne sluša baba Stanu, pokušava da rimuje)
Matematika ... ne, ne ... geometrija ... rimuje se sa Petrija ... može to je lepo. Znači ovako (ustaje i repuje)
On ima ženu Petriju
A predaje geometriju
(zastaje zamišljeno. Razmišlja . Onda razvuče veliki osmeh)
Nije loše. Idemo dalje. (seda za sto i nastavlja da piše)
ulazi tata. Kad vidi Marka za stolom, zastaje i krsti se.
TATA ŽIVORAD
Marko, sine!? Da li ja moram kod očnog lekara ili si se ti zaista prihvatio knjige. O, sveti Vasilije, čudotvorcu - znao sam da će pomoći to što sam ga letos vodio u manastir. Daće Bog pa će i moje dete biti odlično a ne samo onog nosonje Perića što se na svakom roditeljskom natrti do mene i raste ko kvasac kad se čitaju ocene onom njegovom uobraženku a ja u zemljz propadam od ocena ovog mog. Hvala ti sv. Vasiliju i sv. Nikoli i sv. Petru i svim svecima i iz Biblije i van nje.
MARKO
Jeste tata, ja sam se promenio. Odlučio sam da uspem u životu.
TATA ŽIVORAD
O hvala ti Bože. Obećavam ti da ću svake nedelje ići u crkvu i moliti se...
BABA STANA
Živorade, sine, magare moje veliko. Ne ometaj dete dok uči.
TATA ŽIVORAD
Neću, neću. Evo ja iz ovih stopa idem. Idem. Da ne smetam mom zlatnom detetu. Idem po cigarete i na kafu kod komšije Milorada.
BABA STANA
Živorade, sine, magare moje veliko. Kupi nešto i svome Marku. Ne troši novce više na te glupe cigarete.
TATA ŽIVORAD
Ali mama, pa znaš da mi firma propala... nema više ....
BABA STANA
Živorade, sine, magare moje veliko. . .
TATA ŽIVORAD
Dobro, dobro ... šta ćeš sine da ti kupi babo? Jarca pečenog?
MARKO
Neki hip-hop.
TATA ŽIVORAD
Molim?
MARKO (glasnije)
Hip -.hop!
TATA ŽIVORAD
Ne! Too ne! Ti si muškarac i ne kupujem stvari za devojčice! Ne!
BABA STANA
Živorade, sine ...
TATA ŽIVORAD
Dobro, dobro, dobro --- Odoh ja ... hip - hop , jao ljudi moji...
Marko nastavlja da piše, baba Stana da plete. Ulazi mlađi brat DUŠAN i čita knjigu Eminem. Čitajući ne vidi ništa pred sobom te udara u stolicu, pa u sto, pa u babinu fotelju.
DUŠAN
Bato, bato! Vidi šta kaže Eminem : Kad sam shvatio da želim da budem reper, ukapirao sam da za to ne moram da idem u školu. Jedino sam želeo da repujem i jednog dana postanem zvezda.
MARKO
I?
DUŠAN
Ja neću više da idem u školu. Hoću da budem reper.
MARKO
Ma je li!? Da nećeš možda i drogu da prodaješ? Taman ti je devet godina.
BABA STANA
Slabo ovde u našim krajevima uspeva repa ali ako baš hoće da gaji repu treba mu pomoći. Lepo je to.
MARKO
Ti si Dušane, stvarno blesav. Idi piši domaći, prebiće te mama kad dođe s posla što ga nisi završio.
DUŠAN
A ja ću tebe da tužim i kod mame i tate što ništa nisi učio. Samo nešto pevaš. Misliš da sam ja glup? Jesam mali, ali nisam glup!
MARKO
Ništa ti ne znaš. Ja pišem pesmu. Ajde sad gubi se u svoju sobu.
DUŠAN
Neću.
MARKO
Marš
DUŠAN
Neću dok mi ne pročitaš pesmu.
MARKO
Nije još gotova.
DUŠAN
Dobro sedeću ovde dok ne bude gotova.
(seda pored baba Stane)
A posle kratkotrajne tišine...
DUŠAN
Bato, bato a kakvu pesmu pišeš?
MARKO
Nešto što nije za malu decu.
DUŠAN
E, znam! Ti si se zaljubio i zato pišeš pesmu.
MARKO
E nisam. Baš ako hoćeš, pišem hip - hop pesmu. biće to veliki hit. JOVAN iz mog odeljenja ide u muzičku školu i ima kući sintisajzer. Kad završim stihove, idem kod njega i uradićemo muziku. To će biti veliki hit a ja ću biti popularan kao Eminem.
DUŠAN
A hoćete da formirate grupu?
MARKO
Naravno, zvaćemo se...
DUŠAN
A je l' bih mogao i ja da pevam u grupi?
MARKO
Dušane, znaš da je odgovor : Ne!
DUŠAN
Onda ću da kažem mami i tati šta radiš - da ne učiš.
MARKO (razmišlja)
Pa možda bi mogao da pevaš prateće glasove....
DUŠAN
Obećavaš?
Zvono... pa... ulazi Joca sa sintisajzerom.
Joca
Ćao društvo! Marko, brate... Imamo hit. Veruj mi ovo je pravi hit.
Muzika kreće. Joca se klati u ritmu hip hopa i peva.
Mene čeka moja draga neka ide sve do vraga
mene čeka moja draga neka ide sve do vraga
Pridružuje mu se Dušan i nastavljaju
MARKO
(dovoljno se iznačudio i iznakrstio)
Ovoliko teksta publika neće moći da upamti... Joco, jesi li ti normalan?
(Joca naravno sav zbunjen. Teško bi se moglo reći postiđen.)
Hip hop nije samo dum dum dum. Mora da postoji i dobra priča...
Zvono...pa...ulazi mali Moma veliki roker sa gitarom.
SVI
Oh, neeee... mali Moma veliki roker...
MOMA
Mir božji braćo. Čujem pravimo bend? A Mome se niko nije setio? LJudi imam veliki hit. MARKO slušaj. Joco prati me - E dur.
Počinju da prašte gitarski rifovi. Moma peva.
Moj je deda bio roker
pevao je ko DŽo Koker
imao je ludi friz
baš je bio šiz
Nosio ga novi talas
Bube, Stonsi, Elvis Prisli,
rokenrol je zakon bio
on i danas isto misli
Niko nema boljeg dedu
samo baka još da shvati
pričama o balovima
praznu slamu mlati
Idemo u disko deda
da se vratiš staroj slavi
a uz tehno i rep zvuke
bićeš naš di džej pravi
Treba li pomenuti da je i Baba Stana igrala.
MARKO
Momo ovo je sasvim okej. Lepo si to uradio. Ali mi pravimo pravi hip hop bend. Vreme rokera je prošlo. Shvataš? Anderstend? Panjimaješ? Kapisko? Upravo završavam tekst za naš veliki hit. Dajte mi još pet minuta samoće i bićemo najslavniji bend na svetu. A vi za to vreme idite kod Joce u garažu i spremite sve za probu. Okej?
Joca
Mudar predlog. Prihvaćen.
MOMA
Uželeo sam se dobre svirke i samo zato prihvatam. Idemo.
I logično odoše. Marko se vraća svom `radnom stolu`.
DUŠAN
Dakle? Ja nisam čuo odgovor.
MARKO
Odgovor? Kakav odgovor?
DUŠAN
Marko ne pravi se blesav. Da li pevam sa vama ili ne? Ili će tata i mama saznati...
(Ulazi tata. Marko se uplaši)
MARKO
Pa pevaćeš, kretenu. Ćuti.
Tata prilazi do Marka i prinosi hula hop
TATA
Ja sam govorio da je to za devojčice ali evo... zahvali se babi što sam ti kupio
MARKO
Tata ? Šta je to?
TATA
Pa valjda hula hop ... (isprobava ga)
MARKO
Pa ti je običan krug koji se zove hula hop. To nije hip hop.
TATA
Znao sam. Znao sam da to nije hip hop.Ali ovo sigurno jeste. (vadi iz džepa vijaču i počinje da skače uzvikujući Hip!)
MARKO
Tata, šta ti je?! Pa to je samo vijača.
TATA
Nije hip - hop ? Pa sine nije valjda da si ovo želeo... (vadi iz džepa hula hop)
MARKO
Tata, to su hula hop čarape. Hteo sam da mi kupiš neki CD sa hip hop muzikom. Mislio sam da znaš šta da je hip-hop - muzika.
TATA
Hip - hop je muzika???!
MARKO
Pa da tata... Eminem, Jarule, Tupak, El el kul...
TATA
Je li to ona muzika što ide samo dum-dum-dum-dum dok ti ne probije uši a onda neki tip recituje brzo, brzo da ga jedva razumeš?
MARKO
Pa... može i tako da se shvati
TATA
Bože moj ... današnja omladina. Gde je nestala ona melodičnost u pesmi? Đorđe Marjanović ... K'o nekad u osam... Frenk sinatra (peva) Najt end dej...
DUŠAN
Tata, Marko pravi grupu.
TATA ŽIVORAD
Grupu? Molim? Kakvu grupu?
DUŠAN
Hip hop grupu. Sa JOVANom iz odeljenja. Hoće da bude zvezda.
TATA ŽIVORAD
Jao majko mila. Ja mislio - on uči. Znao sam da mu neće pomoći ni sveti Vasilije. Opet će na roditeljskom onaj nosonja Perić da se ceri kad se čitaju ocene njegovom uobraženku a ja ... Ma slušaj , skuniću kaiš pa ću preko dupeta da ti isteram iz glave taj hipa cupa hop.
BABA STANA
Živorade, sine, magare moje veliko. Ne budalesaj. Da te je bilo šta zanimalo u životu sad se ne bi vuk'o po komšiluku i ispijao kafe i obilazio biro za zapošljavanje. Nego sedi i pomozi tom detetu.
TATA ŽIVORAD
Ali bre mama...
BABA STANA
Živorade ...
Živorad stoji. Razmišlja.
Žalićeš jednog dana što detetove snove nisi pomogao. Žalićeš jednog dana što si bio samo strog otac a ne i detetov prijatelj.
Živorad i dalje razmišlja. Sada polako seda za sto.
TATA ŽIVORAD
Dobro, možda si, mama, u pravu. Slušaj sine... u redu ... želiš hip hop grupu. Ali napiši pesmu u tom dum - dum ritmu, ali neka budu i malo srpski tonovi. Onda ubaci u tekst onaj lokalni jezik bez padeža kao što pričaju u selu kod strica Vukašina. Neka bude originalno. to će ti doneti slavu.
MARKO
Ćale, ja radim pravu hip hop muzika a tebi ako se to sviđa uradi sam.
Tišina. Pesnici bi rekli grobna tišina. Marko piše, Živorad razmišlja. Odjednom skoči.
TATA
I hoću!
MARKO
Molim?
TATA ŽIVORAD
I hoću. Uradiću hip hop pesmu, najoriginalniju na svetu. Biće bolja od svih vaših. biće to svetski hit.
MARKO
Tata, šta ti je?
BABA STANA
Kuku meni, šta učiniše ova krizna vremena!? Pa zašto baš na mog sina? Kuku i jao
TATA ŽIVORAD
Da dobro ste čuli. Nisam lud. Komšija Milorad i ja napravićemo tu... hip hop grupu i komponovaćemo sto puta lepšu pesmu od vas mladih.
MARKO
Ako te ja dobro razumem izazivaš na dvoboj.
TATA ŽIVORAD
Na muzički dvoboj.
MARKO
Okej, matori za jedan sat u ovoj prostoriji. Baci kosku.
Bacaju kosku, Marko odlazi. Živorad sav usplahiren, nervozan pritrčava do telefona.
TATA ŽIVORAD
Alo, Milorade, ti si... Je l još čuvaš knjigu pesama onog tvog prijatelja Vlaste sa onim smešnim stihovima... Ma nije važno zbog čega, mislim važno je... slušaj ti i ja snimamo hip hop pesmu... ma brate, nisam lud... možda bi mogli i dobru lovu da zaradimo na ovome...pa šta hoćeš da se vratiš u tvoju propalu firmu. Stavljaj kafu sipaj rakijicu, stižem na dogovor.
Spušta slušalicu, kako rekosmo i dalje nervozno i istrčava iz sobe. Odmah se vraća, kao da je zaboravio nešto.
TATA ŽIVORAD
Baba Stano, ustaj ideš i ti. Ja kad pravim nešto to mora da bude originalno do daske.
BABA STANA
Bog s tobom Živorade. Ti si stvarno odlepio.
TATA ŽIVORAD
Ustaj more. Ajde sad pruži podršku svom sinu.
Ustade i baba Stana i nevoljno pođe za svojim sinom. Eh, šta u životu treba raditi zbog dece.
Naravno scena je i dalje ista. Dobar režiser će ovde ubaciti svetlosne efekte i onu dum-dum muziku. Šalim se. Nije baš hip hop toliko dosadan. Samo popodne kad autor teksta spava.
A onda... na scenu ulaze s jedne strane Marko, Dušan, Jovan sa sintisajzerom, Moma je li i još nekoliko drugova iliti i drugarica obučeni u tipično repersku uniformu. Sa druge strane obučeni onako kako samo mašta ludog kostimografa može da zamisli ulaze baba Stana, Živorad i Milorad.
JOVAN
Dobar dan čika Živorade.
TATA ŽIVORAD
Ćao Joco, Jovane, Jovančo, Joculence... jeste li spremni?
MARKO
Dobar dan čika Milorade.
MILORAD
Ćao mali komšijo. Razbićemo vas.
TATA ŽIVORAD
Komšija predstavi nas.
MILORAD
Nema šta da se predstavljamo. Predstavićemo se kvalitetnom muzikom. Mi smo orkestar Hip hop šajkača.
Deca s druge strane naravno prsnuše u smeh.
JOVAN
Kakav vam je to naziv?
MILORAD
Vrlo moderan. A vi se zovete?
JOVAN
Mi? Mi smo grupa `Neopravdani izostanak`.
Naravno sad se matorci smeju.
MILORAD
E baš vam odgovara.
MARKO
LJudi, nema više priče. Da krenemo.
TATA ŽIVORAD
Vi ste mlađi imate prednost. Nastupajte prvi.
Momci povikaše čuveno ``okej`` i počeše da se postavljaju. Sada naravno može da dođe do izražaja onaj pištolj, pardon, CD plejer s početka teksta. Ali o tome neka odluči onaj ko radi predstavu. I onda je grupa`Neopravdani izostanak` krenula sa pesmom.
Ovo je priča o jednom čudnom čovi
razmišlja o svemu drugom najmanje o lovi
nudili mu radna mesta od Grčke do Kanade
nikad nije bio željan samo proste zarade
U školi je uvek bio primer samo takav
nikad nije bio roker, nikad hipi dlakav
znojio je na stolici on guzicu svoju
pa je ženu golu prvi put vido u Plejboju
Na faksu sa desestkama proslavljao sebe je
zaljubljen u šestare, lenjire i brojeve
kako li je tako jadnik našo ženu sebi, bre
niko ne zna, to je pravo čudo psihijatrije
Žena mu je Petrija, Petrija
prava ljubav ipak geometrija
Završivši pesmu grupa `Neopravdani izostanak` baca kosku i čestitaju jedni drugima.
MARKO
A sad nastupajte vi! Da vas čujemo i vidimo.
U ritmu hip hopa sa orijental zvucima nastupa grupa `Hip hop šajkača`.
Hip hop šajkača
Kad moj deda počne pcuje
to je da se zapisuje
Završivši čestitaju jedni drugima.
TATA ŽIVORAD
A sad? Ko je bio bolji?
Neopravdani izostanak
Mi! Mi! Mi!
Hip hop šajkača
Mi! Mi! Mi!
I ko će da presudi u svemu ovome? Ja, autor teksta? Ne, hvala ne pada mi na pamet. Publika? Može ako tako zamisli režiser.
REŽISER
Šta je ovo ljudi? Kakva je to svađa? Jesmo li se tako dogovorili? Ja sam ovo režirao i ne dozvoljavam da pred kraj zabrljate.
MARKO
Ali šefe... Oni su...
REŽISER
Tišina! Ovde ja komandujem. Pusti ovim matorcima nek se izluduju još jednom i bežite kući.
I ode.
I kao što reče strogi čika režiser krenu još jedared `Hip hop šajkača` a onda se pred kraj pesme svi pokloniše i odoše.
I to je jedan od krajeva. Druge smislite sami. Ćao.
PRILOZI UZ TEKST
PRILOG BR. 1
Pesmu `Di džej deda` napisao je lepi ali malo proćelavi pesnik iz Kruševca, MOMA Dragićević, veliki brat autora ovog teksta.
PRILOG BR. 2
Pesmu `Kad moj deda počne pcuje` napisal je pesnik iz Doljevac, duša od čovek, Vlasta Cenić.
Srđan Živković - Hip hop šajkača
Srđan Živković - Hip hop šajkača
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.