Ana Vukajlović - Škabare

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Ana Vukajlović - Škabare

Post od branko »

Ana Vukajlović

Škabare

LICA:
O broju lica odlučujs režiser u zavisnosti od broja glumaca sa kojima raspolaže

(Muzika. Izlaze na scenu kao pingvini. Pevaju svi zajedno: „Ovo su godine sankcija")
VODITELJ I: Dragi naši Škabaristi, počeo je program Škabarea uživo, jer smo još uvek živi, a to što smo još uvek živi, veoma je važna činjenica, a i zaplet našeg i Vašeg Škabarea. A šta je Škabare? Ne, ne, nećemo Vam reći, ostannte sa nama pa ćete videti.
(Igra)
VODITELJ I: Kao i svi veliki projskti i naš program nastao je zahvaljujući pomoći naših sponzora: donatora, klingona, inflatora i naravno oglasima i reklamama naših preduzeća u likvidaciji. Dakls oglasi i reklame Škabarea.
(Muzika. Izlaze na scenu)
I: Što nastavnik u dnevnik zalepi niko ne odlepi.
(Muzika)
II: Menjajm drugaricu iz klupe za jednog dečaka sa zanosnim plavim očima iz VIII razreda. Šifra: Valjda sam u pubertstu.
(Muzika)
III: Vrlo povoljno menjam ćačku knjižicu za ljubavni roman sa srećnim završetkom. Šifra: Da ne saznaju nastavnici, mama i tata.
(Muzika)
IV: Menjam jedan čas matematike za dva ili tri časa fizičke ili muzičke kulture. Šifra: Mrzi me nastavnik matematike.
(Muzika)
V: Prvi put na našem tržištu, efikasno, brzo i uspešno dajemo savete kako šaputati na času. Dosad utvrćek 1001 način. Šifra: Uvek. bez predaha, aktivni.
(Muzika)
VODITELJ I: Sledeće sekunde provešćete uz šarmantnu, lepu, atraktivnu novinarku, inače moju komšinicu. Sponzor ove reportaže je firma „Baš me briga".
(Muzika)
NOVINARKA: Nalazimo se u školi gde se snima najduža serija, „Srećni đaci". Zamolićemo jednog ćaka za kraći razgovor da bismo saznali kakav život provode u školi. Znate onu „Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba". Evo jednog dečaka, doći ovamo. Šta je sa tobom, što si savijen?
DEČAK: Nisam savijen, već ukočen.
NOVINARKA: Zašto si ukočen?
DEČAK: U školi se ne loži pa sam se, sedeći u klupi, ukočio.
NOVINARKA: Idi u kuhinju pa uzmi toplog čaja i ugrej se!
DEČAK: Đačka kuhinja ne radi, nema struje, šećera, vode, vazduha...
NOVINARKA: Pa, što ne odeš kod lekara da uzmeš neki sirup. lek!
DEČAK: Bio sam, lekar ne radi, apoteke prazne, nemaju igle za injekcije, recepte, sirupa.
NOVINARKA: Što ne zoveš mamu ili tatu da doću po tebe?
DEČAK: Ne vredi. mama je u redu za hleb i mleko još od tri sata ujutro, a tata čeka u redu za novac u banci jer za tri dana dobija platu.
NOVINARKA: Imaš li bar neko ćebe, da se utopliš?
DEČAK: Baka je odnela u Crveni krst.
NOVINARKA: Pa, šta ćeš sad da radiš?
DEČAK: Ništa, idem kod drugova da se igramo „Ledenog čike" i čekamo proleće da sine sunce i ugreje radijatore.
NOVINARKA: Kakva je ovo volja za preživljavanje, ovo je divno. ovo je dirljivo. Pa, da zaključimo. Eto, tako naši srećni ćaci provode u školi vrlo interesantan, zanimljiv, sadržajan i lep život. Na njihovim licima ogleda se bezbrižnost i radost, a igri nikad kraja. Takvi su naši najmlaći. Serija „Srećni đaci" se nastavja, dokle, ne znamo. A mi ih napuštamo da ne remetimo njihove razdragane dečje igre.
(Muzika)
VODITELJ I: Škabare program nije „Palma" (televizija „FIKUS") već nešto mnogo, mnogo više. Na redu je promocija ploče i molim menadžera koji je ovo organizovao da lično objasni. ali kako vidim on je nešto zauzet. Evo ga... (Odlazi)
VODITELJ II: U Škabareu „Šund-Bund" predstavljamo vam novu nadu naše narodne muzike, našu Šundilovku. Pošto je naša deviza što više para više reklame. pa zato molim velik aplauz za našu zanosnu, predivnu, bajnu Šundilovku. Pogledajte te divne oči, takve oči nikog neostavljaju ravnodušnim. pa čak ni vašeg voditelja. Uživajte u pogledu na njen stas, i gazela bi joj pozavidela na tim nogicama. A tek kada biste mogli da vidite njene cipele, kladim se da su Bali.
PEVAČICA: Ma, jok, ja se oblačim na buvljaku.
VODITELJ II: Ona skromno potvrćuje da sam ja u pravu. No. ostavite te, za muzike nebitne. detalje. Na mene lično, najsnažniji utisak ostavili su njeni zubi. Naravno, sada se ne mogu videti, ali zato će u TV spotu doći do izražaja, pa će se lepo moći videti da su napravljeni od prvoklasnog porcelana.
PEVAČICA: Mogu li malo da pevam, da mi se vide zubi?
VODITELJ II: Nemoj dušo, nemoj da zaorljamo, nemamo ni jednog tehničara ovde. A naši dragi gledaoci će uskoro imati priliku da te vide i čuju. U produkciji Škabarea „Šund-Bund" izlazi video kaseta bez tona, prodata u pet miliona primeraka, čime se samo Madona može pohvaliti. Naša deviza je što više para više reklama. A sada ćemo čuti i videti prednju i zadnju stranu ploče, kao i pevačicine goste Vrapčicu i Šljukicu.
(Pesma parodija po izboru)
VODITELJ II: Druga pesma se zove „Nema para" vrlo aktuelna pesma, pa uživajte u njoj.
(Pevaju)
VODITELJ II: Poslednja pesma na drugoj strani ploče je „Oči su mi mrljave od suza". Inače, one je tako osećajno pevaju, da ne verujem da će do kraja uspeti da je završe.
(Pevaju i plačući odlaze sa scene. Igra)
VODITELJ I: (Ulazi pevajući) Aha, na redu su dijete Embargomeda, pod nazivom „Ko izdrži živ je". Tim naučnika „Embargomeda" uložio je mnogo truda, znanja i umeća da posle duge i bogate zime u smislu najedanja, prejedanja, prežderavanja i preživljavnja osmisli dijetu za sledeću godinu pod nazivom „Ko izdrži živ je". Saradnik iz tima će izneti predlog dijete.
(Muzika, ulaze glumci)
IZLAGAČ DIJETE: Proleće je na pragu, cveće cveta, ptičice cvrkuću, potočići žubore i vreme je za našu dijetu Škabarea, pod nazivom „Ko izdrži živ je". Dijeta prve godine: počinjemo tako što ćemo pronaći omot od čokolade. Stavite omot na tacnu, udobno se zavalite u fotelju i zamišljajte, zamišljajte, zamišljajte da jedete čokoladu. Tako zaneseni, maštajući da vi kobojagi jedete tu čokoladu, uzimate taj omot, bacate ga u smeće i ustajete srećni i zadovoljni što ste uspeli da izdržitb prvu godinu ove naše dijete.
(Muzika)
Druga godina dijete popularno je nazvana „Pipni i ostavi". Osnova ove godine je da odete malo na pijacu, malo u prodavnicu i samo gledate i ponekad pipnete. Pipnete kivi, bananu, pomorandžu, da osetite kakav je to osećaj kada držite limun u ruci. A kupite jabuku, sada je ne možete videti, jer ima samo tri grama. Ne kupujte težu jer je veoma precenjena, i pojedite sve, i peteljku, jer svuda ima vitamina. Pa još možete da prošetate po pijaci, ali ne bojte se jer vam više nikada neće pasti na pamet da jedete voće.
(Muzika)
Ako još uvek želite da držite dijstu, a u tome vas podrže: poštari koji ne donose penzije, mama koja ne može da unovči ček, tata koji je na prinudnom odmoru i svi su oni naoružani strpljenjem i voljom da uspešno otpočnete n treću godinu ove naše dijete. U trećoj godini pronaćite najveću šolju u kući. U nju ćete sipati tri kafene kašičice mleka. Promešajte ga da se uverite da je to zaista mleko, i tada počnite kobajagi da pijete mleko. Ali vi nećete piti to mleko. Vi ćete samo zamišljati da ga pijete i posle pola sata kao vama je već dosadilo da pijete to mleko i reći ćete: „Mama, ja ne mogu više da pijem mleko, ostalo mi je još samo tri kafene kašičics, ne mogu više". A mama će, srećna i zadovoljna da uzme to mleko jer njoj je kao trebalo baš toliko mleka da umesi neko testo koje će svi ukućani rado jesti. Ove naše dijete ponavljajte sve dok možete da izdržite, jer upamtite poruku našeg sponzora, „Embargo meda": „Ko izdrži živ je".
(Muzika)
ČITAČ REKLAME: Da si „Biomed pet" pila, ne bi jedan dobila. Šifra: Volim da se vozim tramvajem.
(Muzika)
VODITELJ I: Kada smo se tako dobro najeli, da vidimo šta ćemo nositi. Znam da ste nestrpljivi da vidite naš modni spektakl, po prvi put u našem Škabareu. Na pisti će prodefilovati modeli Versanća, Armanda, Iva, Sena i Lornara (Sve nazive pogrešno izgovara). Kolekcija nosi naziv „Dok traju sankcije", veoma je zanimljiva ne samo za nas, već i za ostale zemlje u razvoju. Biće to pravi bum i hit na našim ulicama. Maestro, molim muziku.
(Muzika, ulazi Voditeljka)
VODITELJKA: Prvi model nosi naša atraktivna Živana. Ovaj model ima veoma zanimljiv naziv: „Sa kolena na koleno, nosi sve što imaš". Draž ovog modela je u njegovoj osnovnoj liniji slojevitosti. Kao što vidite, ovaj model sakoa je vama vrlo komotan jer ste ga nasledili od tate. Ispod njega nosite sestrin kaput. Sa malim izmenama možete koristiti i bakinu suknju, strinine farmerice, tektinu bluzu, dedin džemper i komšinicin rajf za kosu. Za ovaj model su vam veoma važne boje, koje su inače svetske boje: boje uštipaka, boje senfa, boje čokolade... Pohabanost, rupe od moljaca, izvučene niti su obeležje ovog modela, a njegova praktična strana je u tome što imate vi to i nosite. Zato. ako hoćete da budete moderni, nosite ovaj model. Praktičan je za sve prilike, zavisi samo od toga koliko brojnu familiju imate i koliko su oni darežljivi. Pozdravimo još jednom ovaj model!
VODITELJ I: Naš drugi, dosadnouzbudljiv, model nosi naziv "Zakrpa na zakrpi"'. Pogledajte ove divne zakrpe, pogledajte ove spektakularne boje zakrpa. deluju tako upečatljivo i životno da prosto izazivaju suze u našim očima. Pogledajte još jednom, samo još jednom ovaj vatromet boja, dezena, materijala. Sve će to izmamiti mnoge uzdahe. Praktično je to što možete menjati zakrpe po želji i mogućnosti, što zavisi od toga koliko ste maštoviti, a možete ga kupiti u našim bogatopraznim prodavnicama.
(Muzika)
VODITELJKA: Uz ove models kazaćemo i nekoliko rsči o šminki i frizurama.
VODITELJ I: Kao što se vidi, naše manekenke su, našminkane i to po poslednjem. sankcijskom trendu. Šminkajte se tako da delujete bledo, ispijeno kao što reče jedan naš novinar „Kao da nemate šta da jedete". Senke ispod očiju su podvučene plavim da deluju prirodno kao da ste gladni, nervozni, mrzovoljni, neispavani, to je prava šminka za naše vreme. Praktično je to što Vam senks uopšte nisu potrebne. dovoljno je samo da se umijets.
VODITELJKA: Što se tiče frizure i kose, situacija je sledeća: kosa se ne farba i ne ide se kod frizera, zbog čega će mnoge dsvojks, priznajem, da odahnu. Od šampona koristi se samo onaj protiv vašiju i to po mogućstvu iz paketa UNPROFOR-a. Molim još jedan pozdrav za našs modele.
(Igra)
VODITELJ I: Na inicijativu „Jugoskandala" i „Dafinica" banke, Škabare program organizuje „Lotoškart" izvlačenje. Kao što vidite, nemamo bubanj jer nam već bubnja u glavi, ali zato imamo komisiju paćenika.
(Ulazi komisija)
VODITELJKA II: Vrlo sam uzbuđena jer je meni pripala čast da počnem izvlačenje.
DEVOJČICA I: Čekaj, a šta mi to izvlačimo?
VODITELJKA II: Sve što se može!
DEVOJČICA II: Mogu li ja prva. ja bih da se izvučem sa nskih časova kao što su matematika, fizika...
DEVOJČICA I: Kada smo već kod izvlačenja, znaš da je sad kraj školsks godine. pa bih ja bila srećna da izvučem neku dvojčicu iz matematiks.
DEČAK: Ja neću ništa da izvlačim, meni je nastavnik već dovoljno izvukao uši.
VODITELJ I: I ja bih da nešto izvučem, ali me jesramota da kažem.
VODITELJKA II: Ma. reci već jednom. Valjda si muško. Gde ti je hrabrost?!
(Ostali ga takođe hrabre)
VODITELJ I: Ja bih, ja bih, ma sramota me je da kažem. Ja bih da se izvučem iz programa Škabarea. Neću više da budem voditelj.
VODITELJKA II: Zašto? Dosad je sve bilo u redu.
VODITELJ I: Napuštam Škabare. Muka mi je od svsga.
VODITELJKA II: A kako ćemo bez tebe da vodimo program?
VODITELJ I: Evo vam program pa čitajte.
DEVOJČICA II: E. ja imam predlog. Idemo i mi sa njim i meni je dosta.
VODITELJKA II: Čuli ste, hajdemo i mi.
DEVOJČICA I: A šta ćemo sa publikom?
VODITELJKA II: Pa, rsci im neka idu kući. Mislim da su saznali šta je Škabare. Mi smo se dogovorili, a vi kako hoćete. (Muzika. Odlaze kao pingvini) Ovo su godine sankcija. (Izlaze, a zatim se i vraćaju) Godine koje su prošle. (Poklanjaju se zajedno!) Nadajmo se...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori