Ana Vukajlović
Telemanija
LICA:
Broj voditelja odlučuje režiser kao i ostale uloge (da li će biti isti, ili drugi glumci)
(Scena: tri ekranarazličitih dimenzija. sve se odvija ispred ekrana)
(Izlazi čistačica sa metlom)
ČISTAČICA: Tek je pet sati. Svi još uvek spavaju. Voditelj još drema. (Budi ga metlom) Upravo se probudio! (Odlazi)
VODITELJ: (Drži četkicu za zube umesto olovke) Dobro jutro, dragi spavači. Oprostite, vreme je da ustanete i počnete da ne radite. Kako saznajemo iz najnovijih vesti, juče je preko našeg grada preletelo 35 vrana i 105 vrabaca. Nadamo se da to neće ugroziti mećunarodni aviosaobraćaj koji se odvija u ovom regionu. Sada će vas malo uspavati naš ansambl „Udri brigu na veselje".
(Kolo sa pokvarene ploče)
ODBRANAK
VODITELJ: Naučnici celog sveta pokušavaju da prouče život dece u školi to je svakako nov izazov nauci. Naime, postavlja se pitanje kako opstati u školi. Ako se nešto ne promeni, preti opasnost da će ljudska vrsta, od 7 do 14 godmna izaći iz sopstvene kože. Zato je treba zaštitii, i to na sledeće načine: (Počinje da se smeje i do kraja teksta ne prestaje)
1. da mogu da idu u školu kad hoće i žele,
2. da odgovaraju samo kad su raspoloženi,
3. da se ukinu jedinice, dvojke i trojke,
4. da fizičko vaspitanje bude glavni predmet.
To su samo neki od zahteva koji se moraju rešiti jer preti opasnost da će ova ljudska vrsta, "đaci", biti potpuno uništena. Sutra, u seriji „Odbranak". biće govora o tome kako se ćaci brane od učitelja i nastavnika. Vaša iskustva u tome, biće nam, dragi gledaoci, veoma dragocena.
REKLAMA: (Svaku reklamu prapš džingl skinut sa TV-a) Kada vas ščepaju nastavnici, uzmite „Bronhi" lakše se diše!
DOSADITIS
VODITELJ: (Plačnim glasom govori tekst) Dragi gledaoci, na osnovu vanšh zahteva, mi ćemo u Zimskom bioskopu po 101. put emitovati film „Pustolovine Soma Tojera". U vašim pismima navodite da ga još niste naučili napamet, i mi zaista nemamo srca da vam to uskratimo. Samo još jedna napomena: Na televiziji postoje tri kopije svakog filma, tako da ne postoji bojazan da će se traka izlizati.
REKLAMA: (Muzika doboš) Đaci, koristite naše proizvode „Aero selotejp", jer su vrlo efikasni. Ako ih stavite na usta, zagarantovano ćete ćutati na svim časovima. (Muzika doboš) „Disko lonče" vam predstavlja novu nadu naše narodne muzike, sa mega hitom „Ubij ga da ga ja ne bi morao", koja će vam zbog svoje pevljivosti sigurno ostati u uhu. A ako želite da izoštrite svoj miroljubivi pogled na svet, sigurno će vam se dopasti numera „Uništi ga, do poslednje bubuljice"
VODITELJ: (Čita tekst tako što zamuckuje) U današnjoj emisiji „Teleteme dana", ima više dilema nego tema, jer će biti govora o mogućnosti i upotrebi novog predmeta u naše škole: zbližavanje polova. Ovaj, izvinite što zamuckujem, tekst sam dobila neposredno pre emisije i nisam još naučila da čitam. Elem, ovaj predmet je već obavezan u mnogim zemljama. Ovog puta moramo priznati da je naša televizija išla nekoliko koraka ispred škole. Zahvaljujući televiziji, naša deca su dobro i detaljno obaveštena o seksu. Naši filmovi, drame, spotovi, reklame, u potpunosti i detaljno informišu našu dečicu o svemu što ih interesuje iz te oblasti. U naš studio su došli i gosti, pokupljeni iz parka, da čujemo šta oni misle o ovoj temi. Nemojte se stideti. hajde, nema razloga za stid. Mi smo sve to već videli na našim ekranima. (Pitanje je upućeno prvom paru, koji se grli) Šta vi mislite, ako se uvede novi predmet u škole, treba li davati domaće zadatke iz njega?
PRVI PAR: U principu ne volim domaći zadatak, ali ovo bih rado prihvatio.
VODITELJ: (Pita drugi par koji se drži za ruke) A vaše mišljenje?
DRUGI PAR: To je za malo mlađe.
VODITELJ: (Pita treći par koji se ljubi) Kakav je vaš stav po ovom pitanju?
TREĆ.I PAR: Zar ne vidiš da nemam vremena za domaći zadatak.
VODITELJ: Stiglo nam je i jedno pitanje od vas, gledalaca: „Učenik sam prvog razreda i smatram da bi se novi predmet morao uvesti od samog početka školovanja. Zašto da mi mlađi budemo oštećenm?" U potpisu „Jesi li. slobodna večeras?" Uh, balavac jedan, daću ja tebi! Oprostite. Dragi naši najmlaći gledaoci, u svakoj nauci se počinje od A, a ako škola nešto ne preduzme, tu je televizija.
REKLAMA: (Muzika doboš) Kažu da se povećao dečiji dodatak, pa je muzička kuća „Disko-kmek" izdala novu ploču. Kupite album nove zvezde „Disko-kmeka"... (Pevačica više kmeči nego što peva)
KVIZOTUP
VODITELJ: (Govori tekst sa nekom govornom manom) Dragi gledaoci, evo nas opet u „Kvizotupu". Naši takmičari su zauzeli svoja mesta, a vi ih iz vaših domova bodrite. Podrška će im i te kako trebati, jer prilično su ograničeni mislim, prostorno. U prvoj igri se takmičari bore za osvajanje „tupkaglupka". Ko uspe njega da osvoji, računa se duplo glupotupim. Ha, ha, malo šale radi opuštanja, pre prve igre je uvek dobrodošlo... Vidim da su naši takmičari spremni. (Ovi se tresu od treme) Nemaju tremu, pa možemo početi sa igrom. u kojoj treba da odgovorite sa DA ili NE. Da li se u ovom kvizu odgovara sa DA ili NE? Evo, već imamo takmičara koji se javio. Ko kaže da on ne želi biti duplo glup?
I TAKMIČAR: Ne znam, to nisam našao u knjizi.
VODITELJ: Vi mislite da mi odgovaramo uvesto vas. Nama ne treba „tupkoglupko". Mi imamo toga koliko hoćemo.
II TAKMIČAR: Uh, ih, na vrh jezika mi je.
VODITELJ: Bravo, bravo, vi ste pobednik prve igre jer imate odgovor na vrh jezika, dok vaš protivnik nema. Komisija se, normalno, slaže. Bravo, dobili ste „tupkaglupka", a i ne treba vam. Takmičar broj jedan neka ne bude očajan: I bez „tupkaglupka" je glup. Baš se lepo i rimuje. Oprostite, omaklo mi se. Šta ćete, i mi voditelji smo samo ljudi. Ponese nas ova uzbudljiva atmosfera, ali da pređemo na drugu igru Igru asocijacija. Kad kažemo škola kakve su asocijacije?
I TAKMIČAR: Mučenje, bomba, strah, sendvvič, dvojka... .
VODITELJ: Niste pogodili, žao mi je. Ali, pošto ja znam odgovor, ja sam i pobednik. Takva je igra: ko koga pređe, taj je i pobednik. (Odlaze sa scene)
REKLAMA: Kada koristite „Dental anti pla", najbolju pastu za zube, tada vaše zube možete pokazivati čak i u školi! (Muzika, DŽingl 'Dnevnika')
GNJAVNIK
VODITELJ I: Dobro veče, dragi gledaoci i gledalice. Danas je sreda, 19. mart. Oprostite, iz režije mi javljaju da je danas 20. mart. Na početku dnevnika da čujemo najnovije vesti iz zemlje i inostranstva.
VODITELJ II: Sto mrtvih, 5 ranjenih, desetak nestalih, 6 ministara kidnapovano, 3 aviona napadnuta od strane terorista, za jednim brodom se traga, otkriveno lažiranje utakmice, pronevera dostojna Ginisove knjige rekorda, traži se manijak, uhvaćen ubica.
VODITELJ I: Kao što ste čuli, relativno miran dan. Kolega iz režije, da lije stigla kaseta koja je trebala da stigne prekjuče za juče, a nije stigla ni kaseta koja je nakjuče trebala da stigne za prekjuče, a kako danas nije juče, mi ćemo priloge videti u nekom drugom terminu. Kolepšice, vesti iz zemlje.
VODITELJ III: Iznosimo najvažnije zaključke sa današnjih sastanaka širom zemlje. (Čita tako da naglašava poslednji slog 'o') Prvo se sagledavalo, pa zacrtavalo. pa podvlačilo, pa naglašavalo, pa isticalo, pa predlagalo, iskristalisalo, pa odlagalo. pa ponovo sagledavalo, pa usaglašavalo, pa diskutovalo i na kraju, ne radilo.
VODITELJ I: Kao što smo već najavili, gost našeg programa je gospodin Malokažić.
GOST: Izvinite, pogrešili ste, Puno... Punokažić.
VODITELJ IV: Oprostite, to i nije tako važno. Vi ste došli da nam kažete vaše pozitivno mišljenje o onom problemu. Znamo da ste u toj oblasti pravi stručnjak. Mislim da ćete se vi složiti sa nama da je to problem o kojem vi mislite pozitivno. (Gost pokušava nešto da kaže, ali ne uspeva) Mi znamo da se slažete sa nama i da je vaš odgovor pozitivan. Iz režije mi javljaju da je kraj. Gospodinu Malokažiću zahvaljujemo na ovako iscrpnom izlaganju... Hvala.
GOST: Punokažić! (Odlazi)
VODITELJ V: (Govori brzo skoro nerazumno) Iz kulture. Predstavljamo vam najčitaniju knjigu, od 19. veka pa do danas: Telefonski imenik. U toku godine doživi nekoliko dopunjenih i izmenjenih izdanja u svim zemljama sveta. Kako saznajemo, naš zabavnozaobilazni program, sprema se da snimi humorističku seriju prema likovima iz ove knjige.
VODITELJ I: Da vidimo šta ima novo u našem sportu.
VODITELJ VI: Gol, gol! Udri ga, cepni, sudiju, srešćemo se mi u tunelu, podmetni mu nogu...!
Dobro veče, dragi gledaoci. Ovo je bio pregled sa naših fudbalskih terena. Jedino nemamo izveštaj sa derbija, ali kako čujemo, žestoka završnica je u tunelu. Nadajmo se da će naš reporter stići na vreme. (Reportera unose u zavojima, na nosilima) Vidimo da je utakmica uzbudljiva, ali dajemo reč našem relorteru dok još može da govori. (Reporter pokušava nešto da kaže, ali ne može, pa ga iznose) Iz priloženog vidite da je zaista bilo žestoko na terenu.
VODITELJ I: Inače, „Partizan" uspešno završava turneju po Beogradu. U duelima sa poznatim klubovima izvojevao je 5 bodova, što je izuzetan uspeh. Od ostalih vesti, da čujemo još kolegu iz studija...
VODITELJ VII: U naš studio smo pozvali našu novu nadu atletike. Kao što zrgate, on će učestvovati na Olimpijadi u Beogradu. Oči svih ljubitelja sporta uprte su u ovog atletičara. (Dolazi sportista, po mogućnosti debeo, sporo se kreće) Vi se, druže Sporiću, intezivno pripremate za predstojeću Olimpijadu.
SPORTISTA: Kako da ne jaganjci su prispeli. (Jede hleba i kobasice) Pa onda mladi luk, bude i neko prasence.
VODITELJ II: Ovaj, znači vi se fizički pripremate?
SPORTISTA: Fizička kondicija je veoma važna.
VODITELJ VII: Kako saznajemo nezvanično, spremate se da oborite svetski rekord u skoku s motkom?
SPORTISTA: Sve uslove imam, samo da mi nabave motku.
VODITELJ VII: Zahvaljujemo se našem gostu i želimo da naće motku, a mi nastavljamo sa našim sportom. Da vidimo kako posle današnjih utakmica izgleda tabela. Imamo dve tabele. Prvo pogledajmo internu TV tabelu, ona je mnogo zanimljivija. (Prikazuje veliku tabelu)
1. slobodni sportski mućkaroši
2. dugi mračni tunel, i
3. potkupljene sudije
VODITELJ I: Na kraju Gnjavnika da čujemo kakvo vreme nas očekuje.
VODITELJ VIII: Na sinoptičkoj karti koju ne vidite jer je veoma gusta magla, vidi se sunce. Neka vas ne zbuni ovaj moj kišobran, to sam kupila u robnoj kući u našem gradu. Prema tome, vreme će biti kakvo bude, a mi tu ništa ne možemo da učinimo. Za vikend nas očekuje vreme. Inače, u našoj zemlji je danas bilo mestimično i delimično, a takvo vreme nas očekuje i sutra. Za naš grad i okolinu predvićamo porast cena i pad kupaca. Nadamo ss, dragi gledaoci, da ćete se snaći na ovako klizavom terenu.
VODITELJ I: (Vidi se reporter koji pokušava nešto da kaže, a čistačica ga sa metlom ometa) Traži se manijak.
VODITELJ: To je bilo sve, hvala na pažnji i doviđenja.
REKLAMA: (Muzika doboš) Đaci, oročite vaše petice na tri, pet ili deset godina u Beobanci, jer će one tu biti sigurnije nego u đačkom dnevniku. (Koreografija)
VODITELJ: Naša Suza Manić za sve verie gledaoce koji nikada nisu dobili u igri LOTO, izvlači ovonedeljna poskupljenja. Izvlačenje se vrši pod kontrolom vlade.
SUZA MANIĆ: 53%, 76%, sledi 81% i dopunsko poskupljenje od 100%. Dragi potrošači, želimo više sreće u samouslugama i drugim radnjama. Doviđenja do sledećeg poskupljenja. Ah, umalo da zaboravim. Mene je, za ovu priliku obukla mama.
NEDELJNI KIKS
VODITELJ: Evo nas opet u emisiji „Tražimo nedeljni kiks". Ko kaže da naši pevači nisu samokritični? Zato se na prvom mestu ovonedeljnog kiksa nalazi pesma ,Ja sam težak kao konj". Bravo, konji! Naši slecijalni gosti pevačica koja izvanredno llače. Kupite ovu ploču i plačite koliko hoćete. Naša Dora, samo za vas.
VODITELJ: Dragi naši gledaoci, ekskluzivno uključenje u studio proročice „Neće, će bude".
PROROČICA: (Ulazi proročica, obučena kao Romkinja, tako i govori nosi veliki balon) Sto posto pogađam, će bude, će neće bude, biće, neće biće...
VODITELJ: Dobro veče, dragi gledaoci, počinjemo iaš noćni program. Iznenađenje za sve gledaoce. Najnovija epizoda 'skrivene kamere'. (Ulazi maskirani lopov, traži kameru, nađe je, strpa u džak i odlazi)
NOĆNI PROGRAM
VODITELJ: Dobro veče, dragi gledaoci. Uvodimo novu emisiju koja će se svakodnevno emitovati. Molim celokulnu ekipu da počne program. (Svi ulaze i ležu da spavaju. Ulazi čistačica)
ČISTAČICA: Šta da radim? Znam. Ovo ću ja metlom da očistim sa TV-a. (Čisti metlom)
(Zavesa)
NAPOMENA: Režiser može prema svojoj želji ubaciti više muzike, pesme ili neku koreografiju.
Ana Vukajlović - Telemanija
Ana Vukajlović - Telemanija
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.