Mali saveti – velika pomoć

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Mali saveti – velika pomoć

Znam, ovo ste ko zna koliko puta već pročitali ali nije loše da vas pdsetim.

AKO VAS JE IKADA LOPOV ILI NEKO DRUGI PRISILIO DA PODIGNETE NOVAC NA BANKOMATU
Unesite svoj PIN naopako. Tako, ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521.
Bankomat će vam dati vaš novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju za koju lopov ne zna. Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogo ljudi to ne zna. Molimo, prenesite ovu informaciju drugima. Nije na odmet imati ovo na umu.

KAKO VAM MOBILNI TELEFON MOŽE POMOĆI U IZVANREDNIM SITUACIJAMA?
Mada zvuči neverovatno, vaš mobilni telefon vam može spasiti život, ili barem živce, u nekim situacijama. Odštampajte i sačuvajte ovu stranicu, nikad se ne zna...

KAKO BILO GDE U SVETU POZVATI HITNU POMOĆ, POLICIJU...
Jedinstveni broj za izvanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gdje u svetu je 112. Ukoliko se nađete izvan signala vaše mreže, a u pitanju je izvanredna situacija, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mestu gde se nalazite. Zatim ćete na displeju vidti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalazite. Zanimljivo je: broj 112 možete birati čak i kada je tipkovnica na vašem telefonu zaključana probajte i sami!

KLJUČEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA OSTALI ZAKLJUČANI U AUTU
Ovaj će vam trik jednom možda zatrebati. Ako zaključate ključ od auta u autu, a rezervni ključ imate kod kuće, uradite slijedeće: nekoga ko je u kući sa vašeg mobitela pozovite na njen-njegov mobitel. Vaš mobitel držite 30-tak
centimetara od vrata vašeg auta. Osoba u vašoj kući treba držati u ruci ključ vašeg auta blizu mobitela i pritisnuti gumb za otključavanje. Vaš auto će se otvoriti. Udaljenost uopšte nije bitna, važno je samo da na mobitel pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski ključ za otvaranje vašeg auta.

SKRIVENA REZERVA U BATERIJI VAŠEG MOBITELA
Zamislite da je baterija vašeg mobitela pri kraju, potreban vam je telefon, a punjač nije kod vas. Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte * 3 3 7 0 # i vaš telefon će imati 50% dopunjenu bateriju. Telefon će ovu rezervu nadoknaditi tokom sledećeg punjenja baterije.

KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠTENJE VAŠEG MOBITELA AKO GA NEKO UKRADE
Prvo morate znati serijski broj vašeg mobitela. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte * # 0 6 # i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš aparat. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vašeg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater će moći blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promijeni sim-karticu. Iako verovatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa. Kada bi svi ovako postupali, dalje krađe mobitela ne bi imale svrhe.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Vežbe koje podmlađuju

Ukoliko želite da sprečite pojavu čestih glavobolja, ukočenost i bol u vratu odvojite samo 15 minuta dnevno za vežbe


Slika


Da li je vrat i vama slaba tačka? Koliko često se budite sa oštrom glavoboljom i ukočenim i bolnim vratom zato što ste spavali u lošem položaju?

Ukoliko želite da sprečite pojavu čestih glavobolja, ukočenost i bol u vratu, ili prerano opuštanje mišića lica i pojavu bora, a o podvaljku da i ne govorimo, odvojte samo 15 minuta dnevno i naučite ove jednostavne vežbe. Izvodite ih svako veče, pre spavanja, u kupatilu, ispred ogledala. Istina, ovo nisu vežbe koje vam mogu pomoći da sagorite eventualni višak kalorija, ali će mišiće na vašem licu i vratu učiniti elastičnijim i čvršćim.

1. ZA OPUŠTANJE VRATNIH MIŠIĆA
Isturite vrat ka napred i malo podignite bradu. Lagano razmaknite usne kao da želite na silu da se nasmešite. Treba da osetite kako vam se vilice blago zatežu, kao i blago zatezanje u gornjem delu vrata. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, pa opustite i usta i vrat. Ovaj pokret ponovite 5 puta.

2. ZA UKLANJANJE PODVALJKA
Opustite ramena i ruke, podignite bradu i gurnite je ka napred. Snažno pritisnite jezikom nepce kako biste što više zategli ceo vratni deo ispod brade. Ostanite u tom položaju 10 sekundi, pa se sasvim opustite. Vežbu ponovite 5 puta.

3. PROTIV UKOČENOSTI VRATA
Duboko udahnite i izdahnite kako biste se sasvim opustili. Opustite ramena i nežno okrećite glavu u levu stranu trudeći se da pri tom ne pomerate grudni koš. Ostanite u tom položaju 10 sekundi, pa okrenite glavu u suprotnu stranu. Ostanite u tom položaju 10 sekundi i celu vežbu ponovite 5 puta.

4. ZA ISTEZANJE VRATA
Spustite ramena i opustite se, blago podignite bradu i lagano nagnite glavu ka desnom ramenu, trudeći se da vam vrat ostane prav. Treba da osetite blago zatezanje duž leve strane vrata. Ostanite u tom položaju 10 sekundi, pa celu vežbu ponovite okrećući glavu ka levom ramenu. Ove pokrete ponovite 5 puta.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Saveti za čišćenje nakita

Kako dolazi u dodir s kožom, nakit skuplja razne masnoće i mrtve ćelije, kao i kamenac iz vode, s kojom neminovno dolazi u dodir. Nakit se najbolje čisti četkicom za zube ili malom slikarskom četkicom i kvalitetnim tečnim deterdžentom. Posle toga sledi brisanje i glačanje mekom, vlažnom, a kasnije sasvim suvom krpom.

Slika

BISERI
Požutele bisere uronite na dva minuta u mlako vinsko sirće, a zatim u mlaku čistu vodu. Ostavite ih da se osuše na čistom peškiru.

PLATINA
Platina je izuzetno trajan metal, koji se čisti vodom, pomešanom s deterdžentom ili specijalnim sredstvom za čišćenje zlata.

BAKAR
Bakar vremenom gubi sjaj. Čisti se deterdžentom za sudove. Ako na nakitu primetite mrlje, prvo ih uklonite vatom namočenom u sirće i so. Zasijaće punim sjajem i ako ga istrljate limunovom korom.

KORAL
Koral ćete osvežiti ako ga operete maslinovim uljem. Ako je koralna ogrlica čista, ali je izgubila sjaj, ostavite je da stoji nekoliko sati u zamrzivaču.

SREBRO
Srebro se čisti takozvanom krpicom za srebro, koja se kupuje u juvelirnicama ili bolje snabdevenim supermarketima. Međutim, postoje i sredstva koja sigurno imate u kući.
Potamneli srebrni nakit očistite limunom ili ga namočite u vodu kojoj ste dodali sodu bikarbonu.
Čvrsto istrljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate.
Pepeo od drveta izvrsno čisti srebrni nakit koji ima ukrasno kamenje. Pepelom pospite srebrni deo narukvice ili prstena, a zatim ga uklonite mekom krpom, nežno trljajući.
Filigranski srebrni nakit čisti se mešavinom alkohola i talka. Takvu mešavinu utrljajte četkicom u sva udubljenja, a zatim iščetkajte i izglačajte krpom.

ZLATO
Zlato čistoće ispod 18 karata tamni, kao i srebro, pa ga morate očistiti vodom u kojoj ste rastvorili prašak. Možete upotrebiti i amonijak rastvoren u vodi. Osušite mekom suvom krpom.
Zlatni prsten bez kamena uronite nakratko u alkohol i lagano iščetkajte.

ŽAD I ĆILIBAR
Ćilibar i žad se čiste alkoholom ili apotekarskim benzinom. Posle čišćenja treba ih nahraniti s malo maslinovog ulja, a višak masnoće ukloniti jelenskom kožom, koja odlično upija i daje sjaj.

TVRDO DRAGO KAMENJE
Tvrdi dragulji, poput dijamanta, safira i rubina veoma su otporni. Iščetkajte ih novom četkicom za zube namočenom u toplu vodu s rastvorenim deterdžentom. Uvek to radite u maloj posudi kako vam nakit ne bi ispao u slivnik.

PROBLEMATIČNI DRAGULJI
Problematično drago kamenje, kao što su opal i smaragd, imaju pukotine u koje prodire voda. Zato ih nikad ne uranjajte u nju ili bilo koja druga sredstva za čišćenje, već potražite savet juvelira.

SLONOVAČA
Nakit napravljen od slonovih kljova čistite isto kao svoje zube – zubnom pastom i četkicom. Istrlja se, ispere i osuši.
Dobro će poslužiti i vlažna četkica namočena u sodu bikarbonu. Tako ćete isprati žutilo koje se na slonovači nahvata zbog starosti.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Šminka koju muškarci mrze


Slika

Usne u neonskim nijansama, intenzivna plava senka, šljokice, bronzeri... Moderna je upadljiva šminka, kažu „stručnjaci”. Ali, nikad ne možete udovoljiti svima: ako „terate modu” velika je verovatnoća da ćete oterati dečka koji vam se dopada.

Šta muškarci nikako ne vole da vide na devojci?

Teške slojeve podloge i pudera. Zapravo, ne vole da registruju puder uopšte. Ako ga ima toliko da ga i on primeti, definitivno ste preterali.

„Slojevi pudera su krajnje odbojni”, kaže urednik „Maksima” Nik Leftli. „Niko ne želi da ovlaš poljubi devojku u obraz i da završi sa puderom na usnama.”

Ujednačen ten je jedno, ali ako imate čitavu paletu nijansi na licu, sigurno će vas primetiti... i pomisliti „šta li se njoj desilo”.

„Nikad mi nije bilo jasno kako neke žene uopšte uspeju da imaju lice u dve nijanse, kao da se šminkaju u mrklom mraku”, kaže Džejms Oliver Kari, jedan od urednika u „Maksimu”. „Manje mi smeta čak i kada se čelo i nos malo ´sijaju´ nego ta upadljivo neujednačena boja. Nos i obrazi trebalo bi da budu u istoj boji, zar ne?”

Karmin u neonskim nijansama. „Električni” tonovi na usnama ove sezone su moderni, ali... Njega nećete očarati intenzivnim narandžastim ili roze karminom. Muškarce privlače usne koje izgledaju sveže i „sočno”, dakle - zaboravite na fluorescentne nijanse koje viđate u modnim časopisima ovog proleća.

Prirodni ružičasti tonovi i nijanse u boji kajsije su najbolji izbor za svež prolećni izgled.

Upadljiva plava senka. „Ne razumem taj povratak plave senke. Retro je? Možda, ali to je ne čini lepšom nego što je to bila ´70. godina. Da li treba da deluje tako upadljivo? Možda, ali meni deluje samo jeftino”, kaže Kari.

Roze rumenilo. Jarko roze rumenilo vidite na bakicama u redu u samoposluzi. Na njima uglavnom možete videti i sitne loknice i drhtavom rukom nanesen ruž koji je malo „pobegao” i otišao ukrivo, ali vam neće pasti na um da to ponovite na sebi, zar ne?

Dakle, i jarka rumenila koja možda izgledaju super na manekenkama u časopisu zaboravite. Muškarci uglavnom vole „nevidljivu” šminku. To naravno, ne znači da ne treba da se šminkate (taman posla), već da ta šminka treba da deluje prirodno i da samo istakne ono najlepše na vama.

Dakle, ne odustajte od „proverenog” rumenila bez obzira na to što možda nije u trendu ove sezone.

Upadljiva olovka za usne. Ovome nisu potrebna objašnjenja - olovka za usne ne sme da se primećuje i tačka.

Šljokice. Pa, sa šljokicama treba biti oprezan. Ok je da imate senku sa malo sitnih, sitnih šljokica, ali ako šljaštite i presijavate se, imate šljokice i na očima i na noktima, a i sjaj za usne sumnjivo svetluca, on će umesto vaše lepote videti veliki svetleći znak „zaobilaziti u širokom luku”.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Trikovi koji vam pomažu da postignete i održite željenu liniju:

-Pijte ledenu vodu zato što organizam onda mora da potroši dodatne kalorije da bi je zagrejao.
-Operite zube čim završite sa jelom
-Jedite u prostoriji sa prigušenim svetlima jer su naučnici ustanovili da ljudi manje jedu kada je svetlo prigušeno
-Začinite sebi život jer je dokazano da ljute papričice, ljuti sosovi i senf primoravaju organizam da troši i do 45% kcal više nego inače
-Neki mirisi mogu da ''ubede'' mozak da ste siti, npr.miris kafe, peperminta i kiselih jabuka
-Spavajte dovoljno jer su istraživanja pokazala da ljudi jedu više kada su neispavani
-Umesto slatkih gaziranih pića, popijte mineralnu vodu sa parčetom limuna ili pomorandže
-U nabavku namirnice krećite uvek punog stomaka tako ćete uspeti da odolite iskušenju da kupite namirnice ''neprijatelje'' vaše dijete
-Hranu servirajte u malim tanjirima. Logično, na ovaj način imaćete utisak da jedete više nego što je stvarno istina
-Nemojte nositi široku komotnu odeću kada jedete, ona će vam samo stvoriti utisak da možete da pojedete više
-Umesto čaše soka od pomoradže pojedite celu pomorandžu, uštedećete kcal a uneti više vitamina
-Uvek jedite obroke u isto vreme. Regularno uzimanje hrane omogućava dobru kontrolu dnevno konzumiranih namirnica a i organizam vremenom ogladni baš u to vreme.
-Umesto životinjskih masti uzimajte biljne pogotovo maslinovo ulje
-Suzdržavajte se od probanja hrane dok kuvate
-Jedite polako i dobro sažvaćite svaki zalogaj (30-50 puta) tako ćete hranu natopiti pljuvačkom što organizmu pruža osećaj sitosti a i lakše vari hranu
-Supe. čorbe ili pečenja obavezno stavite u frižider, kada se masnoća izdvoji na površini jednostavno je odstranite i time uštedite značajan broj kcal.
-U svim receptima koji nalažu korišćenje pavlake koristite jogurt
-Potrudite se da uvek budete nečime zaposleni, da imate mnogo obaveza. Dosada je jedan od najčešćih razloga za posezanjem za hranom. Zato pišite ili čitajte zanimljive stvari
-Izbegavajte gledanje primamljivih reklama za hranu
-Smanjite napola količinu testa koju konzumirate u toku jedne nedelje i zamenite je svežim povrćem
-Više vremena posvetite vašem izgledu: kozmetičkim, frizerskim i drugim tretmanima bilo u salonu ili kod kuće. Bolje ćete se osećati, steći ćete veću sigurnost i skratiti vreme koje ste možda provodili uživajući u hrani.
-Ukoliko osetite neizdrživu glad između obroka pojedite bananu, jabuku ili malo kokica
-Popijte čašu vode pre svakog obroka, možda niste gladni već žedni.
-Salate ne prelivajte uljem, majonezom ili mileramom, dovoljno je malo jabukovog sirćeta, par kapi maslinovog ulja, so , biber, peršun, bosiljak, malo vode,...
-Popijte minimalno 8 čaša vode na dan - suzbija glad i čisti organizam
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Kako da spasite telefon koji vam je upao u vodu?

Sve više ljudi koristi mobilne telefone u raznim situacijama - na moru, bazenu, u kupatilu.. i onda se desi da telefon slučajno upadne u vodu! Ali ne očajavajte ukoliko se to dogodi i vama, jer rešenje je - pirinač.

Slika

Ukoliko imate bilo koji telefon osim iPhone i Androida, možete spasiti telefon posle susreta sa vodom tako što ćete pratiti sledeće korake.

NEMOJTE GA PALITI
Ukoliko se telefon sam ugasi nakon što je upao u vodu, nemojte ga ponovo paliti.

IZVADITE BATERIJU I KARTICU
Čim ga izvadite iz vode, izvadite bateriju i sim karticu iz telefona. Ukoliko je vaš telefon upao u slatku ili slanu tečnost, dobro ga isperite vodom sa česme.

PROSUŠITE GA
Ukoliko na fenu imate opciju za hladno duvanje, onda fenom malo prosušite telefon, ali nikako toplim i vrućim vazduhom. Ukoliko nemate fen, papirnom maramicom obrišite površine.

PIRINAČ
U posudu koja je malo veća od vašeg telefona, stavite beli nekuvani pirinač, i ubacite telefon i bateriju tako da budu prekriveni pirinčem sa svih strana. Neka telefon stoji od 24 do 48 sati u pirinču, koji će upiti svu vlagu iz njega.

UPALITE TELEFON
Nakon što ste sačekali da pirinač upija vlagu iz telefona najmanje 24 sata, vreme je za trenutak istine.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Trikovi za mršavljenje koji stvarno "rade"

Svi znamo da je jedini način da smršamo da vežbamo i, što je još važnije, da jedemo manje. Ali, naučnici kažu da ima još "trikova" koji vam mogu pomoći da što pre postignete idealnu liniju.

1. Smejte se - dokazano je da smeh troši kalorije. Ako se smejete od srca 10, 15 minuta dnevno, za nedelju dana sagorećete 280 kalorija.

2. Osobe koje jednom nedeljno odlaze na akupunkturu, za tri meseca izgubiće dodatnih 4,5 kilograma. Uz "bockanje" određenih tačaka na telu, lakše ćete kontrolisati apetit.

3. Svakog jutra popijte šolju jogurta sa pola kašičice cimeta. Cimet podstiče metabolizam, a samo pola kašičice dnevno dovoljno je da "sagori" dodatni kilogram mesečno.

4. Nemojte jesti za radnim stolom u kancelariji. Ako ručate na nekom drugom mestu unećete u proseku 250 kalorija manje od onih koji jedu na poslu.

6. Istraživanja su pokazala da čaša soka od šargarepe dnevno pomaže da izgubite oko dva kilograma za 12 nedelja. Ako se pitate kako je to moguće, odgovor leži u visokom sadržaju vlakana i hranljivih materija koje pomažu u sagorevanju sala.

7. Uzimajte kalcijum, tako ćete izgubiti 2,6 odsto više masti.

9. Jedite crveno meso, ono je bogato proteinima, a proteini grade mišićnu masu. Mišići "troše" četiri puta više energije nego salce, pa vi vidite.

10. Vežbajte u društvu. Ako imate partnera za vežbanje, rezultati će biti bolji.

11. Jedite ljute papričice. One sadrže kapsicinm koji ubrzava metabolizam za 25 odsto.

12. Pokušajte da se ne nervirate na poslu. Stres je najčešći uzrok prejedanja. Umesto da pojedete nešto slatko, kada se iznervirate pokušajte da dišete duboko dva minuta, koncentrišući se na dijafragmu.

13. Vežbajte čim ustanete da biste ubrzali metabolizam na početku dana.

14. Ne preskačite obroke, i pobrinite se da užinate dva puta dnevno. Užina bi trebalo da ima energetsku vrednost od oko 250 kalorija. Ako se pridržavate tog pravila, povećavate šanse da smršate za 30 odsto.

15. Ne gledajte televiziju dok jedete, jer nećete registrovati osećaj sitosti na vreme. Ako ukinete sebi omiljenu seriju uz večeru izgubićete 3,5 kilograma godišnje.

16. Hodajte na traci, to je vežba koja troši najviše kalorija za najkraće vreme.

17. Popijte čašu crnog vina dnevno, jer rezervatol kojim je bogato crno vino sprečava ćelije masti da se talože oko struka.

18. Vodite ljubav. Osim što ćete potrošiti 150 kalorija za 20 minuta, hormoni koji se oslobađaju tokom seksa ubrzavaju metabolizam.

19. Pijte zeleni čaj - ovaj napitak podstiče sagorevanje masti i ubrzava metabolizam za 20 procenata.

20. Pređite na kozji sir jer ima za 40 odsto manje kalorija od kravljeg.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Kuhinjske tajne koje nećete pročitati ni u jednom kuvaru

U doba brzog ritma i načina života kojim caruju brza hrana i unapred pripremljena hrana, mnogi se ljudi, podstaknuti voljom za zdravijim životom i ekonomskom krizom, okreću kuvanju kod kuće kao zdravoj, ukusnoj i jeftinijoj alternativi. Donosimo vam nekoliko saveta koji su svim početnicima zlata vredni, a malo je verovatno da ćete ih pročitati u prosečnom kuvaru.

Slika

KORISTITE HVATALJKE
Kutlače i raznorazne špahtle odlične su za kuvanje ili prženje hrane mora da se okreće ili struže sa tiganja poput jaja ili palačinski. Za sve ostalo slobodno koristite hvataljke. Iako će vam se možda činiti pomalo nezgrapnim alatom, ubrzo ćete shvatiti da su superiorne kada je manipulisanje hranom u pitanju. Ako koristite posuđe sa teflonskim slojem, obavezno koristite hvataljke sa najlonskom zaštitom na vrhovima.

ČUVAJTE SVE U PLASTIČNIM POSUDAMA
Plastične posude sasvim dobro čuvaju svežinu vaše hrane, uključujući i bobice i salatu koja je već iseckana. Sve što bi trebalo da učinite posle korišćenja je da operete posudu i spremna je za dalju upotrebu.

PRESE ZA BELI LUK SU VELIKI GUBITAK VREMENA
Sve što je potrebno za brzo i efikasno guljenje i seckanje belog luka je dobar nož. Uostalom, oštar nož je osnovni alat bez kog ne bi trebalo da razmišljate o kuvanju, pa pretpostavljamo da imate bar jedan takav u svojoj kuhinji.

INVESTIRAJTE U DVE DASKE ZA SECKANJE HRANE
Jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite je da koristite isti nož i dasku za seckanje sastojaka. Ukoliko ne želite specifični miris belog luka na siru za predjelo ili voću koje ste dodali u sladoled, za aromatične lukovice koristite odvojenu dasku i nož.

ZAČINE ZELENE BOJE OBAVEZNO KUPUJTE SVEŽE
S izuzetkom osušenog origana, začinsko bilje je uvek ukusnije i zdravije sveže. Ukoliko vašoj hrani redovno dodajete peršun, bosiljak, korijander, timjan ili vlašac, svakako kupujte samo svežu varijantu.

NE KUPUJTE ZAČINE U TEGLICAMA
Kupovanje začina u staklenim posudicama koštaće vas previše za prilično mizeran učinak. Iako neki začini drže mogu da sačuvaju ukus, većina izgubi glavninu svog šmeka za samo nekoliko dana. Ukoliko ste ljubitelj bibera, cimeta, karija, kumina, čilija i ostalih pojačivača ukusa, kupujte ih u malim količinama koje ćete potrošiti odmah ili vrlo brzo posle otvaranja.

PREKUVANA HRANA JE NAJGORA POČETNIČKA GREŠKA
Majstori u kuvanju uvek će reći da se hrana skida sa ringle pre nego što je potpuno gotova, da bi pustili unutrašnju temperaturu jela da dovrši posao.

NE DRŽITE VOĆE U FRIŽIDERU
Izuzetak je isključivo bobičasto voće, budući da svim ostalim vrstama voća, poput jabuka, pomorandži, banana i krušaka, frižider "umrtvi" ukus. Mnogi ljudi u frižiderima ne čuvaju ni paradajz ni papriku. Ipak, imajte na umu da ovo važi samo u slučaju da mesto van frižidera na kom čuvate voće i povrće nije direktno na suncu.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Kako da uklonite fleke od laka za nokte

Ne očajavajte ako ste slučajno kapnuli lak na suknju, sto ili kauč, jer ima načina efikasno da uklonite fleku.
Što brže budete reagovali, to bolje, a većinu stvari koje su vam potrebne verovatno već imate u kući.


DRVO
Nemojte koristiti skidač laka na drvetu, jer ćete oštetiti zaštitni premaz. Naprskajte fleku sa dosta laka za kosu, ostavite 20 sekundi i zatim sve obrišite. Možda ćete morati da ponovite još par puta, ali je to ipak bolje nego da oštetite nameštaj.

ODEĆA
Ovo je najčešći i najteži problem. Aceton može da odreaguje sa nekim bojama i materijalima, pa ga prvo isprobajte negde sa unutrašnje strane. Ako se ispostavi možete da ga koristite na vašoj odeći, odmah posle skidanja fleke je operite. Ako ne, uvek možete da probate sa sprejom za kosu. U krajnjem slučaju, ostaje vam hemijsko čišćenje.

KOSA
Ako ste žurili i slučajno provukli prste kroz kosu, a lak vam se još nije bio osušio, možete da koristite skidač laka za nokte bez acetona. Ako vam se lak već osušio na kosi, umasirajte malo balsama ili ulja nežno kroz kosu dok lak ne bude mogao da sklizne.

TEPIH
Ako vam je tepih svetle ili bele boje najbolje je da koristite skidač laka bez acetona. Ako je taman i plašite se da će mu aceton promeniti boju, stavite malo laka za kosu ili alkohola i zatim ga upijte sunđerom ili papirnom salvetom. Ne odustajte ako se čini da laka ima više nego što ste mislili, već ga skinite do kraja.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Kako da uklonite ogrebotine sa stakla za naočare

Iako se trudite da čuvate svoje naočare za vid, nezgode se ipak dešavaju. Naočare vam mogu ispasti ili se izgrebati usled trenja o druge predmete u tašni ili džepu. Da, stakla se grebu! Opustite se, vrlo lako možete ukloniti te ogrebotine uz pomoć meke krpice i paste za zube.

- Stavite malo paste za zube na krpicu. Nežno istrljajte stakla kružnim pokretima.
- Nastavite da trljate još 10-ak sekundi, a zatim obrišite pastu za zube.
- Uz pomoć vode i čiste krpice uklonite preostalu pastu.
- Budite strpljivi.

Ako je ogrebotina i dalje tu nakon što ste ispolirali stakla, to ne znači da niste dobro uradili posao. Samo nastavite da ponavljate korake od 1-3 dok ogrebotina ne nestane.

Saveti:

- Koristite čistu, meku tkaninu. Trljajte lagano.
- Koristite običnu pastu za zube.
- Ukoliko vaše naočare imaju premaz koji štiti od ogrebotina, budite spremni na to da ćete morati da ga kompletno skinete. Sledeći put, nemojte stavljati taj sloj na stakla.

Upozorenje:

Nemojte koristiti veoma abrazivnu pastu za zube niti trljati mnogo grubo. To može trajno da ošteti stakla.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

6 starinskih saveta za moderne domaćice

Možda naše bake nisu napredne sa savetima o karijeri, ali kada je u pitanju održavanje kuće one su te koje znaju mnoga rešenja za probleme koje ima svaka domaćica. Pogledajte koje stare savete biste mogli primenite u savremenom domaćinstvu.

FLEKE NA PLASTIČNOM POSUĐU
Plastično posuđe je veoma korisno u domaćinstvu, ali sigurno ste barem nekada imali problem sa flekama na njemu, naprimer, od paradajz sosa.
Rešenje: Istrljate fleku vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Ukoliko je nemate pri ruci, napunite posudu vrelom vodom i dodajte malo deterdženta za pranje posuđa, i ostavite tako da stoji dvadesetak minuta.

NEPRIJATAN MIRIS APARATA ZA KAFU
Ukoliko je vaš aparat za kafu malo stariji, duže zadržavanje taloga od kafe može stvarati neprijatan miris, ali to nije razlog da se otarasite aparata.
Rešenje:Umesto vode sipajte malo belog sirćeta i uključite aparat da voda uđe u sistem i ostane u njemu pola sata. Nakon toga ponovite proces ali sa čistom vodom, i videćete da vaš aparat odmah miriše na svežinu.

SPREČITE NAPADE MRAVA
Kada je napolju kišovito vreme, to je period kada mnoga domaćinstva imaju problema sa mravima. Oni uglavnom napadaju “slatke” stvari u kuhinji, i teško ih je se otarasiti.
Rešenje: Griz. Ukoliko napadnu griz on nabubri u njihovim stomacima i ubija ih. Takođe možete probati da ostavite osušenu žvakaću gumu blizu mesta gde upadaju u vaš dom.

BELI KRUGOVI NA STOLU
Ukoliko imate decu ili česte posetioce, beli krugovi na drvenom stolu od čaša mora da su vaš problem ukoliko nemate podmetače.
Rešenje: Umočite ivicu krpe u ulje, i namažite na bele tragove na stolu. U ovome vam može pomoći i vazelin.

MALO ZAPUŠENJE CEVI
Ukoliko perete sudove a niste skinuli sve ostatke hrane sa posuđa možete vremenom napraviti manja zapušenja cevi.
Rešenje: Umesto hemikalija za zapušavanje sipajte četvrtinu šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta niz cev sudopere. Ostavite dvadesetak minuta i ne puštajte vodu. Osim što će otpušiti problem, ukloniće sve neprijate mirise.

PEPELNICA NA CVEĆU
Ukoliko u previše vlažnom prostoru držite biljke one mogu da razviju peplnicu, sitni beličasti tragovi na listovima.
Rešenje: Izmešajte sodu bikarbonu sa nekoliko kapi ulja, i dve čaše vode. Tu tečnost poprskajte po listovima biljke.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Suve šljive za savršen ten

Jedan od najstarijih kineskih lekova, ubai, napravljen je od suve šljive. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se sveža šljiva.

Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suva šljiva dva puta je veći antioksidans od suvih smokava i suvog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suve šljive imaju veći laksativni efekat od svežih šljiva. I sveže i suve, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se nađe i magnezijum i gvožđe.

Vitamin C u plodovima sveže i suve šljive omogućava da se gvožđe u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je takođe veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.

Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da suve šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled suve šljive.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Saveti iskusnih domaćica: Otkrijte 9 kulinarskih veština

Svaka iskusna domaćica ima svoje male tajne u kuhinji, uz koje uvek sve bude perfektno i bez mane. Evo nekih od njih koje će pomoći i početnicama.

POSLASTIČARSKA TAJNA
Da bi krem za nadevanje kolača ili torte bio vazdušastiji, u gotov, skoro mlak krem, dodati dobru kašiku ulupane slatke pavlake i mešati dok se masa ne sjedini. Zatim staviti neko vreme u frižider i filovati kolače.

UKUSNIJA TESTENINA
Testenina će biti ukusnija ako vodu u kojoj se kuva posolite, na litar vode ide 10 g soli. Ključaloj vodi dodajte masnoću neposredno pred stavljanje testenine.

LAKO OLJUŠTITE KIVI
Da biste oljuštili kivi, stavite ga desetak minuta u friz. Zatim ga bacite na trenutak u vrelu, pa u ledenu vodu. Kora će se lako skinuti (isto možete da primenite i na paradajz).
P.S. Ja to radim na veoma jednostavan način: specijalnim nožićem za ljuštenje krompira!

MANJE MASNA SUPA
Ako ste skuvali previše masnu supu, procedite tako što ćete da je prespete u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

ZA VAZDUŠASTE KNEDLE
Da knedle od krompira ne bi bile gnjecave, dodajte u testo malo prezle i prostohvat kukuruznog brašna.

JAČA AROMA BIBERA
Mleveni biber će imati intenzivniji miris ako mu dodate biber u zrnu, a najlepšu aromu ako pomešate i zajedno sameljete biber u zrnu i mleveni crni i beli biber.

DA ULJE NE PRSKA
Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju, u posudu za prženje dodajte malo soli.

ORAHE PROSUŠITE U RERNI
Pre nego što upotrebite orahe za kolače, prosušite ih u rerni na tihoj vatri.
Mleveni orasi treba da upiju vlagu i aromu iz mleka, jaja i ostalih sastojaka.

UŠEĆERENI MED
Ušećereni med u tegli stavite u lonac s toplom vodom i sačekajte da se opet rastopi.
Njegov kvalitet se neće promeniti, a biće bistar kao kad ste ga kupili.
Nikad ne topite med u mikrotalasnoj, jer će njeno zračenje da ublaži dobre učinke meda.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Oslobodite se neprijatnih mirisa

Postoji, međutim niz trikova kojima se domaćice iz čitavog sveta oduvek služe da bi rešile problem neprijatnih mirisa u kući

Slika

Vrlo je neprijatno kada se u kući zadrže mirisi od kuvanja, naročito kupusa ili prženja luka i ribe i uvuku se u vašu odeću. Postoji, međutim niz trikova kojima se domaćice iz čitavog sveta oduvek služe da bi rešile taj problem.

Većinu neprijatnih mirisa od kuvanja možete ukloniti ukoliko u 1 dl vode dodate 2 kašičice sirćeta i kuvate do vrenja. Isparenja ove mešavine odagnaće neprijatan miris u kuhinji.

Najuporniji i najneprijatniji miris je onaj koji nastaje prženjem ribe. Ali ako u ulje u kojem pržite ribu položite komadić svežeg đumbira, nećete ga osetiti. Ovaj koristan trik poslužiće vam i za uklanjanje mirisa od prženja drugih namirnica.

U vodu u kojoj kuvate kupus, kelj ili brokoli dodajte nekoliko svežih listova lorbera, par grančica, pa čak i koren celera. Neprijatan miris kupusa dok se kuva ublažićete i ako u vodu sipate kašiku, dve sirćeta, veću krišku bajatog hleba ili ako šerpu prekrijete čistom kuhinjskom krpom potopljenom u mešavinu vode i sirćeta.

Pržili ste crni ili beli luk, oprali tiganj, ali u njega kao da se "uvukao" miris koji vam smeta? Zato posle pranja šerpu ili tiganj iznutra istrljajte svežim listovima nane.

Sprečite širenje neprijatnog mirisa koji se često oseća kada kuvate jaja-tako što ćete u vodu za kuvanje ubaciti koricu hleba.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mali saveti – velika pomoć

Post od Palma »

Zdrava priprema žitarica

Žitarice se smatraju idealnom hranom, a prema markobiotici, žitarice poput pirinča, ječma, prosa, raži, kukuruza, heljde, kinoe (prvenstveno kuvane i u zrnu) treba da čine oko 50 odsto ishrane. Evo par saveta kako da ih zdravo pripremite.

Slika

HELJDA

Heljda je idealna namirnica za osobe sa poremećenom probavom, kako za decu tako i za starije, naročito u kombinaciji sa pirinčem i ostalim žitaricama. Od heljde se sprema zdrava i ukusna kaša, koja spada u vrhunske dijetetske proizvode, izuzetno je zdrava, jača memoriju i koncentraciju. Organizam iz heljde može da iskoristi čak 74 odsto belančevina.

PROSO

Pre kuvanja proso dobro operite i uklonite sve otpatke. Razmera je dve i po šolje vode na jednu šolju prosa. Kuvajte ga dok ne proključa, pa smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 25 minuta. Tekstura treba da podseća na kuvani pirinač, a ako želite da bude kremastiji, promešajte ga s vremena na vreme i dodajte vodu po potrebi.

SOJA

Soja se dosta dugo kuva, a da biste vreme kuvanja skratili, preko noći je potopite u vodu. Odnos soje i vode treba da je jedan prema tri. Držite je u frižideru da ne bi došlo do fermentacije.

HUMUS
Obavezan začin humusa, poznatog libanskog namaza je tahini – krem od susama. Ako ne možete da ga nabavite, napravite ga sami. Pet kašika mlevenog susama pomešajte sa dva decilitra soka od limuna, posolite, pa dodajte dva čena ispasiranog belog luka.

PŠENICA
Vodu od kuvanja pšenice nemojte da bacate, već je iskoristite za kuvanje čorbe ili supe, ili za piće, umesto vode.

KINOA
Kinoa na površini ima gorke saponine, supstance koje zrno štite od štetočina, koje mogu izazvati male smetnje u varenju. Zato pre kuvanja kinou obavezno isperite nekoliko puta toplom vodom sa česme.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta