Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

U SLAVU POZORIŠTA

Kad su pozorišni festivali u pitanju od ove godine ponuda „u slavu pozorišta“ je postala bogatija za još jedan festival. Radi se o Talijinoj manifestaciji pod nazovim „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“. Mesto održavanja Senta, organizator festivala Kamerna scena „Miroslav Antić“. Za one koji ne znaju, ako takvih uopšte ima, radi se o amaterskom pozorištu koje je, svojim dvadesetsedmogodišnjim ozbiljnim radom odrednicu, amatersko poprilično zamenila za „profesionalno“. Kao posledica takvog rada sasvim je bilo realno za očekivati da će se poklonici pozorišne umetnosti okupljeni oko kapi krvi iz Mikinog oka jednog dana osmeliti da organizuju ozbiljan pozorišni festival.

Ruku na srce treba reći da je od rađanja ideje do realizacije iste organizator prošao put koji nije bio nimalo lak. Neko će reći, i biće u pravu, ništa novo kad je u pitanju pozorišna umetnost. Ekonomska kriza, kao i poremećen sistem vrednosti kod nas su učinili svoje pa se jednog trenutka postavilo pitanje da li će festivala, i pored dobre volje, biti. Na svu sreću ljudi iz Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine, kao i vodeći privrednici u Opštini Senta prepoznali su latentnu prednost, ne samo za grad Sentu već i mnogo šire, koju u sebi krije jedan ovakav festival pa su saglasno tome pomogli da se želja za ustoličavanjem novog pozorišnog festivala i ostvari.

Novi festival, pored lokalnog značaja, ima i jedan mnogo širi okvir. Posustala i poprilično arhaična ponuda pozorišnih festivala na teritoriji AP Vojvodine ovim novim festivalom svakako da biva osvežena. Novi festival ustajalom festivalskom vazduhu u Vojvodini udahnjuje jednu novu, svežu festivalsku priču. Osveženje takve vrste je bilo više nego potrebno jer je vera u svrsishodnost učešća na postojećim festivalima, imajući u vidu koncept i način funkcionisanja istih, u dobroj meri bila uzdrmana, a kod nekih pozorišta je i potpuno nestala. U poslednje vreme praksa je pokazala da veliki broj pozorišta više naginje učešću na jednom ovakvom festivalu, pre nego na festivalu koje organizuje Savez amatera Srbije i Vojvodine. Zašto je to tako pitanje je za ljude iz tih saveza.

Odgovor na pitanje zašto se u nazivu festivala spominje ime Jovana Đorđevića nije teško dokučiti. Prva asocijacija na pominjanje imena Jovana Đorđevića je himna „Bože pravde“, čiji je on autor. To jeste važan podataк, međutim za nalaženje veze između Jovana Đorđevića i pozorišne umetnosti potrebno je vratiti se malo u istoriju stvaranja pozorišta na ovim našim prostorima i odgovor je tu. Jovan Đorđević, Senćanin po rođenju je osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, i prvi upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Samo ovaj podatak govori dovoljno snažno zbog čega je organizator festivala u Senti odlučio da u nazivu festivala stavi ime ovog čoveka. Nije mala stvar kada jedno mesto, kao što je to Senta, iznedri čoveka koji je bio na čelu dve najveće, od nacionalnog značaja najvažnije, pozorišne institucije sa ovih naših prostora. Pored toga, ne bi bilo uputno ne reći, da se za ime Jovana Đorđevića vezuje i početak pozorišnog života u Senti. Temelji uspeha koje ostvaruje Kamerna scena „Miroslav Antić danas, duboko dotiču pa samim tim i dosežu u daleke dane ustrojstva prvih amaterskih pozorišnih družina u Senti. Sve to je više nego dovoljan razlog, kojeg je organizator festivala mudro prepoznao, da se u nazivu novosutrojenog festivala stavi ime čoveka čije se ime s dužnim poštovanjem spominje u istoriji pozorišne umetnosti kod nas.

Po svom konceptu Festival „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“ je zamišljen kao susret amaterskih pozorišta ali i ne samo njih, iz Srbije i regiona, čije su klasične predstave po svom kvalitetu obeležile jednu pozorišnu sezonu. Ovakvim konceptom organizator je izbegao zamku forme scenskog prikaza, oblika teksta koji služi kao dramski predložak za predstavu kao i porekla dramskog testa. Ovakvim konceptom organizator je pokazao da prilično poznaje zahteve savremenog teatra po kojem se, posle decenija eksperimentisanja, sve opet nekako vraća klasičnom teatru. Figurativno rečeno „Od Stanislavskog do Stanislavskog“. Van ovog festivala su ostale predstave koje se po scenskom prikazu nazvaju ekperimentali teatar i performans. Ovogodišnja selekcija, za prvi po redu festival, je pokazala da je takav koncept dobar jer će se na istom naći predstave kao što su „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića, „Paradoks“ Nebojše Romčevića, „Kokoška“ Nikolaja Koljade kao i „Sentandrejsko jevanđelje“ Milana Rusa. Radi se o predstavama koje su u minuloj pozorišnoj sezoni zabeležile značajne i zapažene rezultate kako kod publike tako i kod pozorišne kritike. Što se tiče učesnika na ovogodišnjem festivalu pozorišnoj publici u Senti će imati priliku da se predstave glumci iz Jagodine, Petrovca na Mlavi, Bogatića, Crvenke kao i glumci Srpskog pozorišta iz Budimpešte.

Poseban segment, ne samo ovog, već svakog festivala je publika. Publika u Senti je dobrim delom pozorišno edukovana repertoarskom politikom Kamerne scene „Miroslav Antić“. Ta politika je višedecenijskim kontinuiranim radom postavila izuzetno visoke umetničke zahteve pred svako pozorište koje se toj publici predstavlja. Veliki su to zahtevi. To saznanje organizator festivala u pravljenju ovogodišnje selekcije nije mogao, sve i da je hteo, zaobići pa se očekuje da će pozorišno probirljiva publika u gradu na severu Bačke biti zadovoljna ovogodišnjom selekciojom festivala.

U slavu pozorišta, festival u Senti može da počne.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

На основу члана 8. Статута Камерне сцене "Мирослав Антић, Скупштина Камерне сцене "Мирослав Антић" на седници одржаној дана 6. септембра. 2013. године, доноси

ПРАВИЛНИК

Фестивала "Позоришни дани Јована Ђорђевића"

Члан 1.

Фестивал "Позоришни дани Јована Ђорђевића" (у даљем тексту: Фестивал) је фестивал аматерског позоришног стваралаштва Србије и ширег региона који организује Камерна сцена "Мирослав Антић“.

Члан 2.

Циљеви и задаци Фестивала:
- да јавности представи квалитетна остварења аматерских позоришних друштава, у току једне позоришне сезоне,
- да подстиче масовност и квалитет позоришног аматеризма
- да утиче на размену искустава, подстиче окупљање позоришних ентузијаста и тако развија размену мисли, идеја и планова о путевима развоја позоришног аматеризма
- да прати достигнућа драмске књижевности и аматерског позоришног живота у окружењу и шире

Члан 3.

Фестивал се одржава једном годишње.
Одлуку о времену одржавања, као и дужини трајања Фестивала доноси Управни одбор Камерне сцене "Мирослав Антић“.
Право учешћа на Фестивалу имају све представе без обзира да ли се ради о класичном или савременом драмском тескту, без обзира да ли се ради о домаћем или страном писцу, без обзира на жанровску припадност, сем представа које као уметнички изражај имају експеримент, перформанс или алтернативу.

Члан 4.

Председника и чланове Организационог одбора Фестивала (у даљем тексту: Организациони одбор) именује Управни одбор Камерне сцене „Мирослав Антић“, који одлучује и о броју чланова Организационог одбора.
Радом Организационог одбора руководи његов председник.
Организациони одбор, из реда својих чланова, именује техничког секретара и рачунополагача Организационог одбора, и дефинише делокруг њиховог рада.


Члан 5.

Организациони одбор је дужан да:
- утврди Програм Фестивала, у складу са овим Правилником
- доноси одлуку о учесницима Фестивала
- доноси Финансијски план Фестивала,
- подноси Извештај о свом раду Управном одбору Камерне сцене „Мирослав Антић“, након завршеног Фестивала
- решава сва материјално-финансијска питања Фестивала
- обезбеди неопходне услове за извођење представа
- именује и обезбеди рад стручног жирија и водитеља разговора
- обезбеди рад селектора
- обезбеди штампање дневног гласила Фестивала, одреди његову физиономију, бира уредника, одређује тираж и начин дистрибуције тог гласила
- обезбеди тонско снимање разговора који се воде после сваке изведене представе
- на примерен начин промовише Фестивал, обезбеди присуство новинара, средстава информисања и публике
- обезбеди штампање промотивног материјала Фестивала
- донесе одлуку о врсти и броју пратећих манифестација (ликовне изложбе, изложбе посвећене позоришном животу, сусрети са истакнутим позоришним уметницима, књижевне вечери, тематски разговори, семинари, саветовања, филмска остварења фото-кино аматера и друге културно-уметничке манифестације), ако се оне те године организују
- обезбеди подршку у својој средини, као и подршку релевантних институција
- организује свечано отварање и затварање Фестивала
- обавља и друге послове од значаја за организацију Фестивала

Члан 6.

Селекцију представа за фестивал врши селектор кога именује Управни одбор Камерне сцене „Мирослав Антић“.
Селектор даје писмени предлог Организационом одбору о избору представа које могу учествовати на Фестивалу на основу видео записа које позоришта достављају до датума одређеног у позиву на учествовање. Позоришта су дужна да уз видео запис доставе текстове, плакате и попуњену пријаву која ће им бити достављена уз позив на учешће.
Коначну одлуку које ће представе учествовати на Фестивалу доноси Организациони одбор Фестивала.
Представе за Фестивал се бирају на два начина:
- по позиву Организационог одбора
- на предлог селектора
Позоришта која су стекла право учешћа на Фестивалу, дужна су да Организационом одбору званично потврде своје учешће најкасније тридесет дана пре почетка Фестивала.

Члан 7.

Све представе прати Стручни жири од три члана, кога именује Организациони одбор.
Стручни жири мора бити заступљен равномерно из редова познатих позоришних прегалаца, редова аматерских позоришних радника и чланова Камерне сцене "Мирослав Антић".
На почетку свог рада, чланови Стручног жирија, међу собом бирају свог председника.
Стручни жири одлуке доноси већином гласова, и саопштава их након одигране представе, наводећи да ли је одлука донета једногласно или већином гласова.


Члан 8.

Награда Фестивала које се додељује након сваке представе је "Златни кључ Јована Ђорђевића".
Награда Фестивала се додељује за један од најбољих сегмената представе, најбоље остварење у одгледаној представи, и то посебно ценећи:
- представу у целини,
- глумачко остварење,
- редитељско остварење,
- сценографију,
- костимографију,
- ауторску музику
- шминку
- дизајн светла
Награда се састоји од ковчежића на којем је исписано име добитника, док се у њему налази стилизовани кључ.
Одлуку о награди Фестивала доноси Стручни жири, против које одлуке не постоји могућност улагања правног лека.

Члан 9.

После сваке одгледане представе, исте вечери се одржавају разговори о виђеној представи и другим темама везаним за развој позоришног аматеризма, тако да овај облик дискусије поприми карактер трибине и размене искустава позоришних аматера.
Водитеља разговора именује Организациони одбор из реда позоришних стваралаца.

Члан 10.

Организациони одбор, уз сагласност Управног одбора Камерне сцене „Мирослав Антић“, може одлучити да је одређене године Фестивал ревијалног, а не такмичарског типа.
У случају када је Фестивал ревијалног типа, не додељује се награда Фестивала за најбоље остварење у одгледаној представи, већ се сваком позоришту које учествује на Фестивалу додељује награда Фестивала, а такође се не именује ни Стручни жири, ни водитељ разговора.

Члан 11.

У току трајања Фестивала, Организациони одбор организује штампање и диструбицију информативног дневног гласила Фестивала “Фестивалске новости”.
У дневном гласилу Фестивала, објављује се и занимљивији делови разговора који се воде после сваке изведене представе.


Члан 12.

За тумачење овог Правилника и решавање свих евентуалних спорних ситуација, насталих његовом применом, надлежан је Управни одбор Камерне сцене "Мирослав Антић" из Сенте.

Члан 13.

Правилник Фестивала ступа на снагу даном усвајања на седници Скупштине Камерне сцене "Мирослав Антић" из Сенте.


Управник
Камерне сцене "Мирослав Антић"
Небојша Басарић
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА


Уторак, 15. октобар 2013.
Дом културе у Сенти
Мала изложбена сала 18 часова
Отварање изложбе фотографија „Лице глумца“

Дом културе у Сенти
Позоришна сала 20 часова
Позориште ’’Бата Булић’’ Петровац на Млави
Бранислав Нушић
НАРОДНИ ПОСЛАНИК
Режија: Милош Јагодић

Среда, 16. октобар 2013.
Дом културе у Сенти
Позоришна сала 20 часова
Позориште ''Стеван Сремац'' Црвенка
Небојша Ромчевић
ПАРАДОКС
Режија: Радоје Чупић

Четвртак, 17. октобар 2013.
Дом културе у Сенти
Позоришна сала 20 часова
Позориште ''Јанко Веселиновић'' Богатић
Душан Ковачевић
ЖИВОТ У ТЕСНИМ ЦИПЕЛАМА
Режија: Зоран Ђонлић

Петак, 18.октобар 2013.
Дом културе у Сенти
Позоришна сала 20 часова
Српско позориште у Мађарској
Милан Рус
СЕНТАНДРЕЈСКО ЈЕВАНЂЕЉЕ
Режија: Милан Рус

Субота, 19. октобар 2013.
Дом културе у Сенти
Позоришна сала 20 часова
Градско позориште Јагодина
Николај Кољада
КОКОШКА
Режија: Велимир Митровић
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od Upravnik »

Slika
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od Upravnik »

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА
Позоришни дани Јована Ђорђевића
Сента, 13.10. – 17.10.2015. године


13. октобар 2015. (уторак)
19:00 часова
Изложбена сала Дома културе у Сенти
Отварање изложбе дечијих радова на тему
„Сцена, маска, костим”
Изложбу ће отворити
Елена Кокаи, академски сликар из Сенте
Додeла награда

20:00 часова
Позоришна сала Дома културе у Сенти
Свечано отварање фестивала
Поздравну беседу казиваће
Радослав Миленковић, драмски уметник из Новог Сада

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР Кула
Коста Трифковић
ЉУБАВНО ПИСМО
Режија Драган Остојић


14. октобар 2015. (среда)
Позоришна сала Дома културе у Сенти
20:00 часова
КУД ''Бранко Радичевић'' Стара Пазова
Драмски студио
Франсис Вебер
ВЕЧЕРА БУДАЛА
Режија Александер Бако


15. октобар 2015. (четвртак)
Позоришна сала Дома културе у Сенти
20:00 часова
Позориште ''Јанко Веселиновић'' Богатић
Аматерско позориште Дома културе Прњавор
Алфредо Балдучи
ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ РИКОТИ
Режија Иван Томашевић


16. октобар 2015. (петак)
Позоришна сала Дома културе у Сенти
20:00 часова
Театар ФЕДРА Бугојно, Федерација БиХ
Маја Пелевић
ЈА ИЛИ НЕКО ДРУГИ
Режија Амел Угарак

17. октобар 2015. (субота)
20:00 часова
Позоришна сала Дома културе у Сенти
ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ Мркоњић Град, Република Српска, БиХ
Пеђа Трајковић
БАШ, АЛИ БАШ
Режија Дубравка Николић и Душан Билић
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

''ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА''
СЕНТА, 9. – 13. ОКТОБРА 2018. ГОДИНЕ
9.10.2018. (уторак)
Центар за културу ''Масука'' Велика Плана
Дејан Петковић
VIA DOLORIS
Режија и адаптација Милош Јагодић
10.10.2018. (среда)
Градско позориште Јагодина
Ј. Боргесон, А. Лонг, Д. Сингер
САБ(Х)РАНА ДЕЛА ВИЉЕМА ШЕКСПИРА
Режија Бранислав Недић
11.10.2018. (четвртак)
Аматерско позориште ''Бриле'' Беочин
Иван М. Лалић
ХЕРОЈ НАЦИЈЕ
Режија Секула Перовић
12.10.2018. (петак)
Казалиште ''Талија'' САКСИБ, Жупања, Република Хрватска
По тексту Радослава Златана Дорића ''Како смо волели друга Тита''
Адаптација Бранко Пухек
КАФИЋ КОД ДРУГА ТИТА
Режија Бранко Пухек
13.10.2018. (субота)
Аматерско позориште Ковин
Иво Брешан
ПРЕДСТАВА ХАМЛЕТА У СЕЛУ МРДУША ДОЊА
Режија Јован Грујић
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

Rekli su o festivalu

Jovan Grujić, pozorišni reditelj iz Kovina
“Na kalendaru pozorišnih događaja početkom jeseni festival "Pozorišni dani Jovana Đorđevića" u Senti je jedan od značajnijih. Uopšte, Senta slovi za jedno od najboljih pozorišta Vojvodine i prema tome učestvovati na njihovom festivalu znači da ste prepoznati kao važan činilac pozorišnog života te godine. Znam dobro u kakvim okolnostima i sa koliko ljubavi i požrtvovanja amateri širom Srbije stvaraju, a koliko im znači da se pojave na mestu koje poštuje pozorište. Festival u Senti možda jeste mesto gde se ne dele nagrade, ali za Sentu i amatere koji tamo nastupaju predstavlja mesto na kojem se u toku jedne sedmice slavi pozorište, slavi okupljanje, slavi zdrava razmena mišljenja i utisaka. Veoma vredan festival, šteta što ih nema više.”

Vlada Tadic, Pozorište “Raša Plaović“ Ub - “Samo iskreni zaljubljenici u teatar mogu, najpre osmisliti, potom organizovati i na kraju održati jedan pozorišni festival. Što je još značajnije sve se to dešava u gradu u kojem ste nacionalna manjina, pa je tim teže dovesti publiku u salu. Za sve gore rečeno, dragi prijatelji, iskreno divljenje i da potrajete još mnoga leta.”

Branko Saksib Saksib, Kazalište Županja, Hrvatska - „Prošle godine bili smo prvi puta u Senti na "Danima Jovana Đorđevića", iako sam bio na puno festivala moram priznati da me se dojmio pristup ljudi iz Kamerne scene, bili su ozbiljni, profesionalni, pravi domaćini, tim načinom rada uspjeli su dobiti svoju publiku koja ih prati,podržava, našu predstavu gledala je puna dvorana, a to nije bila slučajnost, plod je to dobrog i ozbiljnog rada u kazalištu (pozorištu), moje kazalište želi suradnju sa tako ozbiljnim i odgovornim ljudima,suradnju sa Kamernom scenom.”

Branislav Kovic Pozorište „Janko Veselinović“ Bogatić „Velika je čast i privilegija biti učesnik vašeg festivala, i veliko zadovoljstvo poznavati ljude koji su sa skromnim finansijskim sredstvima uspeli da svoje pozorište uzdignu na sam vrh pozorišnog amaterizma.”

Наташа Радоњић Teatar 011 Beograd - “Velika je čast biti deo Festivala u Senti. Kada jednom dođeš imaš želju da mu se stalno vraćaš jer se tu osećaš "među svojima".”

Senad Milanović, Teatar FEDRA Bugojno, Federacija BiH - “Sjećam se da sam tad bio student, ako ne prve godine glume kad su me članovi moga pozorišta Teatra FEDRA Bugojno pokupili da idem sa njima u Sentu. Sjećam se samo divnih domaćina, razgovora o teatru, o velikim piscima, ljudskim sudbinama… predstave malo, kao i fragmenata sa žurke koja je bila neopisivo zabavna. Upoznali smo divne ljude i neka prijateljstva vezali za cijeli život.”
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pozorišni dani Jovana Đorđevića

Post od branko »

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta