Otkrivamo tajne večne ljubavi

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Palma »

Otkrivamo tajne večne ljubavi

Trajna sreća u vezi – moguće je! Američka studija otkriva presudne faktore za ljubavnu sreću koja će trajati.

Slika


TAJNA 1: POSTIŽEŠ VIŠE UKOLIKO OČEKUJEŠ MANJE!


Razmisli šta je glavni razlog propalih veza? Konflikti, verovatno ćeš pomisliti. Loša komunikacija. Nedostatak želje u krevetu. Sve je to pogrešno! Najčešći uzrok za ljubavni krah, kako pokazuje ova dugoročna studija, sasvim je banalan: frustracija. Sve veća napetost, svađe, međusobno zanemarivanje i povređivanje, tuga zbog toga što draga osoba ne ispunjava ono što se od nje očekuje. A obično se mnogo očekuje. Prijatelji, porodica, romantični filmovi i ljubavni romani sugerišu ti da tvoj partner treba da bude vitez na belom konju, a ti ga obavezno zamišljaš kao zgodnog frajera, spremnog da pomogne, senzibilnog, velikodušnog, omiljenog među ženama, sa smislom za humor, ljubaznog, inteligentnog, sličnih interesovanja... „Ukoliko ne ispunjava sva ova očekivanja, javlja se frustracija i narušava se veza, oduzima joj se na optimizmu i strasti, a onda ni kraj ljubavi više nije daleko,“ tvrdi Teri Orbuh, američka terapeutkinja za parove. „Postižeš mnogo više ako naučiš da prepoznaš klišee i promeniš svoje nerealne zahteve.“

15 najčešćih očekivanja od veze koje parovi imaju

1. Da se uvek dobro zezamo u slobodno vreme
2. Da imamo mnogo toga da kažemo o važnim temama
3. Da odvojimo vreme i za to kako bismo saznali šta svako od nas želi u seksu
4. Da smo spremni na kompromis ukoliko smo različitog mišljenja
5. Da jedan deo slobodnog vremena provodimo odvojeno
6. Da dozvolimo jedno drugom da posedujemo i sopstveni novac
7. Da uvek kažemo šta nas muči
8. Da se smirimo pre nego što u svađi kažemo nešto što bi moglo da povredi onog drugog
9. Da brzo prevaziđemo svađe
10. Da pokušamo da ne kritikujemo onog drugog
11. Da obaveze u kući ravnomerno podelimo
12. Da upoznamo sve ljude sa kojima onaj drugi provodi slobodno vreme
13. Da pažljivo slušamo kada onaj drugi govori svoje mišljenje
14. Da odvojimo vreme za zajedničke prijatelje
15. Da smo sigurni u to da nas partner nikad ne bi prevario ili slagao

Slika

Kraj mitova: Studija otkriva kojih pet među najčešćim klišeima su totalno pogrešni

1. Suprotnosti se privlače: Studija pokazuje da su parovi srećniji što su sličniji. Lakše se mogu međusobno potvrditi i ređe se svađaju.
2. Konflikti su štetni: Mir, radost, harmonija – zvuči bajkovito, ali nije tako. Parovi koji su većinom istog mišljenja, neće biti dugo srećni zajedno. Nasuprot tome, srećni parovi spremno priznaju da se i svađaju ako je potrebno.Naučili su kako se na zdrav i produktivan način izboriti sa konfliktom.
3. Strast je sve: Ukoliko se partner zaista voli, strast nikada ne prolazi? Istina boli, ali kod parova koji su u dugoj i srećnoj vezi strast nikako nije u prvom planu. Oni su pre svega skoncentrisani na praktičan život.
4. Uz mnogo diskusije: Kako bismo bili srećni, moramo stalno da raspravljamo o svim problemima? Bolje ne! Žučna rasprava u vezi dovodi do frustracija. Ukoliko se partneri mirno i bez ikakve žestine slože oko toga da nisu uvek jedinstveni, živeće u većoj harmoniji.
5. Sačuvati individualnost: Doduše, samostalnost, očuvanje sopstvenih interesovanja i prijatelja dobri su za partnerstvo. Ali, studija je pokazala da su parovi koji su se aktivno trudili da razviju zajednička interesovanja bili mnogo srećniji.

TAJNA 2: HVALITE PARTNERA! PAŽNJA I KONSTANTNO DIVLJENJE GARANTI SU SREĆE!


Jesi li svom dragom danas već poslala poruku u kojoj si mu rekla koliko je sjajan? Jesi li ga poljubila dok je kuvao testeninu? I jesi li mu ujutro skuvala kafu kako bi stigao na posao na vreme? Dobro je! Upravo ti mali gestovi jesu ono što će učiniti da ljubav traje. Instinktivno to već znaš, a američka studija je to i potvrdila. U vezi su neophodne tri stvari: samopotvrđivanje, intimna bliskost i podrška. Ne iznenađuje što muškarci to drugačije shvataju od žena: oni će pre učiniti nešto kako bi podržali ženu, a žena govori ono što će njemu izmamiti osmeh na lice. Istraživanje govori da parovi koji se međusobno pomažu i dive jedno drugome, sa dvostruko većom verovatnoćom mogu se opisati kao srećni.

Šta možeš da kažeš kako bi pružila podršku partneru:

1. Svakim danom volim te sve više. (To mu daje potvrdu, sigurnost i nadu)
2. Ti si moj najbolji prijatelj/najbolji ljubavnik na svetu/ najmiliji muškarac koga mogu da zamislim.
3. U svakom momentu ponovo bih se odlučila za tebe. (Daje podršku, sigurnost i priznanje)
4. Hajde da planiramo sledeći odmor/kuću/bebu. (Pokazuje da želiš zajedničku budućnost sa njim)
5. Mislim da je super koliko radiš/što si uvek tu za svoje ortake. (Poštuješ detalje iz njegovog života)

Slika

TAJNA 3: DESET MINUTA DNEVNO DELI SVOJE MISLI SA NJIM!

O čemu uglavnom pričaš sa svojim partnerom? Svakom prija kada se saznaju nove i uzbudljive stvari o partneru. Osvežava vezu, a ta svežina i novina slična je onoj prvoj fazi zaljubljenosti. U grupi srećnih parova, više od 50% njih, često jedno drugom poveravaju intimne detalje i emocije. Kod nesrećnih parova to je slučaj samo sa 19%. Pričaj sa partnerom o svim mogućim temama, osim o poslu, o domaćinstvu, porodici i problemima u vezi. Pričaj sa ljudima sa kojima održava kontakte. Sa kojim kolegama se dobro slaže i zašto? Koje stvari ga opterećuju? Ova mala pitanja čine čudo: postajete bliskiji, otkrivate istine i signale upozorenja i više ćete se voleti. Kako bi bilo da svaki dan opušteno pričate jedno s drugim? Vežbaj aktivno slušanje, pokaži da si pažljiva i da se koncentrišeš na ono što priča.

Saveti kako da pravilno pitaš:
1. Biraj pitanja na koja se ne može odgovoriti sa „da“ ili „ne“, „odlično“ ili „loše“. Dakle, umesto „Kakav ti je bio dan?, radije pitaj „Šta ti se danas desilo na poslu?“
2. Raspitaj se o ljudima, aktivnostima i događajima koji su partneru važni. Poput: „Misliš li da će „Zvezda“ postati prvak?“ ili „“Koga bi rado sreo danas na žurki?“
3. Pitaj o stvarima koje ne poverava svakome, to stvara intimnost. Kao: „Na šta si bio ponosan prošle godine?“, „Zašto imaš tako loš odnos sa ocem?“

Saveti kako da postaneš bolji slušalac:
1. Ponovi sopstvenim rečima šta je on rekao. Tako on može da shvati da si razumela šta misli.
2. Tačno pitaj šta oseća. Ono što može da zvuči kao bes u realnosti je zapravo frustracija, tuga ili žaljenje.
3. Pokloni mu svu svoju pažnju. Dakle, ostavi telefon neka zvoni i isključi televizor.
4. Poštuj njegove stavove. Ne morate da se slažete u svemu, svako može da ima sopstveno mišljenje.
5. Slušaj čitavim telom: gledaj ga, klimaj glavom, prikloni mu se gornjim delom tela.

TAJNA 4: IZAĐITE IZ RUTINE, ZAISTA PROMENITE NEŠTO

Lepo je kada svako veče možeš da zaspiš u zagrljaju partnera. Prijatno je petkom uveče gledati filmove, subotom odlaziti u kupovinu, a nedeljom zajedno spremati ručak. Ustaljeni tok svakodnevnog života pruža osećaj sigurnosti i zaštićenosti. samo, zar ne bi bilo uzbudljivije probuditi se nedeljom i malo izmeniti planove? Zar ne bi bilo strastvenije, vrelije i uzbudljivije za promenu zavući se ispod ćebeta i provesti tako ceo dan? Onda bi bilo vremena i da se veza prilagodi novom programu. Što je manje rutine, to je veća šansa da što duže ostanete srećni zajedno: četiri od pet srećnih parova iz studije priznaje da retko ili nikada živi po ustaljenom obrascu. Nasuprot tome, nesrećni parovi često vode paralelne živote, veoma malo vremena provode zajedno i jednostavno misle kako je samo po sebi razumljivo da je taj drugi tu i igra uobičajenu ulogu.

Slika

Spontano planiranje: Razmisli šta je to što ste oduvek želeli da radite zajedno, a što ste stalno odlagali. Skijanje? Trčanje? Salsa? Časovi gitare? Renoviranje stana? Uključi sasvim nove aktivnosti u vaše slobodno vreme i – uživaj! Teško je početi jer nam deluje komplikovano. Preslišaj se i utvrdi šta želiš da radiš. I to precizno. Dakle, ne treba da kažeš: „Hoćemo da naučimo da sviramo instrument“.Već: „Danas tražimo profesora gitare, a u nedelju kupujemo dve e-gitare“. Ili: „Od danas trčimo tri puta nedeljno.“ Počnite sa malim koracima koji će vam pričiniti zadovoljstvo. Dakle, nemojte odmah da razvučete stvari po stanu, već najpre u časopisu za uređenje doma pogledajte kako biste to mogli učiniti na najbolji mogući način. Zatim sledi spremanje, kupovina, promene. Jedno za drugim. Važno: nagradite se za svaki učinjeni korak. Jer što češće odlažete neki plan, on će delovati mnogo komplikovanije nego što zapravo jeste.

Stvorite slobodan prostor: Izležavanje na sofi nedeljom i te kako prija. Ali zar odlazak u šoping ne bi bio mnogo bolji? Ili obilazak muzeja? Ili rok koncert? Ili vikend u malom hotelu na planini u kojem ste boravili kada ste se tek zaljubili? Neka tri od narednih osam vikenda budu slobodna, pa možete krenuti na put. I putujte.

Tražite avanturu: Jedna studija dala je zbunjujuće rezultate: ukoliko nešto doživiš sa svojim partnerom što podiže adrenalin (vožnja rolerkousterom, skakanje bandžijem...) uzbuđenje koje si tada osetila, automatski povezuješ sa njim, a to će probuditi i uzavrele emocije.

Uživajte u nežnosti: Zagrlite se! Od sada svakog dana kada se probudite, sredinom dana, ali i pre odlaska u krevet. Važno je samo da je što više i što bliskije. Ukoliko se često dodirujete, ljubite, grlite, držite se za ruke i maite, kako pokazuju rezultati američke studije, bićete bliskiji. A ponekad se iz maženja razvija i seks na brzinu, zašto da ne?

Pokažite ljubav: Nađite načine da jedno drugom pokažete koliko vam je stalo. Bez nekog posebnog razloga pošalji mu poruku tokom dana u kojoj ćeš mu dati do znanja koliko je seksi. Za rođendan mu pokloni rukom pisano ljubavno pismo. Pozdravi ga sa 30 upaljenih sveća, koje vode od ulaznih vrata u stan do njegove omiljene večere na kuhinjskom stolu. Svejedno šta je na meniju, ova poruka je čarobni štapić ljubavi.

TAJNA 5: ODBACITE UBICE LJUBAVI

Ima dana kada ti se zaista plače. Opet je ostavio posuđe! Priča telefonom sa starom drugaricom koju ne podnosiš. Dogovorio je druženje sa drugarima za nedelju. Ljutiš se i zaboravljaš koliko je tvoj dragi još juče bio sladak i neodoljiv. Za ovakve momente postoji dobar savet – i u ljubavi postoji odnos troškova i dobitaka. Koji vaši potezi čine dobro vašoj ljubavi? Koji joj nanose štetu? Srećni parovi navode pet puta više plus faktora u ponašanju jedno prema drugom nego minus faktora.

Stalna svađa: Ne samo da se često svađate, već ta svađa ne vodi nikuda jer osećaš da te partner ne razuume. Rešenje: ostani fer i obavezno na jednoj temi. Šalji jasne poruke i pomirite se sa tim da ne možete uvek imati jedinstveno mišljenje.

Ljubomora: Ljubomora je sasvim normalna ukoliko partner voli da flertuje ili se redovno upušta u avanture. Ali ona postaje ubica ljubavi ako se javlja iz neosnovanog nepoverenja, jednostavno – jer si nezadovoljna samom sobom ili ti nedostaje samopouzdanja. Učini nešto protiv toga! Zavisi li od tvog partnera koliki je stepen tvog samopoštovanja? Izađi među ljude koji te smatraju divnom osobom. Nauči nešto zanimljivo i novo. Ne poredi se sa drugima jer uvek je neko bolji u nečemu. I priznaj svoje strahove pred svojim dragim, on će ti najbolje pomoći da to prevaziđeš.

Domaćinstvo: Idealno bi bilo da se svi poslovi pravedno podele. Ali to ponekad ne ide tako lako: jer jedna strana radi mnogo na poslu, a druga ima više vremena kod kuće i više se angažuje na tom polju. Ako se stalno zvoca kako se ne razume ni u šta (npr. ako pogrešno uključio mašinu za pranje veša) jasno je da će druga strana tako izgubiti volju za bilo kakvim radom. Oni koji manje čiste po kući često zaboravljaju da primete i pohvale onog drugog da je sve uredno i dobro oprano. Čarobna reč je: pohvala!

Rodbina: Njegova majka se u sve meša? A otac sve najbolje zna? Naravno da te to nervira. Uprkos tome, trudi se! Veoma je teško da se odluči između roditelja i voljene osobe. Prihvati da se svi roditelji plaše da će izgubiti uticaj na svoju decu. Ljudi su jednostavno različiti, i ne pokušavaj da ih menjaš. Tretiraj ih kao počasne goste, ali pritom brani svoju sferu privatnosti, postavi granice i ni u kom slučaju ne pričaj sve intimnosti iz partnerskog odnosa, pa ni najboljoj drugarici.

I srećni parovi se svađaju... ali, pri tom se drže nekoliko važnih pravila. Samo tako posle kiše dolazi sunce, što u idelnom slučaju vodi ka seksu pomirenja.

1. Sasvim je OK ako su neke teme tabu. Prihvati to što u nekim stvkama imate različito mišljenje.
2. Ne opterećuj partnera svojim problemima čim dođe s posla. Za neka objašnjenja potraži odgovarajući momenat kada ste oboje opušteni.
3. U svađu ne uvlači sve što te ljuti, već se drži jedne teme. Izbegavaj reči kao što su “uvek” ili “nikada”.
4. Pokušaj smireno da mu objasniš, umesto da ga napadaš zbog njegovih loših navika. (umesto “Tako si neuredan” bolje kaži: “Kada baciš odeću na pod, ljuti me – jer mi smeta kada je nered u sobi.”) Tako može da promeni svoje ponašanje, a da se ne mora kompletno da se preispituje.
5. Prepoznaj emocije partnera. Ima pravo da se oseća drugačije, zato nemoj da mu govoriš samo u stilu “ma lupetaš”.

Tajne: Postoje stvari koje mu nikada ne bi otkrila? Upitaj se zašto je tako? Imaš osećaj krivice ili se plašiš njegove reakcije? A kako bi se ti osećala kada bi on pred tobom krio takve informacije? Da li bi bila povređena? Savetnik za veze kaže: “Najpre pokušaj da na miru pričaš sa njim o tome zašto se plašiš ili imaš osećaj krivice ili zašto pak oklevaš da mu kažeš svoju tajnu. Tek tada pričaj o samoj tajni.” Često je slučaj da nakon što se objasni to ZAŠTO, ono ŠTA više i nije toliko važno. Tu su pet tajni, pet strategija, i sve što ti je sada potrebno jeste volja da prihvatiš savete u svakodnevnom životu a pri tom ostaneš optimistički raspoložena i izboriš se sa frustracijom uz osmeh, ukoliko se ona ponovo javi. Šta pomaže u tome? Ne dopusti da
svađe i ljutnja unište tvoju sreću. Radi na svojoj vezi.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Palma »

Postoji pet načina na koji volimo

„Eros“ je strasna ljubav jakog intenziteta, „ludus“ je igra manipulativnih ljubavnika, „mania“ je ljubav protkana emocijama, „storge“ nežnošću, dok je „pragma“ proračunata i hladna

Slika

Umete li da definišete ljubav? Šta vam ona znači, koliko ste spremni da je čuvate, da se za nju borite? Da li je ona za vas suština života ili samo njegov lepši deo? Svako će na ovo pitanje odgovoriti drugačije, što zavisi od vaspitanja, tipa ličnosti, iskustva... Ljudi bi rekli da je ljubav „stvar srca“, dok naučnici tvrde da je u pitanju samo složena biohemija, igra hormona i posledica procesa u mozgu. Ima i teorija koje govore da je zaljubljivanje stvar evolucije, da nas feromoni privlače jedne drugima i to tako da sprečavaju mešanje sličnih gena. U svakom slučaju, ljubav nas potpuno obuzima, menja, oplemenjuje. Tako jednostavna, a tako složena, rađa se u srcu svakog čoveka. Barem jednom.

U vezama i odnosima koje gradimo skloni smo da osećanja i stanja nazivamo različitim imenima i da isto tako doživljavamo ono što primamo od drugih. Drugačije rečeno, skloni smo da volimo na različite načine. I naučnici se slažu sa tim i tvrde da postoji pet vrsta ljubavi.
Naime, Suzan i Klajd Hendrik razvili su skalu ljubavnih odnosa, baziranu na teoriji Džona Alana Lija „Stilovi ljubavi“, po kojoj se najlepše osećanje na svetu može podeliti na pet kategorija ili vrsta. To su: Eros, Ludus, Mania, Storge i Pragma.

* Eros, ili ljubav ispunjena požudom, predstavlja strasnu, fizičku ljubav koja se može opisati kao erupcija strasti i intimnosti, odnos jakog intenziteta. Ipak, ljubav nikada nije samo takva, pa su ljudi koji ovako vole skloni idealizaciji. Žele da uvek budu blizu svog partnera, da sa njim dele bliskost, intimnost i jaku seksualnu energiju. To su one ljubavi koje vrve od strasti, u kojima za razum nema mesta, u kojoj se igra na „sve ili ništa“. Ovakve ljubavi ne znaju za kompromise, izluđuju nas, potpuno obuzimaju i teško se preboljevaju. Ako volite da ste „ludi od ljubavi“, onda ste eros tip. Ipak, pripazite se, jer ova kategorija ljubavi otkriva ličnost koja je sklona ljubomori, svađama bez obzira na mesto i vreme, posesivnosti.
Vaša ljubav je iskonska, čista i jaka, vi ste zanimljivi suprotnom polu, duhoviti i privlačni. Ipak, teško podnosite emotivne krahove i potrebno vam je vreme da biste se oporavili i ušli u novu vezu.

* Ludus tipovi su oni ljudi koji ljubav shvataju kao igru. Oni vole da se igraju tuđim emocijama, manipulativni su i sugestivni, a krajnji cilj im je kontrola partnera. Ludus ljubavnici se igraju, varaju, obećavaju sve a malo toga ispunjavaju. Vole osećaj nadmoći, znaju da vam pronađu slabu tačku i znaju kako da vas toliko izlude, da ni sami ne znate šta se dogodilo. Jako dobro lažu, znaju da vas ubede da ste centar njihovog sveta, a onda da se okrenu i sretnu sa ljubavnicom. Ludus ljubavnici nisu dobar izbor ako želite „mirnu luku“, jer sa njima nikada ne znate na čemu ste, šta žele i šta od njih možete da očekujete. Oni su šarmeri bez pokrića, švaleri i zavodnici. Žene koje ovako vole još su „nezgodnije“ partnerke. Njih nikada nećete imati niti znati na koga misle. Ipak, dugo ćete ih pamtiti, jer u sebi nose jaku seksualnu energiju.

* Mania je ljubav protkana jakim i intenzivnim emocijama, ali nestabilna, preidealizovana i nestvarna. Takve ljubavi su bez kontrole, bez granica, bez razuma. Za ljubavnike ovog tipa ljubav je neponovljivo iskustvo, vrhunski užitak, cilj života. Ovakve osobe sklone su da zbog ljubavi pretumbaju čitav svoj život, zaborave prijatelje, presele se na drugi kraj sveta i sve podrede partneru. Takva ljubav dovodi do potpunog gubitka identiteta, a oni koji tako vole jako teško se oporavljaju od emotivnih slomova. Manična ljubav je luda, impulsivna, nestabilna. Ljudi koji tako vole brzo se zaljubljuju, žele sve i žele odmah i često ne dopuste vezi da sazri, pređe u nešto zrelije, jer „izgore“ u želji da vole. Takva ljubav često je obeležena zabludama i iluzijama, nekontrolisanim reakcijama i impulsivnim odlukama.

* Storge je nežna ljubav, bazirana na sličnosti partnera koja se sporo, ali sigurno razvija i raste. Ne prethode joj žestoka zaljubljivanja, ludilo, strast ili požuda. Ona se sporo rađa, partneri se postepeno upoznaju, a ljubav dolazi tek kada se jedno drugom potpuno otvore i shvate da imaju zajedničke ciljeve. Ovakvim ljubavnicima najvažnija je podrška, razumevanje, stabilnost i sigurnost. Ovakvi ljudi su najbolji prijatelji sa svojim emotivnim partnerima, a naučnici tvrde da se ovakve vrste ljubavi obično i rađaju između ljudi koji su dugo godina bili prijatelji. One nisu žestoke, lišene su vatrometa strasti, ali su zato uglavnom dugovečne i stabilne, bez velikih potresa ili oscilacija.

* Pragma je pragmatična ljubav, ona koja se zasniva na zdravom razumu i smislu. Ljudi koji ovako vole nikada se ne bi prepustili strasti, voleli „do bola“ ili bili spremni da sve svoje podrede nekom. Ljudi koji doživljavaju ljubav kao pragmu žele „prikladnog partnera“, koji će im odgovarati po mnogim kriterijumima. Pomalo su sebični jer kalkulišu, razmišljaju o tome da li će im se ljubav „isplatiti“ ili ne. Emotivnog partnera biraju slično kao što ostali donose važne životne odluke. To znači da dobro razmisle, „vagaju“ da li taj neko može ispuniti njihova očekivanja i tek onda ulaze u vezu. Oni žele da znaju na čemu su, ne vole iznenađenja bilo koje vrste i nisu spremni da rizikuju. To ne znači da ne vole, ali neće im biti teško da zaborave emocije, ako ih veza sputava u bilo kom smislu. Proračunati su i ne pate mnogo kada se ljubav završi, jer uvek imaju logično objašnjenje zašto se to dogodilo i raskid tumače rečenicom „Ko zna zašto je to dobro“. Idu napred, prema svojim željama i ciljevima, a ako se partner ne uklapa u taj put, lako će ga se odreći. Pragma ljubavnici ne vole stagnaciju i ljute se kada ih partner ne prati u ambicijama.

Naučnici tvrde da je najbolje ostvariti vezu sa istim tipom ljubavnika, ali i da postoje kombinacije koje mogu biti skladne. Najbolje se slažu mania i eros, dok su ludus i storge najgora kombinacija.
Istraživanja pokazuju da muškarci uglavnom vole ludus ili mania ljubavlju, dok su žene sklonije vrsti storge i pragma.
Ipak, kako god da volite, u kojim god okolnostima i po kojim god pravilima, jedino je važno da ste srećni i da vas to ispunjava. Ljubav ima svrhu samo kada nas usrećuje, čini nas boljim ljudima i ulepšava nam život i svakodnevicu.

VRSTE LJUBAVI PREMA TIPU LIČNOSTI
Neki teoretičari ljubavnih odnosa tvrde da postoji još nekoliko vrsta ljubavi, koje se, uglavnom, baziraju na tipovima ličnosti.
Jedna od njih je „narcisoidna ljubav“, odnosno odnos u kojem jedan od partnera ima stalnu potrebu da mu se drugi divi i obožava ga. To su uglavnom ličnosti koje su se tokom detinjstva suočile sa određenim traumama, pa kroz takve veze sebi dokazuju da vrede. Takvi tipovi ljudi uglavnom osvajaju laskanjem. „Zavisnička ljubav“ je vrsta odnosa u kojem se potpuno podređujemo drugom, odričemo se svojih snova i potreba da bi zadovoljili partnera. Ovakva ljubav prepuna je žrtvovanja, samosažaljenja i pasivnosti. Inicijativa je uvek prepuštena partneru do te mere da više nemamo ni svoje mišljenje, stavove, reakcije. Sve je u službi njegove sreće i jedino zadovoljstvo potiče od partnerove naklonosti. Ovako vole slabe ličnosti, ljudi koji se plaše da donose odluke, stalno se brinu i sekiraju. „Imaginarne ljubavi“ ostvaruju oni koji vole da vole. Njima je važnija ideja o ljubavi, nego sam odnos. Ovakva ljubav je prepuna romantike, sanjarenja, idealizovanja partnera, ali je to jako često daleko od realnosti. Ljudi koji ovako vole često se zaljubljuju u nedostižne partnere i/ili imaginarnu sliku o nekome. To su umetničke duše, ličnosti koje žive u svetu koji su sami zamislili, drugačijem i lepšem od realnog. „Telesna ljubav“ pomalo podseća na eros ljubav, ali je lišena dubokih emocija. Uspeh odnosa zavisi od seksualnog sklada. Nema razgovora, prihvatanja, uživanja, neverbalne komunikacije, sve je samo seks. To su sebične, zanemarivane osobe, koje su se tokom detinjstva susrele sa nekom vrstom odbacivanja. „Dva plus“ ljubav je način na koji vole ljudi koji smatraju da im jedna osoba nije dovoljna i da ne postoji niko ko bi mogao da odgovori na sve njihove potrebe i zahteve. Tu uvek postoji još jedna žena ili još jedan muškarac, a dva partnera u simbiozi čine jednu savršenu osobu. Od jednog uzimaju nešto što drugi nema i obrnuto. To su uglavnom osobe koje ulaze u „paralelne veze“, u kojima je jedan od partnera najčešće u braku. „Dva minus“ ljubavi su neuzvraćene. One su ponekad toliko jake da nam godinama ne dozvoljavaju da volimo nekog drugog. Neproživljena iskustva najviše nas muče i intrigiraju, jer se uvek pitamo da li smo uradili baš sve što smo mogli da takve veze ostvarimo. Svakog sledećeg ko uđe u naš život poredimo sa tim nekim „savršenim“ koga smo voleli više od života. Zanimljivo je da ovakve ljubavi nisu strogo povezane sa karakteristikama ličnosti. One se mogu dogoditi i događaju se svima, bez obzira na razlike. Jedino što neko smogne snage da krene dalje, dok drugima one odrede čitav život. (J.Jovanović)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Timke
Postovi: 159
Pridružio se: 02 Jun 2011, 07:36

Re: Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Timke »

Nemam nameru, bez da ikog vređam, ili solim pamet. Samo toliko želim da kažem, da sam na svojoj koži iskusio šta znači ljubav, praiskonska, nedostižna, nedokučiva. Kada Vam Bog da ljubav, prvo što učini je da Vam oduzme pamet. I učini Vas slepim na sve nedostatke i slabosti koje objekat ljubavi ima. Kada Vas obrlati i ponese osećaj bespomoćnosti, kao da ste upali u paukovu mrežu - znajte da ste izgubljen slučaj. Baš kao i onaj tetreb na proplanku. Zaslepljen i ponesen u lepi svet snova i bajki. Lepo je voleti a još je teže biti nevoljen. Sasvim sam saosećajno pristao na odbijanje i odbojnost, ignorisanje predmeta moje ljubavi i pažnje. Ona je zavolela drugog, lola. Jednom prilikom mi je rekla da nije shvatala šta je to zapravo život. Satisfakcija mi je, kao takva uteha, malo vredna. Ja i dalje živim sa onim idealom koji mi svo ovo vreme pravi društvo u totalnom nerazumevanju ovog sveta što nas okružuje a čiji smo mi mali deo. Moje prihvatanje i tolerancija nikako ne znači ustupak, ne, veća sam široke ruke, pun uviđavnosti, okrenuo smer neslaganja i eventualne ljutnje u mnogo tananije osećanje - shvatio sam svu nesavršenost promašaja i ne uzvraćanja dobrim na dobrotu iskrenog prijateljstva. A lako je biti osion i uzimati sve ono što nam život pruža. Prava vrednost i zadovoljstvo je u traženju i izdržavanju životnih tegoba. NIko nemože da živi umesto nas. Mi smo sami sebi i sudijia i sužanj.
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Palma »

10 tipova ljubavi koje treba iskusiti

Svako je u svom životu doživeo različite vrste ljubavnih iskustva; ali da li ste znali da postoji deset tipova ljubavi koja svaka osoba iskusi u životu?

Slika

Ljubav je čudna stvar, dolazi u toliko oblika da je gotovo nemoguće predpostaviti šta nas čeka kada uplovimo u vezu sa nekim.
Ali koliko god ona bila zbunjujuća, srećna pa čak i bolna, ljubav je nešto čemu se svi radujemo i čemu težimo u životu.

Evo kakve sve ljubavi postoje.

1. Platonska ljubav
Ovo je najednostavnija od svih ljubavi. Nema nikakve veze između dvoje ljubavi i nema seksa. Ova ljubav je čista, prijateljska i obično je doživljavamo u mladim godinama.
Ovakvu vrstu ljubavi osećamo prema sestrama, braći, bliskim prijateljima. Da li se sećate kada vam je prvi put nedostajo prijatelj? To je možda bila vaša prva platonska ljubav.

2. Prvo zaljubljivanje
Da li vam se neko nekad baš sviđao? Naravano da jeste. Prvo zaljubljivanje je nezaboravno iskustvo, puno leptirića u stomaku i lagane drhtavice i zbunjenosti koja nam prožima telo kad god vidimo tu osobu. To je divno iskustvo iako nam se u tom trenutku čini da naš život zavisi od te osobe.

3. Neuzvraćena ljubav
Neuzvraćena ljubav podrazumeva slomljeno srce - a to smo sigurno svi iskusili. To je ljubav koju jedna osoba oseća prema drugoj, a ona najčešće ni ne zna da postojimo. Verovatno je ta osoba u vezi ili nas možda samo iskorišćava. Svakog dana smo sve zaljubljeniji čak iako znamo da nikada nećemi imati srećan kraj sa objektom našeg obožavanja.
Ovakva ljubav je ona zbog koje mrzimo sve što ima veze sa njom, ali nas ipak uči da kasnije u životu više cenimo uzvraćenu ljubav.

4. Opsesivna ljubav
Da li ste opsesivni u ljubavi ili neko koje zavisan od svog partnera? Da li se osećate bespomoćno i usamljeno kada niste sa voljenom osobom?
Ako ste sve to, postoji dobra šansa da gušite partnera i polako isisavate život iz njega.

Ovakvu vrstu iskustva obično doživljavaju osobe koje su po prvi put u životu zaljubljene ili koje imaju loša iskustva iz prethodnih veza.

5. Sebična ljubav
Sebična ljubav je pametna stvar. Iako se ovde radi o paru, sebična ljubav podrazumeva dve osobe koje su zaljubljene u jednu.
Vaš partner vas voli. I vi volite sebe.
Sebična ljubav je narcistička ljubav u kojoj vi ne marite za partnerova osećanja i njegovu sreću.
Sebični ljubavnici su pametna stvorenja, oni ulaze u vezu samo da bi videli sa čime mogu iz nje da izađu.

6. Ooooo ljubav
Ooooo...to je tako slatko. Ovo je najspontanija vrsta ljubavi ali i ona koju ćete najbrže zaboraviti. Traje oko dve sekunde, ponekad kraće, ponekad duže.
Da li volite mačke, pse...ili bilo koju životinju? Ili možda auto ili drvo? Ponekad svi osećamo veliku ljubav prema nečemu (ne mora biti osoba). To je ljubav na prvi pogled, ali nije nešto sa čim želite noću da spavate. Svo smo ponekad osetili kako nam se topi srce kad smo gledali slike sa letovanja ili medenu macu na jutjubu. Da da, i to je ljubav.

7. Istopolna ljubav
Da li ste nekad osetili uzbuđenje kada vidite prijatelja koji je istog pola? Oboje ste heteroseksualci, ne mazite se i ne pipate. Ali zbog nečega baš volite tu osobu...
Istopolna ljubav je emocija koju imate prema prijatelju pa čak i slavnoj ličnosti, ali nema nikakve veze sa seksualnom privlačnošću već više sa poštovanjem i divljenjem.

8. Požudna ljubav
Da li ste nekad bili u vezi sa osobom koja vas privuče čak i kada se samo zagrlite? Da li ste bili zaljubljeni u nekoga zbog koga poželite da se dodirujete kada ste sami u krevetu? To je požudna ljubav.
Požudna ljubav je kada osećate veliku strast prema nekome. Prvih par nedelja cela veza će se svoditi na seks i razne poze. Ako ste u vezi u kojoj sve sve vrti oko seksa - upravo doživljavate požudnu ljubav.

9. Romantična ljubav
Leptirići, blaženstvo, Luis Armstrong na radiju...romantična ljubav je tako divna i bezbrižna.
Svet je mnogo lepše mesto, ne možete da skinete osmeh sa lica ni silom, i stalno želite da budete sa tom osobom.
Srećni ste, vaš partner je srećan, ceo svet je srećan zbog vas.

10. Bezuslovna ljubav
Srećni su oni koji su doživeli ovakvu vrstu ljubavi. Nije je lako naći, a mnogi ni ne pokušavaju - eto koliko je ona teško dostižna.
Da li volite nekoga više od sebe? Da li vam je stalo do partnera više od bilo čega na svetu? Ako ste odgovorili potvrdno - svaka vam čast.

Sve bajke i romantične novele zasnovane su na bezuslovnoj ljubavi. Ako se nesebično volite, vi ste mali procenat srećnika koji su našli ono što većina nikada ne nađe.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Palma »

Najdraža moja ljubavi?

Ajde i ja da se napravim pčelica i pokušam da Vam približim svoje viđenje jedne od najaktuelnijih tabu tema ikada – o ljuuuuuuuuubavi.

Naravno, ne mislim na onu “klasičnu” porodičnu i prijateljsku ljubav (koja je neopisiva i najlepša) već na onu dosadnu, nepredvidivu, lepršavu… Između dečaka i devojčice (ne ona između dečaka i dečaka ili devojčice i devojčice, o tome neki drugi put možda). Rekoh da je dosadna, jer ume da bude, mislim, šta ona ima tu da se meša u pravilno funkcionisanje mog organizma, da zbog nje ne mogu da mislim, stojim, dišem, srce preskače, želudac ne može normalno da vari, i još se nastane neki leptiri unutra i čuda. Ima li to smisla? Rekoh nepredvidiva jer može da me spiči na svakom ćošku, kad se ne nadam uopšte. Uvek me iznenadi, ne znam kako joj to uspeva. -.- Rekoh lepršava jer mi da krila, pa umem da poletim do nekih drugih, neistraženih dimenzija pa me ljudi posmatraju čudno. U svakom slučaju je zanimljiva.

Slika

Nego da se uozbiljim. Predpostavimo da se sretnu dva bića, potpuno različitog fizičkog i mentalnog sklopa. Generalno, različito su programirani. Mada, iako toliko različiti, kao plus i minus, zapravo osete neverovatnu privlačnost jedno prema drugom. Požele da se bolje upoznaju, budu bliže jedno drugom. Slede razgovori, šetnje, pogledi… Kasnije, dodiri, zagrljaji, topli poljupci… Ona obožava način na koji je on posmatra, kako je ljubi, kako je drži u naručju. Voli njegovu snagu, šarm, nežnost koju joj pruža. On voli njenu ljupkost, ženstvenost, prelepe linije tela. I tako se oni privlače, zavole, prihvate i pokušaju jedno drugo da promene u slučaju da postoji mogućnost. Ta energija koja ih spaja je prava. Ona je sigurno prava i on je sigurno pravi. Ma, to mora da je tako jer, ne prestaju da uživaju, čak dišu isto.

Ajd sad, neću da se proseravam više. Mislim, činjenica je da ovakve ljubavi postoje i to je divno, ali koliko one traju? Sigurno da bismo svi voleli da ostarimo uz osobu za koju mislimo da je baš prava za nas. A kako znamo da je prava? Tako što nam zaista pruža sve ono što očekujemo ili smo to ipak samo idealizovali previše? Čekaj, idemo lagano…

Prvi seks, prva “prava” ljubav, ona koju imamo kada upoznajemo sebe, svoje telo i shvatanja. Period kada smo radoznali, nezaustavljivi i puni energije. Naravno da je tada ta prava ljubav opsesija i iluzija da je ona prava, jer nam iskustvo koje nemamo ne dozvoljava da mislimo drugačije. Verujemo u bajke, dok ne dođe neko tamo drugačije isprogramiran od nas i ne polomi nam sve i još se ne usudi da počisti. Još gore ako se (naročito devojčice) “čuvate za onog pravog” i čekate da vam padne mrak na oči ne bi li progledale. Bol je isti, kad god ga preživljavali, jer je to, “prva prava ljuvav” aha. Svaka čast onim anestetičnim koji su prošli tako jer, su obavili konkretne stvari pijani na nekoj žurci sa osobom koju vide tad i posle ko zna kad ako ikad. Kad se sve to nekako preboli, i kreneš dalje (teže ako je ta prava ljubav potrajala malo duže) rešiš ili da ih sve svrstaš u isti koš ili da se pomiriš sa sudbinom da za tebe nema sreće, što mu dođe isto. Uglavnom kao rešiš da se ponašaš bahato, pa neće tebe niko zajebavati (više) ko još ima pravo da se igra sa tvojim srcetom? Prođeš kroz razne kombinacije, šeme, planove i kao kul si, dobro se osećaš. Postoji opcija da se zarobiš sa sledećom pravom ljubavi, ko će ga znati, izbor je tvoj. Tako to dalje ide i bliže u svakom slučaju kao stičeš neko iskustvo dok se ne umoriš i rešiš da se sahraniš u braku. Mada ne moraš u brak, možeš ovako da se sprdaš ceo život, opet je izbor tvoj.

Ajd’ sad, zašto ta ljubav koja mi pravi toliku frku u organizmu, mora da se utasi i šta joj pomaže u tome? Dobro, činjenica je da je svet u takvom stanju i pravi toliku zbrku u glavi, da je pravo čudo naići na stabilnu vezu i na vezu dvoje ljudi koji nemaju probleme, što u vezi, što u “privatnom” životu. Što mi zapara uši, ovo “veza” -.- “mi smo u vezi” o.k, naravno da smo svi u vezi i povezani smo, ali to ne znači da se međusobno posedujemo i da tu nit koju razvijamo ne može odseći neko sa strane, neko ko prolazi slučajno, pored ćoška. Čemu čuđenje? Prvo, niko nikog ne poseduje, niko nema vlasnika, pogotovo ne možeš biti vlanik nečije ljubavi. Mora se to shvatiti da bi se volelo bezuslovno. Uvek postoji šansa da upoznaš nekog interesantnijeg od osobe sa kojom si, nekoga ko će te možda jače privući. To se može desiti i tebi i osobi koju voliš. Slobodni smo toliko da u svakom trenutku možemo da odlučimo koga ćemo poljubiti. Šta ćeš, prosto je tako. Strašno je kada ostaneš zarobljen u nekome ko te nekad ostavio jer je naišao na nekog zanimljivijeg. Patetično je, nema smisla i nema potrebe za tim. “Svi smo mi samo ljudska bića. Niko od nas ne poseduje čudesna svojstva. Ne postoji samo jedna “prava” osoba, postoji puno pravih ljudi” ne sećam se u kojoj knjizi je ova misao zapisana, ali mi se jako dopala pa sam je sačuvala. Inače, ne možeš naterati nekoga da te voli. Nikakvim magijama i sprdancijama. Nemoj se ni truditi. Niti možeš ubediti nekoga da te voli još uvek iako to nije tako. Pusti, to je prirodno, sve se menja, pa i takva emocija. Okolnosti mogu biti mnogobrojne. Mada, ako misliš da vredi da se “boriš” onda probaj ali nemoj gaziti i sebe. Naravno da nas uvek loži ta igrica, kao, neko se bori za nas, juri nas, to je kul na početku, dok se još ništa nije desilo. Kasnije, kada je to već “veza” nešto ozbiljnije ali se završava ili prekida, razmisli da li ima smisla. Bitno je da uživaš u tome, kad osetiš patnju, to je već mazohizam. Nema tu mesta za ljubomoru, sujetu, posesivnost i stres. To je još dosadnije od onog što sam spomenula na početku. Ako je ljubav lepa, neka bude takva, ako prestaje da bude lepa, to nije ljubav, to je nešto drugo. Sigurna sam da je najgore ono stanje ambivalencije i tu treba preseći. Strah ne postoji, mi smo ga izmislili. Strah od gubitka voljene osobe, kao da ne možeš da živiš bez nje, gluposti. Kako si živeo pre nego što je došla u tvoj život? Tako ćeš živeti i kad ode, jer ljudi to rade, dolaze i odlaze. Donesu ti ljubav pa je posle odnesu sa sobom :D sebično, jako sebično.

Tako da, daj svakoj ljubavi (koja te strefi iznenada i poremeti ti funkciju unutrašnjih organa) šansu, uživaj u njoj dok je lepa i prepusti se. Ako traje zauvek, blago tebi! :D

Za kraj kao poslastica, najlepša izjava ljubavi!



(Autor: Ljubicanstvena Mysty)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Palma »

Muškarci vole svim srcem, ali to ne umeju da kažu

Šta muškarce čini "jačim" polom? Imaju jače logičko mišljenje, ali teže podnose stres. Mnogo lakše
donose značajnije životne odluke, muška prijateljstva su trajnija.


Slika
Muškarci su manje opterećeni svojim fizičkim izgledom i vole sebe mnogo više nego žene

On je mužjak, otac, ratnik, vođa, ljubavnik. Na svojim plećima nosi veliki teret, jer od njega se očekuje da izdržava porodicu, da bude stub i oslonac, da uvek ima rešenje ili barem ideju kako rešiti problem. On treba da bude jak, ozbiljan, odgovoran, nepokolebiv. Ne sme da se plaši, ne sme da plače, ne sme da pokaže slabost. Otprilike ovako u mnogim kulturama izgleda vizija kako bi muškarac trebalo da se ponaša. Iako živimo u modernom vremenu, kada su se i prava i obaveze polova skoro izjednačila, muškarci i dalje nose titulu "jačeg pola". Ali, to ipak nije bez razloga, tvrde stručnjaci.

Najnovija istraživanja pokazala su da se muški i ženski mozak toliko razlikuju da bi, maltene, mogli da kažemo da postoje dva ljudska mozga. Na toj teoriji počiva i bestseler američkog psihologa Džona Greja, "Muškarci su s Marsa, a žene sa Venere", koji se temelji na ideji da se polovi potpuno razlikuju, najviše po načinu razmišljanja i emocionalnom reagovanju. Naučnici su do skoro bili skloni da te razlike objašnjavaju različitim delovanjem hormona i fiziološkim razlikama u telu i mozgu, ali psiholozi sve više tvrde da bitan uticaj imaju i socijalne okolnosti, način vaspitanja, okruženje, predrasude....

Činjenica je da muškarci i žene luče drugačije hormone koji bitno utiču na formiranje stavova i ponašanja, kao i da im je mozak potpuno drugačije strukture. Muški je veći po masi, ali zato ranije stari, tvrde stručnjaci, što objašnjava činjenicu da oni češće pate od demencije, tj. Alchajmerove bolesti. Dečaci češće pate od autizma, disleksije, poremećaja pažnje, šizofrenije... Muški mozak ima više "sive mase" što im omogućava da se bolje fokusiraju na posao, odnosno sposobniji su od žena da iz glave "isključe" stvari koje ih ometaju da dođu do rešenja, tvrdi američki psiholog Ruben Gur. Neki delovi muškog mozga upadljivo su veći nego kod žena. Perijetalni režanj, na primer, kod muškaraca je veći na levoj strani, što znači da su muškarci superiorniji u rešavanju matematičkih zadataka, da bolje logički zaključuju. Tok njihovih misli je linearan, lakše zaključuju dedukcijom, što im u mnogim profesijama daje prednost.

-Žene koriste obe hemisfere paralelno (desna je povezana sa vizuelnom i prostornom kontrolom, a leva kontroliše jezik), dok muškarci bolje obrađuju informacije u levoj hemisferi, zbog čega se bolje snalaze u prostoru. Žene lakše komuniciraju, bolje čitaju znake neverbalne komunikacije i imaju izraženiju sposobnost empatije, ali muškarci ređe pate od osećaja teskobe i anksioznosti. Zbog razlika u korišćenju moždanih hemisfera muškarci su više okrenuti spoljnom svetu, dok su žene orijentisanije na unutrašnji, odnosno lični svet.

Različiti hormoni odgovorni su za to što muškarci teže podnose stres. Istraživanja naučnika sa Univerziteta Stenford pokazala su da žene više luče oksitocin, a kod muškaraca stres ima negativnije posledice na zdravlje. Oni reaguju tako što ne misle o tome, pobegnu i potisnu problem, dok žene razvijaju strategije i neprestano misle kako sebi da pomognu. Međutim, muškarci mnogo lakše donose značajnije životne odluke i ne opterećuju se mnoštvom detalja, već vrlo dobro znaju šta hoće i ka tom cilju idu hrabrije nego žene.

Oni su manje opterećeni svojim fizičkim izgledom i mnogo više nego žene vole sebe. Ali, to ne znači da su egocentričniji. Naprotiv, oni se jednostavno ne opterećuju previše, jer prednost daju logičkom razmišljanju.

-Žene imaju veći limbički sistem (deo mozga zadužen za formiranje osećanja i određivanju ponašanja shodno njima) što im omogućava bolje izražavanje emocija. Odatle i potiče najveća i najrasprostranjenija zabluda o muškarcima da su manje emotivni. Psiholozi tvrde da muškarci osećaju, vole, pate, tuguju i raduju se istim intenzitetom kao žene, samo to ne pokazuju toliko transparentno. Naime, oni ređe pokazuju emocije i zbog načina na koji su vaspitavani, jer su naučeni da "nije muški plakati". Ipak, vrlo intenzivno osećaju i, isto kao i žene, spremni su da vole ludo i zauvek. Oni samo smatraju da to ne treba svi da znaju. Istraživanja pokazuju da muškarci mnogo teže podnose raskide ili razvode, i da često ne mogu da zaborave prvu ljubav, pogotovo ako ih je ostavila u trenutku kada su bili vrlo zaljubljeni. Dakle, muškarci nisu "hladnog srca", itekako umeju da vole, ali to nikada tako otvoreno neće pokazivati kao žene. Istraživanja pokazuju da se muškarci ređe, ali intenzivnije zaljubljuju. Žene koje vole, vole svim srcem, dok ih za druge nije mnogo briga, pa zbog smanjene sposobnosti empatije vrlo često znaju da budu neprijatne i grube kada ne postoje emocije.

U vezama muškarci ne umeju da čitaju "između redova", mnogo su konkretniji od žena. Oni jednostavno kažu ono što misle i u njihovim rečenicama nema skrivenih poruka. Oni, takođe, realističnije posmatraju probleme, u njih ne upliću mnoštvo detlja i lične emocije, pa su zbog toga njihova rešenja konstruktivnija nego ona do kojih dođu žene. Moćniji su od žena kada je u pitanju sposobnost da sagledaju različite aspekte problema i situacija. Oni jednostavno umeju problem da posmatraju i "tuđim očima", dok žene emotivnije reakcije u tome sprečavaju. Zbog toga su muškarci uspešniji na odgovornijim pozicijama, češće ih dobijaju i bolje zarađuju. Skloniji su tehničkim i prirodnim naukama i bolji su stratezi, tvrde stručnjaci.

Muškarci su uspešniji lideri u velikim kompanijama, pokazuju istraživanja, jer ređe sa podređenima razvijaju prijateljske odnose. Ali, u privatnom životu, muška prijateljstva su trajnija od ženskih. Oni imaju barem tri prijatelja čitav život i mnogo ređe rasturaju prijateljstva. Naučnici to objašnjavaju manjom sujetom i drugačijim načinom komunikacije. To, ipak, nije pravilo, ali je njihova prednost, ponovo zbog strukture mozga.

Prosečan muškarac pomisli na seks barem dva puta u toku sata, dok ženama telesna ljubav padne napamet tek jednom ili dvaput dnevno. Stvar je u nivou muškog hormona testosterona. Iako to nije pravilo, muškarci se lakše odlučuju na seks bez emocija nego žene. Naučnici tvrde da mozak nema mnogo veze sa tim, već je to više i stvar vaspitanja, tradicije i kulture u kojoj žive, ali i posledica evolucije.

Oni su sposobni da završe telefonski razgovor za samo 30 sekundi i da se za to vreme dogovore i saopšte sve potrebne informacije, dok žene provode četiri puta više vremena pored telefona, što je povezano sa verbalnom superiornošću nežnijeg pola.

Muškarci postižu bolje rezultate u individualnim sportovima, ne samo zbog fizičke snage, već zbog bolje fokusiranosti na cilj. Kod muškaraca je sve prilično crno-belo, pa kada nešto žele ka tome idu bez osvrtanja i razmišljanja o drugim stvarima.

Njima, takođe, sporije kuca biološki sat, pa je starosna granica kada mogu postati očevi mnogo dalje od granica za majčinstvo, duže zadržavaju mladalački izgled i lepše stare. Čak i kada izgube kosu i dobiju po neku boru, to samo naglasi njihov karakter i često ih učini još šarmantnijim. Oni mnogo lakše podnose klimaks, iako i oni proživljavju andropauzu, bolji su vozači, lakše se parkiraju nego žene, jer bolje procenjuju daljinu, širinu i visinu. Neka istraživanja pokazuju da se muškarci lakše oslobađaju od bilo koje vrste zavisnosti. Jednostavnije im je da ostave cigarete, lakše se rehabilituju ako su narkomani ili alkoholičari i mnogo ređe se vraćaju starim porocima.

Muškarci mnogo slabije primećuju detalje, pa žene uopšte ne vide istim očima kojima one same sebe posmatraju. To znači da ne primećuju celulit na ženskom telu ili koji kilogram viška. Njih pokreće "hemija", uzbuđuju ih sitnice iz ženskog karaktera, ponašanja, izgleda.

I ONI VOLE DA SU LEPI
Iako na prvi pogled ne izgleda da im je preterano stalo kako izgledaju, šta će obući, ili šta će okolina prokomentarisati o njima, ni muškarci nisu pošteđeni sujete i daleko od toga da im ne prija kada dobiju kompliment upućen njihovom fizičkom izgledu. Istraživanja pokazuju da je mlađim muškarcima sve važnije kako će ih okolina doživljavati i opisivati, i sve više vremena posvećuju svom izgledu, neguju se, vode računa o koži, kosi, licu. Studije pokazuju da čak 67% mlađih muškaraca posećuje kozmetičke i frizerske salone i da najviše pažnje poklanjaju nezi kose i kože. Takođe, jako im je važno da na potencijalne partnerke ostave utisak negovanog muškarca. Ipak, psiholozi tvrde da je vreme metroseksualaca na izmaku. "Žene će se sigurno vratiti starom modelu muškarca, koji poseduje nešto iskonsko i sirovo u sebi, jer je priroda tako uredila stvari. Lepota treba da bude ženski adut, dame ne vole da njihov muškarac bude negovaniji od njih, pa sam ubeđen da će jako brzo sređeni i do poslednjeg detalja stilizovani muškarci, prestati da budu zanimljivi ženama", tvrdi Džeri Hol, jedan od vođa istraživanja.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Otkrivamo tajne večne ljubavi

Post od Palma »

Šta je zapravo ljubav? Nauka kaže...

"Šta je ljubav?" Te reči su prošle godine najčešće tražene preko Gugla. U pokušaju da se jednom zauvek odgovori na to kompleksno pitanje, "Gardijan" je okupio ljude iz oblasti nauke, psihoterapije, književnosti, religije i filozofije da daju svoju definiciju.

Slika

Fizičar Džim Al-Kalili: Ljubav je hemija

Biološki gledano, ljubav je moćno neurološko stanje poput gladi ili žeđi, samo je trajnije. Govorimo o slepoj i bezuslovnoj ljubavi nad kojom zapravo i nemamo kontrolu. To i ne iznenađuje, jer ljubav je u svojoj osnovi hemija. I dok je požuda seksualna želja s rokom trajanja, prava ljubav za sobom povlači čitav niz reakcija u mozgu - feromone, dopamin, serotonin, oksitocin...
Međutim, iz evolutivne perspektive, ljubav se može posmatrati kao alat za opstanak ljudske vrste koji nam pomaže da održavamo dugoročne odnose i rađamo i odgajamo decu.

Psihoterapeut Filipa Peri: Ljubav dolazi u mnogim oblicima

Za razliku od nas, ljudi iz starih vremena nisu imali samo jedan naziv za nekoliko emocija. Mi danas sve zovemo ljubav, a pre je svaka emocija imala svoje ime. Na primer - eros, kada je reč o seksualnoj ljubavi, ili agape, kada je reč o najčistijem obliku ljubavi. Mi sve to danas zovemo ljubavlju. Sve to i jeste ljubav, ali je nemoguće očekivati da vam sve moguće oblike ljubavi ispuni samo jedna osoba. Zato i imamo porodicu - da se emotivno međusobno upotpunjujemo.

Filozof Đulijan Bagini: Ljubav je strasna posvećenost

Delom je nemoguće dati odgovor na pitanje šta je ljubav, jer ljubav nije jedna stvar. Ljubav za roditelje, partnere, decu, zemlju, prijatelje, Boga... Sve te ljubavi imaju različite kvalitete, a svaka ima i svoje varijante - slepa, jednostrana, tragična, uporna, prevrtljiva, uzvraćena, zavedena. Ali u najboljem izdanju ljubav je naša odluka, odnosno naša strastvena posvećenost nekom odnosu koji negujemo i razvijamo. Zato je ljubav puno više nego sam osećaj. Ljubav je strasna posvećenost.

Pisac Jojo Mojes: Ljubav je pokretač svega

Šta je ljubav, zavisi od toga kakav je vaš status. Ako ste sigurni u ljubavi, onda vam je ona potrebna kao vazduh. Ako je nemate, ona je opsesija koja boli. Ljubav je pokretač svih velikih priča - ne samo romantičnih, nego i svih drugih. Najviše fascinira ona tačka pre ljubavi, kada je sve izvesno, puno iščekivanja.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju