Popovića brdo u Kanadi, Ćatovića potok u Nevadi

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11000
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Popovića brdo u Kanadi, Ćatovića potok u Nevadi

Post od branko »

Popovića brdo u Kanadi, Ćatovića potok u Nevadi

Na geografskim mapama Sjedinjenih Američkih Država mogu se naći imena gradova, planina, sela ili jezera koji su srpskog porekla. Među njima su grad Beograd, planina Putnik, jezero Hajduk, Popović brdo i mnogi drugi. Procene američkih stručnjaka pokazuju da u SAD ima čak 30.000 toponima srpskog porekla.

IMENA - Najčešće korišćen toponim je Beograd, čije ime u Americi nosi 18 zajednica, tri opštine i devet prirodnih atrakcija u 11 država SAD. Tako u državi Kolorado ime Beograd nosi jedna poštanska kancelarija, u državi Ilinois istoimeni grad je osnovan oktobra 1822, a u državi Mejn varoš je nastala 1796. i nalazi se u okviru okruga Belgrejd. Kroz ovaj grad teče i potok Belgrejd, a grad okružuju sela Nort Belgrejd, Belgrejd Depot i Belgrejd Mils, a u blizini se nalaze i Belgrejd jezera, jedna od glavnih turističkih atrakcija ove države.
Pored Beograda, čest toponim u SAD je Sveti Sava, i to ime nose pravoslavni hramovi u 17 država SAD. Jedan potok u Nevadi nazvan je po Džonu Ćatoviću, Bokelju koji je pored tog potoka podigao ranč 1880. Isto ime u ovom regionu nosi i jedan rudnik.
Amerikanac Artur Viler je 1928. potoku, jezeru i planinskom vrhu u nacionalnom parku Benf dao ime Hajduk, a planini u državi Alberta (Kanada) - Putnik. U državi Nevada jedno brdo nosi naziv Popović po Lazi Popoviću iz Kotora. Na Aljasci po drugom rudaru ime Popović Krik dobio je jedan potok.
Etnolog Marinel Mandreš sa Univerziteta "Vilfrid Lorijer" u eseju „Srpski toponimi u Severnoj Americi” navodi da se varošica Serbin nalazi u Teksasu, nedaleko od Ostina i Hjustona.
U Indijani je načelnik pošte i doseljenik iz Srbije gradiću Nju Medison dao novembra 1883. novo srpsko ime Servija Kristijan Stelar. Ime Servija ili Serbija nosi i železnička stanica u državi Vašington. Ime joj je dodelila železnička kompanija "Sent Pol" po Kraljevini Srbiji, a potom je i grad koji je narastao pored nje dobio ime Servija - kaže Mandreš.

Spomenici Tesli, Pupinu, Karadžiću

SLAVNI - Svoje spomenike u Americi imaju Petar Petrović Njegoš, Vuk Karadžić, Mihailo Pupin, Nikola Tesla, vladika Nikolaj Velimirović, Draža Mihailović, kralj Petar II Karađorđević i mnogi drugi nacionalni prvaci. U čast Nikole Tesle Džon Tredvel je krajem 1897. ime Tesla dao je jednom rudarskom gradu u Kaliforniji, a isto ime od 1900. nosi i jedan zaselak u državi Zapadna Virdžinija.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta