SLAVA 1.300 KAPLARA

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11365
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

SLAVA 1.300 KAPLARA

Post od branko »

SLAVA 1.300 KAPLARA Kako je krem srpske mladosti ostavio sve i dao život za otadžbinu

Jedan od 1.300 kaplara ostala je odrednica koju su do kraja života isticali i kojom su se ponosili. Sve ostalo u njihovim ispunjenim biografijama, za njih je bilo manje vredno.

Slika

Jedna od četa 1.300 kaplara

Krajem avgusta 1914. šest godišta srpske omladine, srednjoškolaca i studenata, pozvano je u Skoplje na odsluženje vojnog roka. Bilo ih je oko 1.300, a kako su sa Drine stizale nepovoljne vesti, obuka im je potrajala svega dva meseca.

Komandant bataljona, pukovnik Dušan Glišić 15. novembra 1914. potresnim glasom saopštio je naređenje Vrhovne komande: proizveo ih je u čin kaplara i hitno uputio na front. Šest četa Skopskog đačkog bataljona, kasnije poznatog kao bataljon 1.300 kaplara, ispraćeno je sa cvećem i suzama. Devojke se nisu libile i delile su prave tople poljupce, kojima će mnogima biti poslednji. Ali mladi kaplari odlučno su pevali “Što bi dike ode u vojnike, što bi škarta, osta da se karta“.

“Naše uniforme su bile stare turske bluze i čakšire, isprobijane kuršumima sa tragovima oporne krvi, koje smo sami krpili. Cokule nismo imali, već smo bili u sopstvenim cipelama, kakve je ko imao, jedino smo imali nove vojničke šinjele i šajkače“, svedočio je Miladin Pećinar, jedan od 1.300 kaplara, kasnije akademik, ugledni profesor i veliki graditelj hidrocentrala i vodovoda.

U rat je krenuo sa 20, kao student druge godine Građevinskog fakulteta u Beogradu, na svoju krsnu slavu Đurđic. Sa saborcima je stigao u Gornji Milanovc gde ih je dočekao prestolonaslednik Aleksandar i nakon govora podelio im dosta cigareta.

- „Uvek sam se ponosio našim bataljonom“, dedine su reči. Doživeo je duboku starost, umro je u 81. godini, i do kraja je ostao skroman. Učestvovao je u borbama i kada je bio oboleo od žutice, tri puta je mogao da izgubi život, bio je teško ranjen 1916, prošao je albansku golgotu, a od proleća 1917. određen je da radi na organizaciji invalidskog logora u Mikri kod Soluna. Kasnije je po naredbi otišao u Rim da nastavi studije - kaže Zorana Pećinar Ćirjanić, jedna od pet unuka koje čuvaju uspomenu na slavnog ratnika, doživotnog predsednika Društva srpskih ratnika i inicijatora da se na Rajcu kaplarima podigne spomenik.

Da bi se podigao moral napaćenom narodu i vojsci, đački bataljon je i poslat na front. Ravnodušno su ih stariji vojnici prihvatili, ponavljali “Što su vas poslali da uzalud izginete“, ali su đaci vrlo brzo pokazali šta mogu.

- Ušli su u istoriju kao legenda. Stali su pod zastavu otadžbine kada je ona to od njih tražila. Odazvali su se pozivu i rame uz rame stali i sinovi seljaka, zanatlija, kao i deca ministara, oficira, profesora, sveštenika... - kaže pukovnik u penziji Ljubomir Marković, predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920.

A u luci Guvija na Krfu, Miladin Pećinar se obavezao da prikupi i popiše sve saborce bataljona 1.300 kaplara.

“Nije mu bilo lako“, zabeležio je Stanislav Vinaver, jedan od kaplara iz slavnog bataljona. “Trećina ih je pala na Kolubari, mnogi zauvek ostali u albanskim bespućima, mnogi ispod potopljenih lađa na putu prema ostrvu spasa.“

Spasao pobratima
- Deda je nakon mature 1912. učestovao na sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu, gde su se na rastanku bratimili. Miladinov pobratim bio je Jozef Svoboda, krojač iz Brna, koga će kasnije, u ratu, sresti na Rajcu 1915. Čeh je bio u grupi vojnika koji su se predali, mašući iz jednog šumarka belim maramicama i uzvikivali „Čeh, Čeh“ - kaže Zorana Pećinar Ćirjanić.
Naredba važi za sve
U Skopski đački bataljon mobilisana su i deca ministara, profesora, lekara, sveštenika, oficira... a među njima su bili i sinovi Ljube Davidovića, Andre Nikolića, Jaše Prodanovića, Petra Peruničića. „Kad naređuje Srbija, naredba važi za sve“, ostala je poruka Andre Nikolića, ministra i predsednika Narodne skupštine koji je u rat poslao oba sina, studente prava. I nijedan nije dočekao slobodu i ujedinjenje. Sina je u Velikom ratu izgubio i Branislav Nušić, a jedinca i Ljuba Davidović.
Zapis francuskog generala
“Srbija je za slobodu žrtvovala najdragocenije - mladost i inteligenciju. Iz školskih klupa su nakon samo dva meseca obuke krenuli u borbu. „Nisu se smatrali žrtvama... Srpska mladost koja je dala primer i učinila podvig i mom životu dala smisao da ih pamtim, o njima pričam i pišem, jer su lekcija kako se ljubi otadžbina i sloboda“, zapisao je i francuski general i vojni istoričar Žorž Revol.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta