Sa svetskih meridijana

Odgovori
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Izgleda da je danas u večnom gradu zaista bilo više no živahno...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Šta da se radi kada demokratska javnost ne razume da reprezentativna demokratija podrazumeva i političku trgovinu. Broj kupljenih glasova, uostalom, tu u konačnoj instanci uopšte nije ni bitan. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Preživela pad sa 23. sprata

Snimak načinjen mobilnim telefonom od strane slučajnog prolaznika u prestonici Argentine, Buenos Ajresu, potvrđuje istinitost urgentne agencijsku vesti renomirane „Prensa Latine” da je za sada neponata ženska osoba u uzrastu od cca 30 godina preživela pad koji je usledio nakon što se bacila sa krova hotela Plaza Panamericano koji se nalazi na 23 spratu.

Žena je svoj pad okončala u sedećem položaju na taksiju čiji je vozač, Miguel Kahal, srećom videvši signal policajca koji je energičnim pokretima ruku zaustavljao saobraćaj i istovremeno gledao uvis, na svega par sekundi pre udara njenog tela u krov automobila napustio svoje vozačko mesto, izbegavši tako gotovo sigurnu smrt. Od siline udara ženinog tela potpuno je deformisan krov automobila, te razbijeno njegovo vetrobransko staklo.

Slika

Srećno okončani pad sa 23 sprata na krovu taksi-vozila

Žena je prebačena u obližnju bolnicu Argerih, gde je operisana od povreda koje uključuju krvarenje iz unutrašnjih organa, te polomljena rebra i kukove. Prema proceni dr Alberta Krešentija, direktora argentinske službe hitne pomoći, žena je preživela slobodan pad sa visine od 100 metara.

Drugi vozač taksija, Huan Karlos Kandarme, je u svojoj izjavi agenciji „Asošijeted Pres” rekao da je video ženu kako se penje preko zaštitne ograde balkona i razmenjuje par reči sa nekim pre no što se bacila u provaliju.

Originalna vest, poštovane dame i gospodo, dostupna je ovde:

http://news.yahoo.com/s/ap/20110124/ap_ ... man_s_fall

Pa neka još neko kaže kako sreća ne postoji na ovome svetu...
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Petnaest godina robije zbog snimanja sopstvenog hapšenja

Čikaškom umetniku Krisu Drjuu, koji je koristio video-kameru kako bi snimio svoje sopstveno hapšenje prilikom javnog protesta, preti zatvorska kazna u trajanju od 15 godina, pošto mu se na teret stavlja činjenje krivičnog dela neovlašćenog snimanja policajca!

On je, naime, optužen na osnovu apsurdnog Zakona o prisluškivanju, po kojem je zaprećena kazna od 15 godina za svaku osobu koja snimi sudiju, tužioca (federalnog ili državnog, svejedno) ili policajca.

Gospodin Drju, koji je inače osnivač Gornjegradskog multikulturalnog umetničkog centra grada Čikaga, 2. decembra 2009. godine kamerom je uz pomoć trećeg lica snimio svoje sopstveno hapšenje, koje je usledilo prilikom njegovog javnog protesta zbog drakonske uredbe gradskih vlasti Čikaga kojom je zabranjena javna prodaja umetnina na ulicama toga grada. On je u znak protesta protiv pomenute uredbe u tri navrata javno prodavao slike na svili po čikaškim ulicama po ceni od jednog dolara, očekujući da će biti uhapšen zbog prekršaja i da će u sledstvenom prekršajnom procesu ukazati na svu apsurdnost dotične uredbe.

Slika

Kris Drju prilikom ulične prodaje slika...

Hapšenje je i usledilo, pri čemu se šezdesetogodišnji g. Drju uopšte nije opirao postupajućim policajcima koji su sprovodili pomenutu uredbu, niti im je uputio ma kakav oblik verbalne intimidacije.

Slika

... i prilikom hapšenja koje je nedugo potom usledilo

Načinjeni snimak je zarad prezentacije slučaja javnosti kasnije istavio na You tube. To je bilo dovoljno da ga javni tužilac savezne države Ilinoj optuži za špijuniranje policije. Naime, po Zakonu o sprečavanju špijuniranja koji je na snazi u 12 saveznih američkih država, sve strane u snimanom događaju moraju da daju svoj pristanak da budu snimane, no jedino je u Merilendu, Ilinoju i Masačusetsu tim istim zakonom direktno zabranjeno snimati razgovor sa policijom.Snimak hapšenja g. Drjua – šestoro policajaca hapsi šezdesetogodišnjeg umetnika!

Policija savezne države Ilinoj trenutno vodi postupak protiv tri osobe zbog kršenja ovog zakona. Originalna vest, poštovane dame i gospodo, dostupna je ovde:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... rrest.html

Čini se da su Dom hrabrih i zemlja slobodnih umnogome izmenjeni od onih davnih Džefersonskih dana...

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Poštovane dame i gospodo, svetske informativne agencije su upravo objavile jednu izuzetno neprijatnu i potencijalno zastrašujuću vest: eksplodirala je reaktorska zgrada reaktora br. 3 nuklearne elektrane Fukušima (ista ona koja je već pretrpela jednu eksploziju praskavog gasa, koju ste zasigurno već videli u medijima).

Slika

Ekplozija reaktorske zgrade reaktora Fukušima No. 3

Užasavajuća konotacija ove vesti proističe pak iz široj javnosti srazmerno nepoznate činjenice da je reaktor br. 3 nuklearne elektrane Fukušima jedan od retkih na ovoj planeti koji je počev od septembra 2010. počeo da radi sa tzv. MOX nuklearnim gorivim elementima u svom reaktoru (Mixed Oxid Fuel), koje umesto prirodnog ili obogaćenog uranijuma sadrži mešavinu oksida plutonijuma i prirodnog uranijuma, reprocesiranog uranijuma i osiromašenog uranijuma (sadržina plutonijuma može da iznosi do 7% ukupne zapreminske mase gorivnog elementa).

Potvrdu istinitosti ovog navoda naćićete ukoliko sledite ovaj link do vesti Japanske državne informativne agencije „Kjodo” od 23. avgusta 2010:

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/ ... 823a7.html

Pitate se verovatno od kakve je važnosti ova činjenica? Pa, uslovno rečeno, u žalosnoj mogućnosti da će se planeta Zemlja i ljudska civilizacija možda suočiti sa nuklearnim akcidentom koji je 2.000.000 (dva miliona puta) puta gori od onoga u Černobilu.

Naime, za razliku od „običnog domaćeg” uranijuma, plutonijum (koji za razliku od uranijuma ne postoji u prirodi, već predstavlja „veštački” produkt nuklearne fisije) je enormno radiokativniji materijal, te stoga i potencijalno neuporedivo opasniji ukoliko akcidentom bude oslobođen u okolnu atmosferu.

Lično mi je neshvatljivo kako je, do sto đavola, moglo uopšte da dođe do otkazivanja rada cirkulacionih pumpi koje hlade nuklearni reaktor, ako se zna da je međunarodnim standardima predviđena najmanje trostruka redundantnost rashladnog sistema! Opravdanje da je zbog zemljotresa i cunamija došlo do prekida u isporuci električne energije je bazično idiotska: svaka nuklearna elektrana je opremljena pomoćnim agregatima koji automatski u slučaju prestanka spoljnog dotoka električne energije preuzimaju na sebe posao i šalju elektricitet cirkulacionim pumpama, koje nastavljaju da hlade reaktor! Kako stvari stoje, izgleda da je NEKO DEBELO OMANUO U KONSTRUKCIJI ELEKTRANE (verovatno iz razloga uštede na investicijama!), pa su zapravo otkazale pumpe, ili je pak došlo do pucanja sprovodnih cevi! A time je svaki reaktor praktično osuđen na propast.

Da bi stvar bila još gora, ovaj redak (nestandardni) i potencijalno veoma napredan reaktorski tip je sada još opasniji nego onaj u Černobilu (koji je eksplodirao zato što je grupa neodgovornih debila koji su pravili eksperiment u želji da steknu svoje doktorate nauka i sledstveni socijalni prestiž, blokirala rad sistema za akcidentno gašenje reaktora!). Naime, konvencionalni, laki fisioni reaktori sa presurizovanom vodom, su konstruisani da smanjuju svoju reaktivnost kada temperatura reaktora raste (upravo da ne bi došlo do nekontrolisanog rada i mogućeg topljenja reaktorskog jezgra!). Ali ako koristite reaktor sa Plutonijumom 239 kao gorivom zagrevanje jezgra zbog brzine porasta reakcije (nema hlađenja!) dodatno ubrzava lančanu reakciju u reaktoru! radi se o tzv. pozitivnom koeficijentu reaktivnosti (positive temperature coefficient of reactivity)!

Dodatnu zabrinutost izaziva potpuna oprečnost raspoloživih informacija. Japanska vlada stalno tvrdi da fisioni (radioaktivni) produkti nisu oslobođeni iz reaktora zato što su isti smešteni unutar hemetički zatvorenog bunkera (kontejment). Istovremeno Amerikanci priznaju da povlače svoj u misiju pružanja pomoći Japancima odaslati nosdač aviona „Ronald Regan”, pošto je on „prošao kroz oblak lake radioaktivnosti” (sledite link)!

ht[url]tp://www.heraldsun.com.au/news/special-repor ... 6021323571[/url]

Na njegovu palubu sleću helikopteri koji su slati u spasilačku misiju, a čijih je 17 članova posade KONTAMINIRANO (ALI RADIJACIJE NEMA JER JE KONTEJMENT ČITAV!)

http://www.nytimes.com/2011/03/14/world ... l?ref=asia

Zaista ne znam ko i zašto u ovoj celoj priči laže, ali da nešto temeljno nije u redu u celoj stvari - nije! :evil:

Post Scriptum: Najnovija vest kaže da su gorivi elementi reaktora br. 2 bili POTPUNO IZLOŽENI (u prevodu: metalna obloga gorivnog elementa se usled temperature rastopila i izložila-otkrila jezgro gorivnog elementa, koje je sastavljeno od sada već usijanih sinterovanih tableta uranijum-oksida).

http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/9544963

Obaveštavaću Vas o daljem razvoju događaja po ovom pitanju, poštovane dame i gospodo. Budući da mi je zamešateljstvo oko Černobila još u više no živom sećanju, smatram da mi je to građanska dužnost! :evil: :!:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Nuklearna havarija postaje sve teža – „dvojka” u Fukušimi je verovatno već izložena delimičnom topljenju reaktorskog jezgra

Neuspeh hlađenja „dvojke” u Fukušimi – 40 godina starog nuklearnog reaktora hlađenog i moderiranog kipućom vodom (BWR – Boiling Water Reactor) br. 2 produbila je tešku nuklearnu krizu u tri od ukupno šest reaktora nuklearne elektrane. No pogledajmo malo izbliza u čemu je zapravo problem.

Nuklearne elektrane sa reaktorom hlađenim i moderiranim kipućom vodom razlikuju se od onih široj javnosti poznatijih, tokom našeg školovanja parcijalno prezentovanih i donekle nam znanih reaktora hlađenih vodom pod pritiskom(PWR - Pressurized Water Reactor, kakva je npr. i ona u Krškom).

U BWR reaktorima su, naime objedinjene funkcije elektrane u samoj reaktorskoj posudi. U reaktor se uvodi voda koja isparava, a proizvedena para se neposredno odvodi u turbinu. Tu se radi o neposrednom procesu voda-para, bez posebnog parogeneratora u kojem sekundarna voda, koja se greje primarnom iz reaktora, isparava i odlazi u turbine koje pak pokreću generatore. Time je ovo postrojenje kompaktnije, potrebno je manje energije za pumpanje vode, ali je sama reaktorska posuda komplikovanija, jer se u njoj mora obezbediti stalna recirkulacija vode, separacija vlage iz pare i sušenje pare kako bi bila pogodna za pogon turbine. Posuda je zbog toga velika i teška.

Ono što je najbitnije je, međutim to da je kod ovog tipa reaktora recirkulacija vode u jezgru ekstremno važna. Vodom se ne odvodi samo proizvedena energija u obliku pare u turbine, već se delimično reguliše i samo odvijanje same lančane reakcije fisije u reaktoru tako da se njome može upravljati. Menjanjem količine vode u recirkulaciji može se menjati snaga reaktora (u meri od cca +/- 35%) bez ikakvog pomeranja regulacionih šipki (apsorbenata neutrona koji pak uzrokuju cepanje jezgara fisonog materijala). Voda, koja tu ima dvojaku funkciju, dovodi se u jezgro ili cirkulacionim pumpama koje su smeštene izvan reaktorske posude a koje napajaju pumpe unutar reaktorske posude (Rešenje kompanije General Electric koje je preuzeo i doradio japanski Hitači, slika 1)...

Slika

Slika 1: Nuklearni reaktor hlađen i moderiran kipućom vodom sa spoljnim krugom za recirkulaciju vode (1. izlaz pare; 2. ulaz napojne vode; 3. pumpa za vodu; 4. pumpa za recirkulaciju vode; 5. ventil za regulaciju protoka u krugu recirkulacije; 6. separatori vlage; 7. gorivni elementi; 8. regulacijski sklop

...ili unutrašnjim cirkulacionim pumpama sa propelerima u reaktorskoj posudi, a pogonskim motorima van nje (rešenje kopanije ASEA-Atom i AEG).

Slika

Slika 2: Nuklearni reaktor hlađen i moderiran kipućom vodom sa unutrašnjim krugom za recirkulaciju (1. poklopac reaktorske posude; 2. sušionik pare; 3. razdelnik napojne vode; 4. priključak za pomoćno napajanje reaktora; 5. gornja rešetka jezgra; 6. neutronski detektor; 7. propeler cirkulacione pumpe; 8. kućište motora pumpe; 9. pogon regulacijskih šipki; 10. i 11. vođice regulacijskih sklopova; 12. cirkulaciona pumpa; 13. posuda moderatora; 14. regulacijski sklop; 15. gorivi element; 16. ulaz napojne vode; 17. reaktorska posuda; 18. separator vlage; 19. potporna prirubnica; 20. izlaz pare; 21. prskalica za hlađenje pare.

Debljina zidova reaktora je oko 15 cm, a temperatura napojne vode je oko 480 K, pri čemu je proizvedena količina pare u reaktoru 1,5 do 1,8 kg/sec po proračunskom MW snage reaktora.

Gorivni elementi su sastavljeni od snopova šipki u rešetki kvadratnog oblika. Promer gorivnih šipki iznosi 12-17 mm, a same šipke se sastoje od cevi koje su izrađene od legure cirkonijuma, pri čemu su te cevi pak ispunjene tabletama uran- dioksida. Dužina aktivnog dela jednog gorivog elementa (cevi ispunjene tabletama uran-oksida) iznosi od 3,7 do 4,1 m, a gorivi elementi su smešteni u individualne kutije (kasete). Jedan nuklearni reaktor sadrži oko 700 – 800 takvih gorivnih elemenata, u kojima se pak nalazi šarža od oko 125 – 130 tona urana.

U prostorima između 4 kutije sa gorivnim elementima prolaze regulacioni sklopovi, koji imaju horizontalni presek u obliku krsta, a kutije gorivih elemenata služe i kao vođice za taj regulacioni sklop. Sklop ima provrte koji su ispunjeni bor-karbidom.

Izuzetno je važno zapamtiti činjenicu da je kod ovog tipa reaktora potrebno obezbediti cirkulaciju vode i nakon zaustavljanja reaktora – čak i onda kada su kontrolne šipke potpuno uvučene u reaktorsko jezgro! Ukoliko se to ne obezbedi, dolazi do obligatnog pregrevanja reaktora!

Tako je zapravo sve i započelo. Kada je automatski senzorni sistem registrovao zemljotres, došlo je do automatskog postupka zaustavljanja reaktora. Za akcidentno zaustavljanje reaktora predviđen je hidraulički pogon – posebni rezervoari sa vodom su pod stalnim pritiskom azota. Električnim signalom ventili se na rezervoarima otvaraju i voda iz rezervoara potiskuje regulacione sklopove u reaktorsko jezgro silom koja je cca 10 puta veća od njihove težine. Neutroni su apsorbovani, no potrebno je odvesti i zaostalu toplotu iz reaktora! Voda za zaštitno hlađenje jezgra nalazi se u kondenzacijskim bazenima unutar sigurnosnog bunkera. Iz tih bazena crpu vodu 4 pumpne grupe, svaka sa po tri pumpe, koje imaju duplo napajanje – sa električne mreže i dizel-agregata u elektrani. Svaka je grupa pumpi prostorno odvojena od ostalih, kako kvar na jednoj pumpi ne bi uticao na funkcionalnost drugih i kako bi se, u slučaju potrebe, omogućio nesmetani remont pumpi. I tu sad nastaje neobjašnjiva situacija: spoljno napajanje elektricitetom je usled zemljotresa obustavljeno. Ali ne počinju da rade ni dizel-motori pomoćnih agregata! Pumpe ne mogu da rade jer nemaju struje! Retenciona toplota reaktorskog jezgra se ne odvodi, ravnoteža postojeće i odvedene toplote se narušava, počinju termohemijske reakcije (termička disocijacija zaostale vode u reaktoru)... I tu smo gde smo. :(

Gorivni elementi rektora br. 2 – najoštećenijeg od tri obogaljena reaktora u elektrani – već su bili ostavljeni bez rashladne vode tokom ponedeljka, ali su radnici elektrane nekako uspeli da privremeno ubace vodu nazad u reaktorsku posudu i ponovo potope gorivne šipke u vodu do nivoa od 2 metra od gornje rešetke jezgra. Ali nastali kontrapritisak generisane pare (u međuvremenu pregrejane gorivne šipke u kontaktu sa vodom stvaraju ogromne količine pregrejane pare, koja pak svojom ekspanzijom blokira ulazak novih preko potrebnih količina rashladne vode) je usled akcidentnog zatvaranja ventila za regulaciju protoka u krugu recirkulacije koji se zbio oko 11 časova po tokijskom vremenu (nemogućnost odvođenja nastale pare!) šipke ponovo ostavio potpuno izloženima (neprekrivenima vodom i time nehlađenima!), osnažujući strahovanja da reaktor ide ka parcijalnom topljenju reaktorskog jezgra i sledstvenom frakturisanju usled intenzivnog pritiska unutar reaktorske posude.

Kompanija Tokyo Electric Power Co. koja je vlasnik elektrane je zvanično saopštila da usled izmerenog nivoa radijacije pretpostavlja da su neke od gorivih šipki devastirane (pukle ili polomljene).

Ukoliko više gorivih elemenata bude rastopljeno pre ubrizgavanja vode u reaktor, gorivne tablete (peleti) mogu progoreti dno zaštitnog bunkera u kojem se reaktor nalazi i enormno radioaktivni materijal tako može tako dospeti u okolinu.
Stručnjaci trenutno razmišljaju o tome da probuše rupe na samoj reaktorskoj posudi kako bi oslobodili jezgro od kontra-pritiska. Ako se taj prokleti blokirani odušni ventil otvori, ubacivanje rashladne vode bi trebalo da bude moguće! No problem je u tome što gorivne šipke trenutno stoje izložene, bez rashladne vode u reaktorskoj posudi, te postoji opasnost da metalne obloge šipki počnu da se tope usled nemogućnosti odvođenja termalne energije (stvara se temperatura od 2200 Celzijusovih unutar nehlađenog reaktorskog jezgra!), što će dodatno uvećati pritisak unutar reaktorske posude, a to pak može dovesti do njene rupture. :!:

Ako gorivo počne da se topi ono će oslobađati u okolinu radioaktivne elemente u gasovitom stanju – cezijum 137, jod 131... itd. A njihova kontrola neće biti moguća ako jednom budu oslobođeni u atmosferu.

Moram priznati da sam inače apsolutno iznenađen nekim aspektima totalno haotične i na momente - nama, godinama već sviklim na zdušno propagirani vanredni tehnički nivo japanske industrije, inače potpuno neshvatljivim! – žalosne neorganizovanosti cele akcije saniranja posledica na japanskim nuklearnim elektranama. Primera radi, ispostavilo se da je raniji pokušaj ubacivanja morske vode sa dodatkom natrijum pentaborata (apsorbuje neutrone koji proizvode lančanu rakciju cepanja nuklearnih jezgara) propao zato što je pomoćna pumpa (prispela kamionom!) koja je ubacivala morsku vodu u reaktorsko jezgro OSTALA BEZ GORIVA, A NOVE KOLIČINE SE NISU MOGLE PRONAĆI KAKO BI SE POKRENULA PUMPA! Zaista, čoveku staje pamet pred takvim javašlukom! :evil:

Vladimir Slivjak, potpredsednik ruske ekološke grupe „Ecodefence”, je skrenuo pažnju i na činjenicu da Japanci nameravaju da radioaktivne gasove koji se formiraju unutar reaktorske posude praktično ispuste u atmosferu kako bi smanjili pritisak u posudi reakora br. 2. To je ponavljanje postupka koji je već primenjen u slučaju reaktora br. 1 i br. 3, a koji su doveli do eksplozije vodonika koji je takođe bio oslobođen tom prilikom. :roll:

Za sada se čini da reaktori br. 1 i br. 3 nisu izloženi takvom naprezanju kao zlosrećni reaktor br. 2, ali je situacija u njima samo donekle lakša – opasnost od topljenja jezgra je potpuno prisutna i realna:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... tdown.html

Najkompletniji trenutno postojeći izveštaj o stanju u japanskoj nuklearki dostupan je ovde:

http://www.ieer.org/comments/Daiichi-Fu ... tement.pdf

Ja nastavljam da pratim situaciju, pa ću Vas obavestiti o njenom daljem razvoju.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Upravnik »

Profesore Saviću, da li dodatnu opasnost čini podatak što ova nukleraka za gorivo koristi plutonijum umesto obogaćenog uranijuma i da li je tačno da se uranijum vremenom u nuklearnom reaktoru pretvara u plutonijum od koga se kasnije može napraviti nuklearna bomba?
Dr Pavle Savić napisao:Ja nastavljam da pratim situaciju, pa ću Vas obavestiti o njenom daljem razvoju.
Sa nestrpljenjem iščekujemo Vaše sledeće obraćanje javnosti.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sa svetskih meridijana

Post od branko »

Čekaj malo, čovek gugla... =)) 8-} =))
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Sa svetskih meridijana

Post od aleksey »

 
A Google njemu odgovara:

Slika

=)) =)) =))
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od tanja »

E Aleksa, sad si ga ugasio, ako te dosad nije, sad će te Upravnik ukinuti 100% zbog "ružnih" reči na forumu... :ymdevil: Ili će ti "metnuti" zvezdicu 8-} samo ne znam gde... =))
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Sa svetskih meridijana

Post od aleksey »

 
Sad sam barem to "upakovao" u sliku, pa će Neshojeva "automatika" (prepoznavanja zabranjenih reči i editovanja postova) morati malo da se pomuči... ;)
Tajči napisao:...sad će te Upravnik ukinuti 100% zbog "ružnih" reči na forumu...
Otkad je "to" tebi ružno? :ymdevil:
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Upravnik »

Zar morate i ovako ozbiljnu temu da upropastite. A čovek se baš trudi. :D
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Palma »

Bibli, hvala ti što umesto nas, koji ne znamo gde i kako izguglati prave informacije, koji smo lenji ili nemamo vremena i volje za to, svoje dragoceno vreme koristiš da bi nas upoznao sa pravim informacijama. :ymapplause:
Čekamo nastavak!
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Sačuvaj me, mili Bože, od dragih prijatelja – od neprijatelja ću se već sačuvati sam. :(

No ništa - i Tesli su svojevremeno ružno za leđima dobacivali. Otrpeo je, jer je znao da služi nečemu što prevazilazi njegovu smrtnu i prolaznu ličnost...

Elem, da odgovorim ponajpre na ljubezni upit:
Profesore Saviću, da li dodatnu opasnost čini podatak što ova nukleraka za gorivo koristi plutonijum umesto obogaćenog uranijuma i da li je tačno da se uranijum vremenom u nuklearnom reaktoru pretvara u plutonijum od koga se kasnije može napraviti nuklearna bomba?
Da, dragi kolega. Reaktor br. 3 u nukleranoj elektrani Fukušima koristio je nuklearno gorivo koje pored uranijuma sadrži i neuporedivo opasniji plutonijum. To je već bilo pomenuto u pređašnjem postu. :)

Što se vašeg drugog pitanja tiče, stvari su nešto komplikovanije. Plutonijum se dobija u nuklearnim reaktorima kada se U238 izloži neutronima. Jedan od izotopa plutonijuma nastaje posle dvostrukog ß-raspada, po obrascu:

U 238 + n → U 239 ß- (23,5 min.) → Np 239 ß- (2,3 dana) Pu 239.

Uslovni problem sa plutonijumom je u tome što su od njegovih brojnih izotopa koji nastaju u nuklearnim reaktorima SAMO Pu 239 i Pu 241 podložni fisiji. Ostali su za to neupotrebljivi. U toku procesa kontinuiranog nastajanja istih u termičkom reaktoru skoro polovina tih izotopa se raspadne, pa se porastom stepena „sagorevanja” (utilizacije) nuklearnog goriva energetski prinos plutonijuma ne razlikuje mnogo od prinosa U 235.

Prinos, odn. neto-proizvodnja plutonijuma zavisi od tipa termičkog reaktora! Tako u reaktorima tipa PWR (tip „Krško”) koji radi godinu dana sa nominalnom snagom nastaje cca 710 kg fisibilnog plutonijuma, od čega u samom reaktoru „izgori” cca 440 kg, a cca 270 kg ostaje u ozračenom iskorišćenom gorivu, odakle se može ekstrahovati. U meni lično najmilijem, reaktoru sa teškom vodom tipa CANDU (CANada Deuterium Uranium), pod istim uslovima u ozračenom gorivu ostaje cca 500 kg, a u reaktoru tipa GCR i više od 600 kg! Stoga ako želite da pravite materijal za Bombu(plutonijumskog tipa, premda postoje i lepše mogućnosti!) a da paralelno proizvodite i struju, morate brižljivo da odaberete sam tip reaktora. Zaista - nije svejedno! :)

A sada da se vratimo na ono što je po planetarnu zajednicu u ovom trenutku najbitnije – na teški akcident u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Kao što Vam je po svoj prilici poznato, u 6:14 H po Tokijskom vremenu došlo je, baš kao što je g. Vladimir Slivjak i pretpostavljao, do teške eksplozije u reaktorskom postrojenju br. 2 nuklearne elektrane Fukušima, sa paralelnim opstankom kritičnog parametarskog reaktorskog stanja i u reaktorima br. 1 i br. 3, u kojima su pređašnje ekplozije već razorile reaktorske zgrade, ali ne i sam kontejment (bunker) u kojem je smešteno reaktorsko jezgro.

Ovoga puta, međutim, EKSPLOZIJA SE DOGODILA UNUTAR SAMOG KONTEJMENTA REAKTORA BR. 2 koji okružuje reaktorsku posudu. Hermetički zatvoreni kontejment (bunker) je dizajniran da zadržava eventualno oslobođenu vodu i kondenzovanu visokoradioaktivnu paru koja eventualno izbija iz reaktorskog jezgra.

Zvaničnici Tokyo Electric Power Co. i Ministarstva za energiju japanske vlade do sada nisu saopštili šta je prouzrokovalo tu eksploziju.

Striktno tehnička analiza teoretski mogućih uzroka eksplozije ukazuje da su oficijelnim saopštenjem potvrđeno „suve” (neprekrivene rashladnom vodom) gorivne šipke postale zagrejane u meri koja je u zajednici sa postojećim zračenjem počela da razlaže hemijske veze u molekulima vode (termička disocijacija), proizvodeći vodonik i kiseonik, koji su zajedno sa vodenom parom, evakuisanom radi smanjenja pritiska u samom reaktorskom jezgru, dospeli u kontejment. Tamo je došlo do ponovnog spajanja jonske mešavine vodonika i kiseonika (praskavi gas) i sledstvene eksplozije.
Ponovnim formiranjem vode (u obliku pregrejane pare) i povećanjem pritiska u kontejmentu nastala radioaktivna vodena para prodrla je u betonsku zgradu koja okružuje čelični kontejment (bunker). Unutar te betonske zgrade nivo radijacije je dostigao vrednost od 3.000 mikro Siverta, koji je od 4 do 6 puta (u zavisnosti od standarda) veći od bezbednosnog limita.

Osnovni uzrok ovakvog stanja je neshvatljivo zanemarivanje brzine hemijske reakcije disocijacije vode od strane inženjera kompanije Tokyo Electric Power Co. koji su obavljali proces sanacije reaktora. :o

To su loše vesti. Još je gora vest da je udarni talas interne eksplozije bio reflektovan od površine kontejmenta, prouzrokujući time ogroman natpritisak u samom reaktorskom jezgru, koji je verovatno doveo do rupture čelične legure reaktorske posude, čime će, u najboljem slučaju, doći do pojave mikro-curenja reaktora i teške kontaminacije kontejmenta.

Najgore je u svemu tome to što se formiranje gasne mešavine vodonika i kiseonika ne može sprečiti u uslovima objektivne pregrejanosti reaktorskog jezgra, te je izvesno da će ponovne eksplozije neminovno uslediti, što pak može usloviti totalni kolaps reaktorskog jezgra. Jedina mogućnost za predupređenje ove pojave je brže ispuštanje radioaktivne pare u atmosferu zarad postizanja depresurizacije kontejmenta.

Imanentan problem u vezi sa ovim pristupom pak počiva u činjenioci da je filterska oprema uništena ili usled prezasićenja filtracionih cedila neupotrebljiva za filtriranje radioaktivne pare, te će ispuštanje visokoradioaktivne pare u okolnu atmosferu neminovno dovesti do velike radiološke pretnje po stanovništvo, a potencijalno i planetu.

Jedini trenutno in situ raspoloživi metod borbe sa ovim izuzetno teškim problemom emisije radioaktivnih materija u postojećim okolnostima predstavlja urgentno podizanje jednog improvizovanog kondenzatora pare (metalnog kontejnera sa pregradama, sa sprinklerima za raspršivanje vodene magle unutar kontejnera i intenzivnim rashladnim polivanjem spolja), te odvodom visokoradioaktivnog vodenog kondenzata dugim crevima u okean, sa alokacijom crevnoga ispusta u nuklearnu radijaciju imobilišući mulj na okeanskom dnu).

U slučaju neuspeha ovog poduhvata, jedini preostali metod opasnog predupređenja atmosferskog širenja devastirajućih radioaktivnih rezidua (stroncijum 90 – taloži se u ljudskim kostima!) posredstvom visinskih mlaznih struja (jetstream) biće izazivanje kiše nad pustim predelima Pacifika pomoću precizno koordinisane flote aviona-sejača oblaka, koji bi u zadatim im kvadrantima disperzirali srebrni jodid. Nastala kondenzacija bi „isprala” i u okean odložila najveći deo opasnih radionukleida, koji bi inače atmosferskim putem mogli da nekontrolisano kontaminiraju sve ljudski naseljene regije na planeti.

To je, za sada, sve što se može reći o akcidentu sa reaktorom br. 2.

U međuvremenu je otkriven jedan dodatni problem sa reaktorskim postrojenjem br. 3.

Kao što znate, reaktorska zgrada reaktora br. 3 je već uništena u ekploziji koja se dogodila 14. III 2011:

Slika

Satelitski snimak uništene reaktorske zgrade postrojenja br. 3 u Fukušimi

Podsetiću Vas da je reaktor br. 3. onaj reaktor koji je koristio MOX nuklearno gorivo (gorivo od mešanih oksida), gorivo u kojem je pored uranijuma sadržan i neuporedivo opasniji plutonijum. Ono što je do sada bilo nepoznato jeste da su privremena odlagališta za iskorišćene gorivne elemente (bazeni), zarad predupređenja negativnih reakcija javnosti koje bi mogle uslediti transportovanjem istih, bila locirana IZNAD REAKTORSKOG KONTEJMENTA, u zgradi koja je devastirana eksplozijom! Napominjem da su te šipke isluženog goriva i nadalje visoko radioaktivne i bogate opasnim fisionim produktima. Ukoliko su ti „bazeni” oštećeni ekplozijom i ukoliko su ostali bez vode (a sadrže u proseku od 3 do 10 puta više materijala negoli sama šarža nuklearnog reaktora!), OBLOGA ŠIPKI gorivnih elemenata koje su izrađene OD VISOKO ZAPALJIVE LEGURE CIRKONIJUMA može buknuti, te svojim sagorevanjem emitovati u atmosferu OD 5 DO 10 PUTA VIŠE OPAKOG RADIOAKTIVNOG MATERIJALA OD ONOG EMITOVANOG U ČERNOBILU!

Priznajem da mi je potpuno neshvatljivo kako diplomirani inženjeri mogu da projektuju tehnički ultrarizična postrojenja, koja u konstruktivno-bezbednosnom pogledu nalikuju idiotiji oličenoj npr. u postavljanju rezervoara sa lož-uljem ili boce sa propan-butanom iznad kotla za centralno grejanje (ako nešto pođe loše sa kotlom barem neka strada i rezervoar, a sa njim i cela kuća)!

Zaista, otkrivaju se neviđene gluposti u samoj konstrukciji ovih tehnički izuzetno zahtevnih objekata. :!:

Uostalom, pogledajte samo alokativno rešenje nuklearne elektrane u Fukušimi. Svakome ko se iole razume u problematiku gradnje nuklearnih elektrana latentne opasnosti dizajna su očite već na prvi pogled:

Slika

Nuklearna elektrana u Fukušimi za vreme izgradnje

Možda će naša uvažena, spram minorne mi analitičke ličnosti vazda derogatorna forumska nagvaždala biti u stanju da objasne opasne nelogičnosti u njenoj konstrukciji.

Gugl im stoji na raspolaganju. :twisted:
Bibli, hvala ti što umesto nas, koji ne znamo gde i kako izguglati prave informacije, koji smo lenji ili nemamo vremena i volje za to, svoje dragoceno vreme koristiš da bi nas upoznao sa pravim informacijama.
Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sa svetskih meridijana

Post od branko »

Eeeee Palma, sad znaš kako sa Teslom treba... ;)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od tanja »

aleksey napisao: 

Otkad je "to" tebi ružno? :ymdevil:
Pa zar ne vidiš da sam "ružnu" reč stavila pod navodnike??? :-*
Izvini braco, nisam htela da ti pokvarim temu, ali jednostavno sam morala... :YMHUG: Neću više, majke mi :roll:
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sa svetskih meridijana

Post od branko »

Nije braca, Tesla je mali...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Upravnik »

Nikola Tesla napisao:No ništa - i Tesli su svojevremeno ružno za leđima dobacivali. Otrpeo je, jer je znao da služi nečemu što prevazilazi njegovu smrtnu i prolaznu ličnost...
Uh sunce ti... dokle je mali od palube dogurao! :-ss
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Do toga, prijatelju, da ti u svojstvu kakvog-takvog poznavaoca materije potpuno neprofitno i čisto zarad Tvoje lične informisanosti kažem da je eksplozija vodonika na rashladnoj pumpi reaktora br. 4 upravo izazvala novu, dodatnu krizu sa rashlađivanjem reaktora. A da stvar bude još gora pritisak počinje da raste i u reaktorima br. 5 i br. 6. :shock:

Stručnjaci „Rosatoma” upravo su saopštili da su svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiiči u krizi. Ako nastane ono najgore, Černobil će predstavljati „malu macu” u poređenju sa bengalskim tigrom. Možeš se uveriti i lično. Samo sledi link:

http://en.rian.ru/world/20110315/163017659.html

Ah, da: uza sve to još vri i voda u privremenom odlagalištu za iskorišćene gorivne elemente (bazen) reaktora br 4:

http://in.reuters.com/article/2011/03/1 ... 1120110315

Dopusti da ti prevedem šta to zapravo znači. Zamisli bazen za plivanje dubine 12 metara koji stoji neposredno iznad reaktora. Ako u njemu vri voda, onda ona odlazi sa isparavanjem, a zbog požara na pumpi (rezervnoj!) nova voda ne pristiže u bazen. Gorivne šipke načinjene od cirkonijuma bivaju izložene vazduhu i postaju sve toplije. Neutroni iz goriva više ne bivaju moderirani, pa unaokolo sve vri od sekundarno indukovanog gama-zračenja. Ljudi je malo. Oni koji su tamo zbog zračenja ne mogu da rade dugo. Deset-petnaest minuta i gotovo, a i to pod uslovom da imaju kompletnu „tešku” zaštitnu odeću. Prošle noći su izmerili (evo, sada to saznadosmo) 489,8 miliSiverta. U tom slučaju si bolestan posle dva i po sata boravka u takvom okruženju. Treba da rotiraš stručni personal, a nemaš ga. Nuklearni tehničari se ne obrazuju na šivaćem kursu, treba im minimum 4 godine. Sedam stotina i pedeset tehničara (brojem: 750) si već povukao, jer nemaju tešku radiološku zaštitnu opremu. Ostavio si njih 50. Oni su heroji, lično bi svakom dodelio Veliki krst Viteza Legije Časti, ali oni ne mogu da rade duže od 5 minuta u radioaktivnoj sredini. Pet minuta – pa trkom nazad u bezbednu prostoriju.

Vode, dakle nemaš. Crkla ti je i rezervna pumpa. Cirkonijum se zagrejao i počinje da se pali u kontaktu sa vazduhom. Šta da se radi? Nekada, u stara dobra vremena to se u Ajdaho Folsu radilo ovako: kada je izvađeni gorivni element, koji je zbog kvara na šugavom ventilu ostao bez vodene kupke i tako našao na suvom, počeo da se topi i da gori, tehničari su koliko su ih noge nosile pojurili po kofe sa olovom u prahu, peskom i boriranom vodicom i stali sve to da sipaju na šugavu plamteću šipku. Svaki put kad su došli u blizinu šipke primili su dozu, pa su zato sve vreme trčali kao sumanuti – krk sadržaj kante, pa trk napolje iz reaktorske zgrade! I tako dva-tri puta. I ugasili su je. Ali to je bila samo jedna šipka, a i oni su bili vojni obveznici, malčice utrenirani. Imali su obaveznu fiskulturu svakoga jutra... Ti nemaš ni olova u prahu, a ni peska. Štaviše, ni voda ne pristiže.

Šta su ono inače stručnjaci iz IAEA-e govorili juče? Stepen opasnosti je bio na nivou 4 (od 7, a Černobil je sedmica). Danas je već zvanično stepen opasnosti na nivou 6 (za ciglih 24 sata napredovasmo za 2 stepena na skali!). Čak je i CNN počeo da uviđa ozbiljnost situacije:

http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiap ... n.nuclear/

A znaš šta je još gore? Činjenica da u sadašnjem trenutku (i ako stvari ostanu ovakvima kakve jesu, bez daljeg pogoršanja!) Japan treba da rešava problem čišćenja koji je trostruk u odnosu na onaj koji su imali Amerikanci sa incidentom u nuklearki Ostrvo Tri Milje. To je Amerikance stajalo 2,5 milijardi. Ako Japanci izgube kontejment moraće da dekontaminiraju hiljade kvadratnih kilometara tla. Već su iselili ljude u krugu od 20 km oko elektrane? Lepo, to je 1256 kvadratnih kilometara zemlje. Trebaće im trilion dolara za saniranje posledica cunamija, zemljotresa i dekontaminacije. Jedini siguran izvor prihoda koji imaju (privreda im stoji!) je cca 800 milijardi u američkim obveznicama. Kada to prodaju, a moraće, Američka Federalna banka za rezerve će imati o čemu da brine...

Inače sam osupnut kako su odjednom svi postali svesni da je sama konstrukcija usranog BWR reaktora, napravljenog da bude što jeftiniji, zapravo rizična. Lepo je znati da je još 1972. pošteni Inženjer (sa velikim „I” !), g. Stiven Hanauer, uposlen pri Komisiji za atomsku energiju primetio „da sistem supresije pritiska u reaktorima BWR tip 1 predstavlja neprihvatljivi bezbednosni rizik i da treba obustaviti njegovu dalju izradu”. Evo, čitaj u originalu:

http://graphics8.nytimes.com/images/blo ... anauer.pdf

Još onda je Hanauer tvrdio da je mali kontejment podložniji eksploziji i rupturi usled razvijanja vodonika - upravo onoj situaciji sa kojom se sada suočavamo u Fukušimi. :roll:

A znaš šta su mu zvanično napisali u odgovor? Da je, doduše, mali od palube u pravu, ali da bi zabrana izrade tih prihvaćenih reaktora mogla da predstavlja kraj ere nuklearne energije! I to nije bilo sve. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka inženjer Harold Denton je ustvrdio da Dženeral Elektrikov BWR Mk 1 reaktor IMA VEROVATNOĆU PRSKANJA OD 90% U SLUČAJU PREGREVANJA GORIVNIH ELEMENATA I SLEDSTVENOG TOPLJENJA REAKTORSKOG JEZGRA.

Naredna analiza je pokazala da bi TOPLJENJE REAKTORSKOG JEZGRA USLEDILO NEKOLIKO ČASOVA NAKON AKCIDENTALNOG PRESTANKA HLAĐENJA, ŠTAVIŠE, DA BI KONTEJMENT MOGAO DA PROPADNE ZA SVEGA 40 MINUTA! Američka državna komisija je bila mišljenja da je verovatnoća pojave takvog slučaja oko 10 %.

E, pa upravo smo doživeli tih prihvatljivih 10 %. :(

Ja nastavljam da pratim situaciju. Bićete obavešteni o svim relevantnim novostima.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5516
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Bibliotekar »

Poštovane dame i gospodo, danas, 16. marta 2011. oko 1.36 časova, državna japanska informativna agencija „Kjodo” zvanično je saopštila da je shodno procenama stručnjaka Tokyo Electric Power Co. cca 70% nuklearnih gorivih elemenata oštećeno u reaktoru br. 1 nuklearne elektrane Fukušima, a da je 33 % gorivnih elemenata oštećeno na reaktoru br. 2.

Jezgra oba reaktora su delimično istopljena, budući da je normalno hlađenje reaktora prestalo od petka. Izvorna vest dostupna je ovde:

http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/78387.html

Vatra je u 5:45 H po tokijskom vremenu takođe iznova izbila i na reaktoru br. 4 (onom koji je prilikom zemljotresa i sledstvenog cunamija bio van pogona), a na kojem je inače već u utorak u 9:38 H po tokijskom vremenu došlo do eksplozije vodonika. Stručnjaci razmatraju mogućnost urgentnog helikopterskog raspršivanja vodenog rastvora natrijum pentaborata preko bazena za privremeno pohranjivanje isluženih gorivnih elemenata koji je lociran u zgradi reaktora br. 4.

Portparol Japanske nuklearne agencije g. Šindži Kindžo je takođe izjavio da je u kontejment reaktora br. 2 pretrpeo oštećenje usled pređašnje, već pominjane eksplozije vodonika, tj. da je eksplozija oštetila tzv. presurizacionu komoru – vodom ispunjenu cev pri dnu kontejmenta (bunkera) koja okružuje jezgro reaktora. Presurizaciona komora služi za pretvaranje pare u vodu radi hlađenja reaktora i za izdvajanje radioaktivnih čestica iz pare.

Ukoliko su ove informacije tačne, to je najdramatičniji oficijelno priznati negativni preokret situacije koji se do sada zbio na postrojenjima u nuklearnoj elektrani Fukušima. :(

Izveštavaćemo Vas o daljem razvoju situacije.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Sa svetskih meridijana

Post od Upravnik »

Bibliotekar napisao: Izveštavaćemo Vas o daljem razvoju situacije.
Mali sad već ima i pomoć. Valjda ne može sam da sve postizava.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju