Novosti u varoši

Odgovori
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Senćanski semafori kao mete vozača : oboren je semafor kod Autobuske stanice, stub pao na zelenu površinu

Minulog petka, istoga dana kada se u ranim podnevnim časovima na raskršću Arpadove ulice i Novoga šora, na semaforom regulisanoj raskrsnici zbila teška saobraćajna nesreća u kojoj je teže ozleđeno jedno lice, u večernim je časovima na raskrsnici ulica Petefi Šandora i Novog šora kod senćanske (blaženopočivše!) Autobuske stanice došlo do nove saobraćajne nesreće u kojoj je usled udara automobila u semafor isti oboren na zelenu površinu uz kolovoz, a usled nastalog kratkog spoja i sledstvenog prekida dotoka električne energije najprometnija senćanska raskrsnica ostala je tokom narednih, evo sada već pet dana, bez standardne svetlosne regulacije saobraćaja.

Slika

Udarom automobila oboreni semafor kod bivše Autobuska stanice

Tom prilikom, na sreću, niko nije povređen, ali je materijalna šteta uzrokovana prekidom električnih instalacija i sledstvenim po regulacionu elektroniku pogubnim kratkim spojem po svoj prilici znatna.

Slika

Od siline udara izrazito deformisani stub semafora i izolaciono kompromitovani strujni vodovi

Devastacija semaforskog stuba prouzrokovala je i prekid instalacije za dovod električne energije i u druge na pomenutoj raskrsnici opstojeće semafore koji takođe ne funkcionišu, pa su tako učesnici u saobraćaju prinuđeni da se nakon mnogo decenija iznova rukovode tzv. pravilom desne strane.

Slika

Preostali (a neki od njih i objektivno nepravilno usmereni!) semaforski stubovi ostali su takođe bez napajanja električnom energijom

Za nadati se je da će posledice ove nesreće uskoro biti otklonjene, pošto nepostojanje svetlosne signalizacije osetno usporava saobraćaj na najprometnijoj i svetlosnom signalizacijom saobraćaja najranije (još davne 1972.) opremljenoj senćanskoj raskrsnici.

P.S.

Sentimente nešto starijih Senćana još uvek bude sveži prizori nezvaničnog korišćenja lokaliteta negdašnje senćanske Međumesne autobuske stanice u njene izvorne, autobusko-stajališne svrhe:

Slika

Minibusi u aktuelnom putničkom saobraćaju još uvek staju na dobro im znanom namenskom mestu

Raduje, naime, činjenica da u decenijama smislenog društvenog razvoja uobličavanom urbanom ambijentu, uprkos novim trendseterskim socio-ekonomskim vetrovima, još uvek provejava staromodni naseobinski duh oličen u izreci „Mesta znana, a vremena davna”. 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Lagani gradski „špacir" u januarske nove dane...

Senta je uistinu večno inspirativan grad. U njoj se čovek uvek nekako posebno oseća, često čak i nakon samo par minuta dokonog, obavezama i poslovima neispunjenog hodanja.

U Senti se, naime, lagano i nenadano – kao na nekoj terapiji - sve nekako samo po sebi složi & staloži i prosto je nemoguće da se šetajući unaokolo za vas ne stvori neki naročiti, samo vaš, no nekako opipljiv i jasan osećaj neobičnosti, unikatnosti života.

Mnogo toga oko vas, naime, uistinu je neobično. Primeri su brojni. Čak i poetični, sa reminiscencijama na neka davna, recimo Zmajevljeva vremena, kada se jošte zdušno i sa uverenjem pevalo „Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi, a drvo je blagodarno, pa će da nagradi...”

Slika

Originalna, inspirativna vizura namah budi i reminiscencije na znamenitu Slovensku antitezu, poetski takođe izrazivu „Bez korena, avaj,ono izobiljem hlada, ploda svog, nagraditi tebe neće, niti brata tvog.

Slika

Naravno, poetski inspirativnih prizora ima jošte puno. Hodoljubivi Senćanin može namah da se priseti poetski uobličene životne istine iskazane rečima „Gde god kreneš, gde god gaziš, moraš dobro da se paziš, ulicama kola jure, svi u gradu nekud žure...

Slika

Stoga, Senćanine, mudar budi, dobro pazi da za hodanja tebe nešto ne nagazi, poštuj znake, po zebri šetaj i grad Tvoj poetski odgonetaj! 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Nakon isteka puna 24 časa od momenta zatvaranja sveukupno 32 Glasačka mesta na teritoriji opštine Senta koja su služila za glasanje na republičkom Referendumu o potvrđivanju Akta o promenui Ustava RS, a sledstveno potpunom pomanjkanju makar i prelimnarnih vesti nadležnih organa o rezultatima referendumskog izjašnjavanja građana na području naše opštine, iskoristićemo priliku i predstaviti neslužbene i izrazito fragmentarne podatke do kojih smo uspeli da dođemo.

Od sveukupno 20.126 registrovanih glasača na području opštine Senta na jučerašnjem Referendumu glasalo je njih 3.522 (tj. 17,5 % registrovanih glasača), pri čemu je ukupno bilo 47 nevažećih glasačkih listića.

Slika

Od 3.475 važećih glasačkih listića za ponuđeni odgovor „DA” izjasnilo se 2.114 lica (60,83%), dok se za opciju „NE” izjasnio 1.361 glasač (39,17 %).

Rezultati izjašnjavanja građana na svim glasačkim mestima za sada nisu poznati, ali prema preliminarnim izveštajima osobito iznenađenje predstavlja rezultat glasanja na Glasačkom mestu br. 5 (Mesna zajednica „Centar – Topart”), gde su opciju „DA” izabrala 63 glasača, a odgovor „NE” 74 na Referendum izašle osobe.

Iskreno se nadamo da će i Opštinska izborna komisija sredstvima javnog informisanja uskoro predočiti barem preliminarne rezultate neposrednog izjašnjavanja građana o referendumskom pitanju. Imajući u vidu procentualni odziv lokalnog stanovništva, posao je, objektivno, mogao da uz pomoć savremenih elektronskih sredstava bude okončan za 2,5 do 3 časa nakon zatvaranja glasačkih mesta.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Zahvaljujuči agilnosti Republičke izborne komisije koja je na svojoj službenoj web-stranici posvećnoj oifcijelnoj dokumentaciji skopčanoj sa republičkim Referendumom o potvrđivanju Akta o promeni Ustava RS ažurno istavila skenirane Zapisnike o radu Glasačkih odbora u svim opštinama u Republici Srbiji, u prilici smo da konačno predočimo i detaljne rezultate ovog Referenduma u opštini Senta:

Slika

Slika

Slika

Slika

Na pomenutom odredištu takođe smo bili u prilici da se upoznamo i sa verovatnim razlogom prolongiranja izdavanja službenog obaveštenja o referendumskim rezultatima na području senćanske opštine od strane Izborne komisije opštine Senta. Ona je, naime, prilikom kontrole zapisnika o sprovedenom glasanju i utvrđivanju rezultata glasanja, a nakon njihove primopredaje Opštinskoj izbornoj komisiji, utvrdila postojanje grešaka u Zapisnicima o radu glasačkih odbora br. 25 i 27, te je sledstveno tome posebnim rešenjima morala da izvrši ispravke istih:

Slika

Slika

Slika

Imajući u vidu da je sednica Opštinske izborne komisije Opštine Senta na kojoj su doneta ta rešenja održana tek danas u 13.30 časova, to najverovatnije i predstavlja razlog kašnjenja u predočavanju konačnih rezultata Referenduma u našoj opštini.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Win-Win & Lose-Lose

I tako, poštovane dame i gospodo, ostadosmo mi u milom nam gradu bez još jednog delatnog subjekta u trenutačno uzdaničnome nam, tercijarnom sektoru privrede...

Slika

Slika

Slika

Apropo - glede anonsiranog „kikindskog viđenja” namah mi na um pade besmrtni Edgar Alan Po:

„Dostojanstvo i ozbiljnost sa likom se crnim sliše...
Crn glasniče dana ovih, sa obala Plutonovih,
Tamo, na tim obalama, kako ti se ime piše?”
Gavran reče: „Nikad više!”


:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Nestao je i „Mašinoremont”

I tako, poštovane dame i gospodo, dočekali smo definitivni nestanak još jednog senćanskog preduzeća koje je počev od 1953. pa sve do pre par meseci predstavljalo jednu od prepoznatljivih i menama vremena nepodložnih privrednih determinanti naše opštine. Nestanak gotovo sedam decenija prisutnog i istinski signifikantnog subjekta zanatstva i male privrede, edukatora generacija stručnih radnika i učenika u privredi, održavaoca mašinskog i voznog parka senćanske poljoprivrede, teretnog i putničkog saobraćaja i komunalne delatnosti - rušenje senćanskog „Mašinoremonta”.

Slika

Reklamni anons senćanskog „Mašinoremonta” iz 1963. godine

Slika

Prazan prostor na negdašnjem lokalitetu preduzeća sa 69-godišnjom tradicijom

U proteklih 69 godina ovo je preduzeće obavljalo generalne, srednje i neophodne opravke na svim domicilno proizvedenim jugoslovenskim poljoprivrednim mašinama i motornim vozilima svih kategorija, proizvodilo je rezervne delove za putnička i teretna vozila, traktore i teretne prikolice marki „Pobeda”, „Crvena zastava” i „Zmaj”, motorske cilindre za motore „Tomos” tipa „Kolibri” T-12, i „Lamo” L-6, i cilindre od legiranog sivog liva za sve motore promera do 42 mm.

Slika

Poslovni oglas preduzeća iz 1969. godine

Raspolagalo je savremenim uređajima za egalizaciju osovina, radilica, mašinama za bušenje i honovanje motorskih stublina, hidrauličnom kočnicom za ispitivanje snage motora, uređajima za tariranje pumpi za ubrizgavanje dizel-motora, menjanje i opravku svih vrsta brizgaljki i pumpnih elemenata, kalionicom i električnim pećima za termičku obradu izrađenih delova, kovačnicom za otkivanje radnih elemenata poljoprivrednih mašina i delova transmisije kamiona, uređajima za formiranje i punjenje akumulatora, pranje, podmazivanje i gasiranje motornih vozila i pokretnim radionicama za brzu servisno-tehničku službu na terenu.

U Zenitu svog poslovanja, početkom sedamdesetih godina XX veka, ono je upošljavalo 110 osoba (kada je, poređenja radi, senćansko Gradsko komunalno preduzeće imalo svega 62 zaposlenih, a „Azur” njih 28), koje su u proseku zarađivale 1.583 dinara mesečno (bivajući nadmašene jedino od strane danas gotovo potpuno zaboravljenog Preduzeća za održavanje i servisiranje satova i precizne mehanike „Budilnik”, koje je 1972. imalo prosek ličnih dohodaka od 2.100 din.). Konvertovano u današnje dinare, zaposleni u „Mašinoremontu” imali su prosečnu mesečnu platu od 65.704 RSD.

Generalne opravke „Mašinoremont” je obavljao uz garanciju, stekavši zahtevni status ovlašćenog servisera i zastupnika Industrije motora Rakovica, Industrije mašina i traktora Bograd, Fabrike poljoprivrednih mašina „Zmaj” iz Zemuna, Zavoda „Crvena zastava” iz Kragujevca i Fabrike traktora „14. oktobar” iz Kruševca.

Slika

Slika

Slika

Poslovni prostori senćanskog preduzeća „Mašinoremont”

„Mašinoremonta” danas više nema. Ostale su samo uspomene na generacije pregalaca koje su u relativno kratkom vremenskom razdoblju od nekih petnaest godina od nerazvijene, agrarne opštine, Sentu preobrazili u opštinu moderne industrije, novih zgrada, savremenih puteva, razvijene komunalne infrastrukture, u zajednicu proizvođača koji sami upravljaju svojom sudbinom.

Slika

Slika

Slika

Pustopoljina na mestu nekadašnjeg „Mašinoremonta”

Pamtićemo ih sa zahvalnošću kao delatnike koji su uspevali da istovremeno budu i proizvođači i potrošači, kreatori realnog dohotka i urbanog razvoja, nosioci podizanja proizvodnih snaga i opšteg materijalnog standarda.

Slika

Da budu sve ono što mi danas ne uspevamo da budemo.

Slika

:cry:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Blokiran je račun senćanskog JP „Elgas”

Slika

P.S. Sva je sreća što je grejna sezona završena... :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Konačno su, poštovane dame i gospodo, sastavljene sve ovogodišnje komponente programskoga serijala posvećenog Danu grada Sente:

PRAZNIK GRADA SENTE 2022.

Slika

8. septembar, četvrtak, 18.00 č: Gradski muzej
BOĆAN-ŠANAC U VRTLOGU VEKOVA
Svečano otvaranje arheološke izložbe Muzeja grada Pakša.

8. septembar, četvrtak, 19.00 č: Srpski kulturni centar „Stevan Sremac”
KNjIŽEVNI SUSRETI

Gost večeri je pesnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

9. septembar, petak, 15.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
PROMOCIJA SENĆANSKIH UMETNIČKIH GRUPA POSVEĆENIH OČUVANjU NARODNOG STVARALAŠTVA


U programu će nastupiti članovi Udruženja za pomoć i zaštitu lica sa posebnim potrebama „Ruka u ruci”, Etnomuzičko strukovno odeljenje Kulturno-obrazovnog centra „Turzo Lajoš”, Mešoviti hor mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tópart”, Ženski hor „Bazsarózsa” Kulturno-umetničkog društva „Móra István” iz Kevija i Tamburaški orkestar „Jóbarátok”, Ženski hor „Pöndöly”, Mešoviti hor Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Délibáb”, Mešoviti hor gornjebreškog Kluba prijatelja narodnih pesama, Vokalna grupa „Kék pántlika”, klarinetista Laslo Barat, Dečja folklorno-plesna grupa „Ispiláng” Kulturno-obrazovnog centra „Turzo Lajoš”, Folklorni ansambl Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac”, Ženski hor i tamburaški orkestar tornjoškog Kulturno-umetničkog društva „Ady Endre”, bogaraški Ženski hor „Búzavirág” i citeraški orkestar i Tamburaški orkestar „Sarkantyú”.

9. septembar, petak, 17.00 č: Gradska kuća (Svečana sala)
Europe for Citizens
INAUGURATIVNA KONFERENCIJA
Manifestaciju otvaraju predsednik opštine Rudolf Cegledi i poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli.

9. septembar, petak, 20.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
ROK-KONERT POVODOM DANA GRADA

Nastup ansambla „Don’t stop the Queen - Hungarian tribute band”.

9. septembar, petak, 22.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
VELIKI KONCERT POVODOM DANA GRADA

Nastup ansambla „Amadeus”.

10. septembar, subota, 9.00 č: Narodna bašta (teniski teren)
XXXVI SUSRET SENĆANSKIH I HODMEZEVAŠARHELJSKIH TENISERA


10. septembar, subota, 9.00 č: Glavni trg
Europe for Citizens
VILLAGE OF SOLIDARITY


10. septembar, subota, 9.00 č: Narodna bašta
„Sportom protiv droge”
SENĆANSKI ŠAMPIONAT U ORIJENTIRINGU
Organizator takmičenja je senćanski nezavisni policijski sindikat.

10. septembar, subota, 11.00 č: Narodna bašta
SVEČANO POLAGANjE VENACA NA SPOMEN-OBELEŽJE POLjSKIM AVIJATIČARIMA


10. septembar, subota, 14.00 č: Narodna bašta, Hala sportova
SLATKA ULICA

Izložba slatkiša i manufakturnih čokoladnih rariteta.

10. septembar, subota, 14.00 č: Narodna bašta, Hala sportova
PROGRAM ZA DECU POVODOM DANA GRADA

Rukotvorilačka zanimanja za decu pod rukovodtvom muzeoloških pedagoga Gradskog muzeja u Pakšu.

10. septembar, subota, 14.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
KAVALKADA MAŽORETKINjA

Atraktivni defile i gala-program senćanskog Plesnog kluba „Flamenco” uz učešće Senćanskog duvačkog orkestra.

10. septembar, subota, 15.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
FORMACIJSKA PLESNA PARADA POVODOM DANA GRADA

Atraktivni gala-program senćanske Plesne grupe „Merkur-Midnight”.

10. septembar, subota, 16.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
PLESNA PROMENADA POVODOM DANA GRADA

Atraktivni gala-program Studija „M Dance”.

10. septembar, subota, 17.00 č: Crkva Svetog arhangela Mihaila
PARASTOS

Hramovna služba povodom 325. godišnjice Senćanske bitke.

10. septembar, subota, 18.30 č: Narodna bašta, Hala sportova (mala pozornica)
ROMSKA DUŠA

Koncert Ansambla „Kurina” i Ištvana Verebeša - „Bohaka” priređen u čast romskog muzičara Bele Žadanjija.

10. septembar, subota, 19.30 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
VELIKI KONCERT POVODOM DANA GRADA

„Hungarikum” - operetski gala-program

10. septembar, subota, 21.00 č: Narodna bašta, Hala sportova
VATROMET

Poklon kompanije „JT International” a.d. Senta građanima Sente.

10. septembar, subota, 21.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (mala pozornica)
MAĆAŠ PRIBOJSKI I „SPONTÁN BLUES BAND”


10. septembar, subota, 22.30 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
VELIKI KONCERT POVODOM DANA GRADA

Nastup orkestra „Csík”.

11. septembar, nedelja, 00.15 č: Hala sportova (velika pozornica)
DJ PARTY POVODOM DANA GRADA


11. septembar, nedelja, 9.00 č: Obala Tise
RIBOLOVAČKO TAKMIČENjE ZA KUP SENTE


11. septembar, nedelja, 9.00 č: Narodna bašta
MEĐUNARODNO STRELIČARSKO NADMETANjE 2D

Glavni organizator susreta je senćanski Streličarski savez „Arcus”.

11. septembar, nedelja, 9.30 č: Spomen-obeležje na obali reke Tise
OGLAŠAVANjE SPOMEN-ZVONA I KOMEMORATIVNA SVEČANOST


11. septembar, nedelja, 9.30 č: Glavni trg (Muzički paviljon)
PRAZNIČNI KONCERT SENĆANSKOG DUVAČKOG ORKESTRA

Dirigent: Tibor Maša.

11. septembar, nedelja, 10.00 č: Senćansko mađarsko kamerno pozorište (velika sala)
Europe for Citizens
ZAVRŠNA KONFERENCIJA

11. septembar, nedelja, 10.30 č: Gradska kuća (Svečana sala)
SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE POVODOM DANA GRADA

Svečana dodela najprestižnijih odličja grada. Svečanu sednicu Skupštine opštine će otvoriti i njome rukovoditi predsednik Skupštine opštine Veselin Petrović. Svečanu besedu održaće predsednik opštine Rudolf Cegledi. U umetničkom delu programa nastupiće hor „Musica Tisiana” pod upravom Kinge Biro Mađarii Gradski kamerni hor „Cor Jesu” pod upravom Reke Mikloš.

11. septembar, nedelja, 15.00 č: Senćanska Gimnazija (ulazni hol)
POLAGANjE VENACA NA BISTU IŠTVANA SELIJA


11. septembar, nedelja, 17.00 č: Crkva svete Male Tereze
TE DEUM

Praznična misa-blagodarnica priređena povodom 325. godišnjice Senćanske bitke.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

U Senti je popisano 17.446 stanovnika

Konačno smo, poštovane dame i gospodo - upravo na dan Zimskog Solsticijuma - dočekali i zvaničnu objavu prvih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022.

Prema izjavi direktora Republičkog zavoda za statistiku, g. Miladina Kovačevića, koja je data na današnjoj konferenciji za štampu, u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika, dok u Republici Srbiji trenutno postoji 2.520.854 domaćinstva i 3.628.175 stanova.

Iako je Popis sproveden u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, terensko prikupljanje podataka je u nekoliko većih gradova bilo produženo do 7. novembra. Takođe, onim građanima koji iz ma kog razloga nisu bili popisani bilo je omogućeno i telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

S obzirom na svrhu popisa stanovništva – da obezbedi sveobuhvatnu sliku cele populacije – baza popisnih podataka prikupljenih direktnim popisivanjem je u skladu sa međunarodnom praksom bila dopunjena i podacima iz administrativnih evidencija.

Važno je napomenuti da su prvi rezultati Popisa podložni promenama tokom statističke obrade podataka. Konačni rezultati Popisa biće publikovani sukcesivno, počev od aprila 2023, te zaključno do juna 2024. godine.

Slika

Broj popisanih stanovnika u Senti 2022.

Naravno, preliminarne komparativne analize na osnovu postojećih podataka moguće su već u ovom trenutku. Tipični primer za to je praćenje opšte razvojne tendencije kretanja određene pojave (brojčanog stanja populacije) tokom vremena, a koja pak putem iskazane dinamiku može biti od ključnog značaja prilikom donošenja odluka koje determinišu pravce društvenog razvitka kako u pojedinim naseobinama, tako i u Republici Srbiji.

Slika

Broj stanovnika Sente evidentiran prilikom prethodnih popisa stanovištva (1948 – 2011)

Na osnovu iskazanih preliminarnih, kao i do sada poznatih već utvrđenih podataka, čini se, na primer, da je za naše milo & slavno Obitavališno Gnezdo, Sentu, karakteristično približno linearno kretanje populacije koje se može izraziti funkcijom ŷ = a +bx, gde nezavisna varijabla x predstavlja vreme, zavisna varijabla y pojavu, dok a predstavlja konstantu (standardna regresiona analiza).

Slika

Komparativni prikaz kretanja broja stanovnika Sente u periodu 1981 – 2022.

Naravno, za iole smislenije praktično postupanje bilo bi neophodno utvrditi i stepen reprezentativnosti linearnog trenda putem ustanovljenja mere disperzije, no siguran sam da će naše lokalno Predstojništvo Vrlo pravilno proračunati varijancu i standardnu devijaciju, kao i koeficijent varijacije. Sa savremenim elektronskim uređajima to ne bi trebalo da predstavlja neki veći problem. :ugeek:

Možda će im to poći za rukom i pre 22:48 H, kada nam i zvanično na severnoj hemisferiu goste stiže baba Zima. Za nagradu skupa ćemo moći da pogledamo i besplatni nebeski vatromet, budući da nam tokom najduže noći u godini pristiže i atraktivna kiša meteora Ursida, nastalih od prašine koju nam počev od 1790. svojim prolaskom štedro ostavlja Tutleova kometa.

Uživajmo. Zvezdana je budućnost jamačno pred nama. :)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Der Einfluss von Kultur auf die Grammatik

Slika

P.S.

Slika

В действительности человек с таким именем не существует. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Nesvakidašnje novosti na senćanskoj Železničkoj stanici

Poznavaoci i ljubitelji železnice odavno su bili upoznati sa prednostima koje ona ima u odnosu na druge vrste saobraćaja: veliki kapacitet, nezavisnost od atmosferskih prilika, relativno velika prosečna brzina prevoza, veća zaštita pri prolasku kroz kontaminirana područja, lako vršenje kontrole prevoza, otpornost na spoljna dejstva... Osnovni preduslov za njenu uspešnost u vanrednim situacijama jeste u nas žalosno zanemarena decentralizacija iste, tj. rastresita dislokacija i operacionalizacija železničkih objekata (stanica, pruga, skretnica, itd.), što je Senti - kao istorijski relevantnom železničkom tranzitnom mestu - tokom istorije davalo osobiti značaj.

No čak i u toj perspektivi prizor koji se danas mogao videti na senćanskoj železničkoj stanici zaista nije bio svakidašnji, pošto vojni transportni voz na njoj nije viđen jošte od vremena kada je ukinuta senćanska kasarna, odnosno kada su iz nje odvožena i obimom i kakvoćom impresivna materijalno-tehnička sredstva, a među njima i ponos negdašnje jugoslovenske industrije naoružanja i vojne opreme, borbeno vozilo pešadije BVP M-80.

Slika

Dizel - električna lokomotive „MACOSA” serije 644 (legendarna „Španjolka”) sa kompozicijom četvoroosovinskih plato-kola Smmp-s natovarenih borbenim vozilima pešadije M-80 na prvom koloseku senćanske železničke stanice

Slika

Slika

Naravno, najintrigantnije pitanje glasi: kuda zapravo idu ova borbena vozila? U Senti definitivno ne ostaju - kasarna je već odavno preuređena u potpuno druge svrhe. U aktivnoj službi vojske Republike Srbije vozila evidentno više nisu - naoružanje iz turela je demontirano (top M-55 kalibra 20 mm i koaksijalni mitraljez PKT kalibra 7,62 mm), iako su na vozilu ostali lanseri za vođene protivoklopne rakete tipa 9М14M „Maljutka”... Moguće je da nepoznati primalac na vlastitom lageru ima za ugradnju podesne egzemplare naoružanja (mitraljez PKT 7.62x54mm je npr. po licenci proizvođen u 27 zemalja na ovoj planeti, uključujući čak i SAD (Purple Shovel Company). Ali ko bi to mogao da bude? I zbog čega srazmerno teška vozila dovezena ovamo iz Bačke Topole odlaze negde vicinalnom, a ne magistralnom, tehnički daleko opremljenijom i u pogledu dinamičkog opterećenja koloseka znatno izdržljivijom prugom?

Avaj, na ta pitanja za sada nema odogvora. No najiskrenije se nadam da ona - suprotno današnjoj vesti renomirane agencije „Reuters” - neće završiti na trenutno najneuralgičnijoj tački planete, u Ukrajini, kao što se to već dogodilo sa nekadašnjim borbenim vozilima ovog tipa iz Republike Slovenije:

Slika

Nadajmo se stoga da ova vozila neće negde uz prugu jednostavno nestati. To bi, naime, sa dovoljno obučenim personalom, bilo moguće obaviti u svakoj pustopoljini duž pruge:



Sorabiju Milu tada pred svetom ni moćni Amazon ne bi oprao. A i Senta bi, avaj, mnogima zasigurno ostala u nezasluženo gorkoj uspomeni. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

U skladu sa prolećnim tradicijama, iznova je blokiran račun senćanskog JP „Elgas”

Slika

Da pojasnimo: blokada računa predstavlja situaciju u kojoj kompanija koja nekome duguje ima blokirana sredstva na svim računima (i dinarskim i deviznim) kod svih banaka, zbog toga što nije isplatila svoje Poverioce.

Pitanje od cca 72.000.000 konvertibilnih Dinara glasi: koji li je to nemilosrdni Poverilac blokirao račun našem milom & vrlom Javnom preduzeću? I zašto? :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Još nam jedno leto prođe i najmiliji nam Praznik opet dođe...

PRAZNIK GRADA SENTE 2023.

Slika

6. septembar, sreda, 18.00 časova: Gradski muzej
Svečano otvaranje izložbe Atile Černika.


7. septembar, četvrtak, 18.00 časova: Mala sinagoga
Svečano otvaranje izložbe Fotografske kreativne zajednice „Sebenova Radionica”.


7. septembar, četvrtak, 19.00 č: Srpski kulturni centar „Stevan Sremac”
KNJIŽEVNI SUSRETI

7. septembar, četvrtak, 19.00 č: Gradska kuća (Svečana sala)
VEČE HORSKE MUZIKE


8. septembar, petak, 16.00 – 19.00 časova: Narodna bašta, Hala sportova
PROGRAM ZA DECU POVODOM DANA GRADA

Letenje balonima, zanimanja za decu.

8. septembar, petak, 15.00 – 19.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
PROMOCIJA SENĆANSKIH UMETNIČKIH GRUPA POSVEĆENIH OČUVANjU NARODNIH TRADICIJA POVODOM DANA GRADA

Nakon atraktivnog nastupa plesnog studija „M Dance”, u programu će se predstaviti članovi Udruženja za pomoć i zaštitu lica sa posebnim potrebama „Ruka u ruci”, Etnomuzikološko strukovno odeljenje Kulturno-obrazovnog centra „Turzo Lajoš”, Mešoviti hor Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tópart”, Ženski hor „Bazsarózsa”i Tamburaški orkestar„Jóbarátok” keviškog Kulturno-umetničkog društva „Móra István”, Ženski hor „Pöndöly”, Mešoviti hor Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Délibáb”, Mešoviti hor gornjebreškog Kluba prijatelja narodnih pesama, pevačka grupa „Kék pántlika”, Dečja grupa„Ispiláng” senćanskog Kulturno - obrazovnog centra „Turzo Lajoš”, Folklorna grupa Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac”, Ženski hor i tamburaški orkestar tornjoškog Kulturno-umetničkog društva „Ady Endre”, Ženski hor „Búzavirág” i Citeraški orkestar iz Bogaraša, te tamburaški orkestar „Sarkantyú”.

8. septembar, petak, 20.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (mala pozornica)
Promotivni nastup senćanske Muzičke škole „Stevan Mokranjac”


8. septembar, petak, 21.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
VELIKI KONCERT POVODOM DANA GRADA
Nastup Tijane Dapčević.


8. septembar, petak, 23.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
ULIČNI BAL POVODOM DANA GRADA
DJ – Balkan party.


9. septembar, subota, 9.00 č: Narodna bašta (tenisko igralište)
XXXVII SUSRET SENĆANSKIH I HODMEZEVAŠARHELJSKIH TENISERA


9. septembar, subota, 9.00 č: Narodna bašta
„Sportom protiv droge”
POKRAJINSKI ŠAMPIONAT U ORIJENTIRINGU

Organizator takmičenja je senćanski Nezavisni policijski sindikat.

9. septembar, subota, 8.00 č: Senćansko mađarsko kamerno pozorište
POTRAGA ZA TALENTIMA NACIONALNE KULTURNE FONDACIJE. Senta – Pakš: zagranično polufinale.


9. septembar, subota, 14.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
KAVALKADA MAŽORETKINJA

Atraktivni defile i gala-program senćanskog Plesnog kluba „Flamenco” uz učešće duvačkih orkestara iz Sente i Pakša.

9. septembar, subota, 15.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
FORMACIJSKA PLESNA PARADA POVODOM DANA GRADA

Atraktivni gala-program senćanske Plesne grupe „Merkur-Midnight”.

9. septembar, subota, 16.00 – 19.00 č: Narodna bašta, Hala sportova
PROGRAM ZA DECU POVODOM DANA GRADA

Letenje balonima, rukotvorilačka zanimanja namenjena deci.

9. septembar, subota, 16.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
DUVAČKA KOPRODUKCIJA POVODOM DANA GRADA

Nastup duvačkih orkestara iz Sente i Pakša.

9. septembar, subota, 17.30 č: Narodna bašta, Hala sportova (mala pozornica)
KONCERT ZA DAN GRADA

Koncert pobedničkog orkestra Zagraničnog polufinalnog nadmetanja Nacionalne kulturne fondacije.

9. septembar, subota, 18.00 – 19.30 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
VELIKI KONCERT POVODOM DANA GRADA
Nastup ansambla „3+2”.


9. septembar, subota, 19.30: Narodna bašta, Hala sportova (mala pozornica)
Nastup ansambla „Old Schulz”.


9. septembar, subota, 21.00 č: Narodna bašta, Hala sportova
VATROMET

Dar kompanije JT International a.d. građanima Sente.

9. septembar, subota, 22.00 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
VELIKI KONCERT POVODOM DANA GRADA
Nastup Jožefa „Joci” Papaija.


9. septembar, subota, 22.30 č: Narodna bašta, Hala sportova (velika pozornica)
ULIČNI BAL POVODOM DANA GRADA
DJ – Retro party.


10. septembar, nedelja, 9.00 č: Narodna bašta
MEĐUNARODNO STRELIČARSKO NADMETANjE 2D

Glavni organizator susreta je senćanski Streličarski klub „Arcus”.

10. septembar, nedelja, 15.00 č: Narodna bašta
SVEČANO POLAGANJE VENACA NA SPOMEN-OBELEŽJE POLJSKIM AVIJATIČARIMA


10. septembar, nedelja, 17.00 č: Crkva Svetog arhangela Mihaila
PARASTOS

Hramovna služba povodom 326. godišnjice Senćanske bitke.

10. septembar, nedelja, 19.00 č: Mala sinagoga
KAMERNI KONCERT


11. septembar, ponedeljak, 9.30 č: Spomen-obeležje na obali reke Tise
OGLAŠAVANJE SPOMEN-ZVONA I KOMEMORATIVNA SVEČANOST


11. septembar, ponedeljak, 10.30 č: Gradska kuća (Svečana sala)
SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE POVODOM DANA GRADA

Svečana dodela najprestižnijih odličja grada. Svečanu sednicu Skupštine opštine će otvoriti i njome rukovoditi predsednik Skupštine opštine Veselin Petrović. Svečanu besedu održaće predsednik opštine Rudolf Cegledi. U umetničkom delu programa nastupiće Hor „Musica Tisiana”, pod upravom Kinge Biro Mađari, Članovi Pevačke grupe „Đeram” Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac” pod umetničkim rukovodstvom Slađane Babin, te vokalna inetrpretatorka Kristina Komaromi Lepar.

11. septembar, ponedeljak, 15.00 č: Senćanska Gimnazija (ulazni hol)
POLAGANJE VENACA NA BISTU IŠTVANA SELIJA


11. septembar, ponedeljak, 17.00 č: Memorijalna milenarijumska crkva svete Male Tereze
TE DEUM

Praznična misa-blagodarnica priređena povodom 326. godišnjice Senćanske bitke.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Zima ide, ide zima, mali zeko krzno ima...

Slika

:roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju