Zašto se kaže...

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Zašto se kaže...

Post od Palma »

Mačka u džaku – Nekada su se prasad na pijacama prodavala u džakovima, čime je beskrupuloznim prodavcima ostavljena mogućnost da umesto praseta u džak stave mačku. Sumnjičavi kupci bi pre kupovine proverili sadržaj džaka, a oni naivni bi kući otišli sa mačkom u džaku.

Upala mu sekira u med – Nekadašnje pčelarstvo se umnogome razlikovalo od današnjeg. Za početak, nije bilo domaćih pčela, tako da su oni željni meda morali da sekirama lupaju po stablima ne bi li naleteli na šupljinu u drvetu u koju su pčele smestile svoj proizvod, tako da je ondašnje nalaženje meda bio sticaj srećnih okolnosti.

Zakopati ratne sekire – Običaj severnoameričkih indijanaca je bio da poglavice dva zaraćena plemena u znak primirja zakopaju svoje sekire.

Žuti žutuju a crveni putuju – Žutilo svakako ne ukazuje na dobro zdravstveno stanje, za razliku od rumenog čoveka koji ( bar bi tako trebalo) puca od zdravlja. Ipak, oni koji žutuju i zazivaju život da najzad raskrste sa njim često nadžive ove rumene koji naizgled neprimetno nestanu sa pozornice.

Bogat kao Krez – Krez je bio lidijski car, i najbogatiji vladar u istoriji. Danas je većina njegovog blaga, a radi se o tonama svačega, u vlasništvu „Metropoloten“ muzeja i Džona Klejmena, kolekcionara od koga je muzej i kupio blago. Krez je bio vrlo ponosan na svoj imetak – kada je imao čast da ugosti Solona, iskoristio je priliku da ga pita ko je najsrećniji čovek na svetu, misleći da se odgovor podrazumeva. Solon je uporno nabrajao pogrešne ljude, pa se Krez pobunio što nije uvršten u spisak, na šta mu je Solon odgovorio da se o čovekovoj sreći ne može govoriti sve dok je živ, jer često bog ljudima da sreću a kasnije ih liši svih povoljnih okolnosti na koje su navikli. Krez je iz ovoga zaključio da je Solonova reputacija kao vrlo mudrog čoveka pogrešna. Međutim, kada je izgubio rat protiv Kira, persijskog kralja, prilikom čega ga je Kir posadio na odgovarajuće mesto kako bi mogao da vidi kako persijski vojnici pljačkaju njegovo blago, Krez se setio Solona i odgovorio mu da Kir ne pljačka ni njega ni njegov grad, jer on više nema ništa. Prizor pred njima u stvari predstavlja Kirove vojnike kako pljačkaju Kira.

Lupati kao Maksim po diviziji – Maksim je vrsta mitraljeza a izumeo ga je Stivens Maksim. Bio je popularan u Prvom svetskom ratu i mogao je da ispali 600 metaka u minuti, dakle za ono vreme vrlo napredan i ubojit. Zahvaljujući tome se u našem jeziku i zadržao do danas, mada čovek iz današnjice koji lupa iz Maksima uglavnom izbacuje ćorke.

Gledati kao tele u šarena vrata – Ovo vodi poreklo iz doba kada je šarena površina značila da je nešto ispisano na njoj, a znamo koliku vajdu tele može da ima od čitanja bilo čega.

Dužan kao Grčka – Ova zemlja ima bogatu istoriju bankrota, i to ne računajući noviju istoriju, naime, bankrotirala je 1826. 1843. 1860. i 1893. godine.

Koštati kao svetog Petra kajgana – Navodno su Petar i Isus tokom nekog putešestvija prenoćili kod čoveka koji je „zaboravio“ da im ponudi večeru. Uglavnom, Isus se sa tim pomirio, ali je Petra u neko doba uhvatila glad pa je sebi na brzaka spremio kajganu i vratio se u krevet. Otkrivši to, seljak je Petru premerio leđa nekom motkom. Petar je, plašeći se nove ture batina, nagovorio Isusa da zamene mesta. Strah mu je bio opravdan, pošto se seljak zaista vratio da ponovi radnju, ali na Isusu, zaključivši da je sigurno i on učestvovao u obroku, pa je red da ga kazni. Seljak nije primetio da su Petar i Isus izvršili rokadu I tako je i po drugi put Petar dobio batine i skupo platio svoj obrok.

Liti krokodilske suze – Krokodili se viška soli iz organizma rešavaju ne uz pomoć bubrega, već uz pomoć slane žlezde koja se nalazi u uglu očiju. Kada napune želudac, oslobode se viška soli lijući suze.

Mačiji kašalj – Mačkari će znati dramu koja se odvija kada mačke iskašljavaju kuglice dlaka, dođe čoveku da se odmah pozdravi sa njima. Nakon sve te drame, kada iskašlju sadržaj, sve se momentalno vraća u normalu, kao da nije bilo pitanje života i smrti. Dakle, mnogo buke ni oko čega.

Pasja vrućina – Nema veze sa psima, već sa zvezdom Sirijus koja se nalazi u sazvežđu Veliki Pas. Rimljani su verovali da Sirijus dodatno doprinosi toploti u toku leta i nazvali dane letnje žege psećim danima.

Novinarska patka – Nekada ste na kraju priče sa nepotrvđenim izvorom mogli naći NT ( od non testatum, što znači neprovereno). Kada se izgovori, zvuči kao ente, na nemačkom patka.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Timke
Postovi: 159
Pridružio se: 02 Jun 2011, 07:36

Re: Zašto se kaže...

Post od Timke »

Puno toga znam, pa i više. Ono o kajgani. Gazda je bio peder... A krokodilske suze su mehurići vazduha... Nisam imao prilike da okušam te suze. Znam da su moje slane. A nisam krokodil... Goveda oblizuju nos jezikom da bi dosolili hranu koju gazda nije posolio dovoljno. Žena drži muža u kući, tek da nije sama...

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4665
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zašto se kaže...

Post od Bibliotekar »

Čini se da je ovo uistinu inspirativan tematski niz, koji zaista vredi kontinuirano osvežavati novim prilozima. Elem, evo i našeg minornog doprinosa:

Glup kao ćurka. (Nema pameti ni koliko ćurka.)

Rezultat pogrešne interpretacije biološkog fenomena poznatog kao tetanički tortikolarni spazam – genetički indukovanog neurološkog poremećaja koji prouzrokuje istezanje vrata njime pogođene ptice i njeno sledstveno netremično piljenje u nebo otvorenog kljuna,čak i tokom kišnih oluja, što u izvesnim slučajevima može rezultirati faktičkim ugušenjem ptice.

Istraživanje kojim je opovrgnuto popularno uverenje o prirođenoj dementnosti ćurke sprovedeno je 1990. od strane prof. dr Toma Sevidža, načelnika katedre za zoologiju Državnog univerziteta Oregona.
Acriter et Fideliter!
Slika

Timke
Postovi: 159
Pridružio se: 02 Jun 2011, 07:36

Re: Zašto se kaže...

Post od Timke »

Zašto neko kaže : Šijo mi ga Đura? Nije šija nego vrat! Oprem dobro! Ne vidi ni prst pred nosom. Kao, i da sedi na ušima. Nemam ništa. ( Znači li to - da ima nešto?). Neznam ništa. ( Opet isto, dvostruka negacija.). Ama baš ništa! Veruj mi, kad ti kažem! (Svi drugi lažu?). Evo, kantar ne laze! (A ni jedan nije tačan!). A kad smo kod tog ništa, da li zaista postoji NIŠTA? Pitam mnoge. Ali nerado o tome govore, pa i ne kažu nešto ( Ne ništa! ). Puno je toga što će ostati neobjašnjeno i nerazjašnjeno i kad sve budemo otkrili i spoznali.

Timke
Postovi: 159
Pridružio se: 02 Jun 2011, 07:36

Re: Zašto se kaže...

Post od Timke »

Nešto gledam, nije mi jasno. Ili me oči varaju - piše 11.07. A kod mene je 10.07. Pa ili Vaš sat ili neko žuri ili moj spori? Možda mu se ne žuri. Možda ste Vi već u Europskoj zajednici naroda? Kako je lako manipulirati sa vremenom! Svi kukaju da nemaju vremena. To je bar lako - samo pomerimo kazaljke na satu, hokus-pokus i gotovo! Vremena koliko hoćeš! A niko (neko) ga nije video. Sasvim je proizvoljno, kao i prostora, hoćeš malo ništa ili veliko ništa?

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11000
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zašto se kaže...

Post od branko »

Kako je nastao mit da šargarepe poboljšavaju vid?

Istina je da ako jedete mnogo šargarepe, vaša kože može postati narandžasta (tačnije, više žuta), a ovo je u medicini poznato kao xanthaemia. Isto tako, istina je da mrkva ima pozitivan uticaj na zdravlje vaših očiju jer je puna beta-karotena, organskog jedinjenja kojeg, zavisno o potrebi, naš organizam pretvara u vitamin A.

Ali… uprkos tome što su vam roditelji (vjerovatno) govorili kada ste bili mali i kao što ćete i vi govoriti ili već govorite svojoj djeci da šargarepa poboljšava vid – to ipak nije istina. Mit o tome da šargarepa može poboljšati vid je nastao u Drugom svjetskom ratu, a izmislili su ga Britanci kako bi zavarali naciste.

Šargarepe su vjekovima bile povezane sa zdravstvenim prednostima. U srednjem vijeku, vjerovalo se da liječe sve, od polno prenosivih bolesti pa sve do zmijskog ujeda. Ali sa vizijom su postale povezane tek u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme kada su nacisti svakodnevno bombardovali London.

Poznati britanski piloti, poput Džon “Cats’ Eyes” (Mačje oči) Kanigama, su u svojim lovcima počeli obarati znatno više nacističkih bombardera i prije nego što stignu do Londona – i to čak po mraku, što je do tada bilo poprilično teško i gotovo nemoguće izvesti. Vijest se širila brzo, a British Royal Air Force RAF je morao odgovoriti javnosti na pitanje ‘kako?’, a pri tome sakriti pravu istinu.

RAF se oglasio, a za naglo poboljšanje vida (čak i noću) su optužili šargarepe. Oni su tvrdili da njihovi piloti jedu velike količine tog povrća koje su im znatno poboljšava vid.

Ali šargarepe nisu imale veze sa pravom istinom.

Royal Air Force je obarao više nacističkih aviona zbog nove tehnologije koju su tajno razvijali – radara. Prve radare Airborne Interception Radar AI, su počeli koristiti 1939. godine, a on je mogao detektovati neprijateljske bombardere i prije nego stignu do Engleskog kanala. Naravno, ovu moćnu novu tehnologiju su krili od nacista – i jednostavno sve svalili na šargarepe.

Na ovu propagandu nisu nasjeli samo nacisti, već i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno da uzgajaju i jedu šargarepu kako bi i sami bolje vidjeli tokom noći. Širom Velike Britanije su se organizovala takmičenja u pravljenju jela od šargarepe, pisali su se kuvari u kojima su se nalazila isključivo jela od šargarepe, a čak je i Volt Dizni napravio nekoliko crtanih filmova koji su promovisali ovo povrće.

Kako vam šargarepa zaista može pomoći?

Iako je britanska propaganda stvorila mit o tome da šargarepe mogu značajno poboljšati vid, moderna nauka nam kaže kako oni i nisu bili baš toliko daleko od istine. Iako od njih nećete bolje vidjeti, šargarepe će ipak pozitivno djelovati na cjelokupno zdravlje očiju.

Važan su izvor Vitamina A, a ekstremni nedostatak ovog vitamina može uzrokovati sljepoću. U zemljama u razvoju, nedostatak vitamina A je trenutno vodeći uzrok sljepila. Nedostatak vitamina A takođe može dovesti do Xerophthalmie, stanja u kojem oči više ne mogu proizvoditi suze, postaju suve, kapci natečeni, a ponekad čak i pojavljivanje čireva na rožnjači.

Šargarepe sadrže i antioksidans lutein. Hrana bogata luteinom poveća gustoću pigmenta u makuli (ili žuta mrlja, zona na mrežnjači oka koja nosi najveći broj čulnih ćelija), a veća gustoća pigmenta u makuli znači smanjen rizik od makularne degeneracije koja vodi do sljepila. Osim šargarep, lutein se nalazi i u spanaću, kelju…

Međutim, ako vaši problemi s vidom nisu povezani sa ovim simptomima, vitamin A neće poboljšati vid bez obzira koliko šargarepe jedete.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4665
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zašto se kaže...

Post od Bibliotekar »

Mala korekcija: konzumacija mrkve zaista će Vam pomoći ukoliko patite od tzv. Noćnog ili Kokošjeg slepila (Nyctalopia).

Slika

Razlika između normalnog noćnog vida i tzv. noćnog (kokošjeg) slepila


Ergo:

Slika

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost