Teatroterapija

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Teatroterapija

Post od Palma »

Teatroterapija

Nakratko se pretvoriti u nekog drugog, snaći se u sasvim novoj situaciji, nametnuti sebi nove emocije, dakle glumiti na sceni – jedna je od najrasprostranjenijih art terapija koja i psiholozima mnogo pomaže u lečenju pacijenata. U Italiji, na primer, postoji Pozorište spontanosti u Monci, gde se stidljivi ljudi pretvaraju u krajnje otvorene ličnosti, nervozni u staložene, depresivni u raspoložene, mada stručnjaci iz ovog ''pozorišta'' naglašavaju kako nikako ne žele da menjaju samu ličnost polaznika. Naprotiv, ovom vrstom terapije spoznavaju se sopstveni dometi i ograničenja i uči kako da se s njima živi bez mnogo teškoća.

U najvećem broju škola za oporavak ''teatrologijom'' radi se po metodi Stanislavskog To znači da ''glumac'' mora dobro da produbi ličnost koju igra i da stalno sebi postavlja pitanje: ''Kako bih se ja osećao i reagovao u ovakvoj situaciji?'' Pri tom su pokreti, mimika lica, glas, čak i oblačenje kostima podređeni stvaranju odnosa sa publikom i čine deo terapije.

Teatroterapija je u nekim zemljama već ušla u škole i na fakultete jer se pokazalo da umnogome poboljšava odnose i druženje među đacima i studentima. A nalik na nju jeste i terapija smehom koja pomaže da se napravi izvestan otklon od sopstvenih problema i čovek oslobodi opsesivnih misli. Suština se ogleda u tome da kopirajući komičare, osoba nauči da se nasmeje na sopstveni račun. A posle smejanja čovek se zasigurno oseća bolje.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju