"Izučavanja"

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11365
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

"Izučavanja"

Post od branko »

"Siromašna deca imaju drugačiji mozak od bogate dece"

Deca koja su rasla u siromašnim uslovima imaju drugačiju fizičku strukturu mozga nego njihovi bogatiji vršnjaci, otkriva američka studija, objavljena u stručnom časopisu “Nature neuroscience”.

Snimci mozga 1.099 dece i tinejdžera iz devet velikih gradova u SAD pokazuju da je površina mozga manja kod dece iz siromašnih sredina.

Površina mozga je značajna zato što se upravo tu nalaze moždane ćelije odgovorne za inteligenciju. Ljudski mozak ima duboke brazde i nabore zato što je morao da stane u malu lobanju. Kada bi se nabori ispravili, mozak bi bio mnogo veći nego što izgleda.

Studija je pokazala da društvenoekonomski uslovi imaju veoma veliki uticaj u ranom periodu razvoja mozga, a naročito velike razlike uočene su u regijama odgovornim za govor i čitanje, pamćenje, sposobnost donošenja odluka i razumevanje prostornih odnosa.

Veću površinu mozga dece iz bogatijih sredina naučnici objašnjavaju uravnoteženom ishranom, koja obezbeđuje mozgu značajne hranljive materije, ali i činjenicom da imućniji roditelji podstiču mentalnu aktivnost svoje dece.

“Naročito među decom iz porodica sa najnižim primanjima, male razlike u primanjima dovedene su u vezu sa relativno velikim razlikama u površini određenih moždanih regija važnih za postizanje akademskog uspeha”, izjavila je dr Kimberli Nobl, jedan od rukovodilaca studije i asistent na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Univerziteta Kolumbije.

Naučnici su poredili primanja i obrazovanje roditelja i pomoću skenera izmerili površinu mozga dece i tinejdžera. Zatim su poredili rezultate kognitivnih testova, uzimajući u obzir i druge činioce koji mogu uticati na razvoj mozga, na primer, gene.

Pokazalo se da su društvenoekonomski uslovi veoma važni za način funkcionisanja mozga, ali da i mala poboljšanja - na primer povećanje porodičnih prihoda ili pomoć u ishrani i obrazovanju - mogu bitno uticati na razvoj mozga.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost