Poštom dobila Nobelovu nagradu

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Poštom dobila Nobelovu nagradu

Post od branko »

Poštom dobila Nobelovu nagradu

Beograd -- Nadi Marinković (63), nukleranoj fizičarki, je na kućnu adresu stiglo prestižno priznanje - Nobelova nagrada za doprinos miru u svetu.

„Priznanje Nobelove nagrade za mir u svetu uručuje se Nadi Marinković”, stoji u tekstualnom opisu. Nagrada je na adresu u centar Beograda, u jesen 2005. godine stigla potpuno neočekivano.

"Poštar mi donese ceduljče da mi je stigla pošiljka u poštu i da je potrebno da odem po nju. Naravno, kao i svaki prosečan Srbin, pomislim - sigurno je neki porez, osiguranje, moram nešto da platim. Dogovorim se s prijateljima da se po povratku iz pošte nađem u obližnjem restoranu i jedva se nakanim da izađem iz kuće jer je lila neka kiša. U pošti mi daju ogromnu kovertu, koju nisam ni otvarala do susreta sa prijateljima. Onako polupocepanu kovertu, mokru od kiše, otvorim i potpuno se zapanjim - dobila sam Nobelovu nagradu za mir. Morala sam da častim turu pića ", priseća se uz osmeh Nada Marinković kako je dobila najvrednije priznanje u karijeri.

Ipak, priznanje nije došlo slučajno u ruke sada penzionisane fizičarke. Ova Beograđanka radila je 25 godina kao fizičar u laboratoriji u Institutu za nuklearne nauke u Vinči.

"Dogodilo se tragično vreme u državi, pa 1998. godine odlazim u Beč i zapošljavam se u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Posle sedam godina, Agencija i direktor Mohamed Elbaradei dobijaju priznanje - Nobelovu nagradu za mir, koje direktor šalje svim zaposlenim u Agenciji koji su radili na projektima. Zaista divan gest od njega, koji je sve iznenadio. Na taj način želeo je da zahvali i oda priznanje svojim saradnicima", objašnjava Nada kako je priznanje stiglo u beogradsku opštinu Palilula.

U međunarodnoj Agenciji za atomsku energiju u Beču, Nada Marinković je radila u službi „Nuclear Knowledge management“ (Znanje upravljanja nukelarnom energijom).

To je sekcija gde se pravi bibliografska baza podataka svega što se publikuje u vezi sa nuklearnom energijom u svetu. Baza podataka ima više od 2,5 miliona odrednica, od čega je više od 500.000 direktno preko interneta dostupno kao celovit tekst.

"Novac koji ide uz nagradu su Agencija i direktor poklonili u humanitarne svrhe nezbrinutoj deci u Egiptu i Svetskom programu za hranu. Tako da, ako nekog interesuje, kao što me često pitaju koliko sam novca dobila uz diplomu, odgovor je - ništa. Ali zaista je neprocenjivo ovo priznanje za mene i moj rad. Osećanja su mi se pomešala, srećna sam, zadovoljna, iznenađena. Kao što vidite, ja to ne pokazujem svima, uramljenu diplomu držim u hodniku, ne volim da se pravim važna", priča Marinkovićeva.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost