Mentalno stanje nacije: Zašto smo odlepili?

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Mentalno stanje nacije: Zašto smo odlepili?

Post od Palma »

Mentalno stanje nacije: Zašto smo odlepili?

Kad bi mogla da se nacrta mentalna slika prosečnog građanina Srbije, uokvirili bi je bes, strah, nespokoj i nemoć, dok bi okvir ispunili najrazličitiji psihološki problemi i psihijatrijski poremećaji, od onih sitnih pa do najozbiljnijih koji pune mentalne ustanove. Moglo bi se reći da veliki deo građana levitira između depresije i histerije.

Slika

Dve decenije najrazličitijih promena i tumbanja, uključujući i ratna iskustva, hroničnu frustraciju zbog materijalne nesigurnosti i tranziciju na koju većina nije imala adekvatan odgovor napravile su plodno tlo za duševno obolevanje nacije.

- Mentalno zdravlje naše nacije je ugroženo. Mladi nemaju realnu predstavu o budućnosti, a stariji nemaju zaposlenje i egzistenciju. A kad mladi nemaju tu predstavu, onda su njihova iskustva obesmišljena, a tada je odrastanje i sazrevanje ugroženo. Zato je veliki broj mladih u kategoriji emocionalno nezrelih, zbog čega se kasnije teško uklapaju u realni život. Kod odraslih, pak, egzistencijalni problemi rađaju nesigurnost i disfunkcionalnost i tako ugroženi ne mogu da nađu odgovore kroz svoje životne uloge, što bi bio pravi put njihovog izlečenja - kaže psihijatar dr Velisav Đotunović iz beogradskog Instituta za mentalno zdravlje.

Mentalna ugroženost je, smatra psiholog Zoran Musterović, najvidiljivija kod ispoljavanja besa i ljutnje, gde ljudi počinju da gube kontrolu i za neke male i nebitne stvari.

- One su samo ona kap koja je prelila čašu. Međutim, iako smo kao kolektiv bili izloženi visokostresnim situacijama, ne možemo reći da su reagovanja „pucanjem” bila masovna. Zbližavanje u nesrećama i doživljaj zajedništva bili su zaštitni faktor za destabilizaciju, ali dugotrajno loša situacija je postala vrlo nepovoljan faktor za pojavu prejakih reakcija na minorne povode - smatra Musterović.

Međutim, u međuvremenu su se i ti resursi potrošili pa su i oni „jaki” popustili na živcima i sve je više onih koji sami ne mogu da se izbore s ovim problemima.

- Na dvadeset godina izloženosti traumama svake vrste došao je period tranzicije koji je tražio nove kapacitete prilagođavanja, a mi smo već bili oslabljenih kapaciteta zbog prethodnih dešavanja. Kod nekih su prisutni tenzije i strahovi od sutrašnjice, jer su promene velike i brze i na njih je teško naviknuti se, dok drugi pribegavaju nekoj vrsti otuđenosti u smislu snažnog distanciranja u odnosu na socijalno okruženje i na izvore stresa - kaže psiholog Snežana Milutinović.

Vesna Avramović, predsednica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga „Duša”, kaže da je problem i u tome što Zakon o pravima osoba sa problemima mentalnog zdravlja donet pre nekoliko meseci ne sadrži ono što je u njegovoj strategiji bilo naznačeno.

- Pominjale su se usluge zajednice i organizacija aktivnosti van institucija, ali od toga u zakonu nema ništa - kaže Vesna Avramović, najavljujući za danas osnivanje nacionalne platforme ovih udruženja kojih trenutno u Srbiji ima sedam.

Ali nisu samo egzistencijalni problemi okidači naših psiholoških problema, već „muka potiče i iz uverenja da nema nade, da je smisao nestao ako već nije oduvek bio izmišljen i nametnut, da se ništa ne može promeniti i da je svaka inicijativa besmislena...”, kako je slikovito primetio profesor Aleksandar Dimitrijević sa Katedre za psihologiju beogradskog Filozofskog fakulteta povodom Svetskog dana zaštite mentalnog zdravlja, koji se juče obeležavao. Taj dan je Srbija dočekala sa oko 400.000 obolelih od mentalnih bolesti, a broj onih koji hodaju ulicama bez dijagnoze još niko nije utvrdio.

Nismo se unormalili
Podatak da smo prošle godine potrošili tri miliona kutija sedativa manje nego prethodne, nažalost, ne govori o tome da smo se unormalili i da nam je krenulo nabolje. Potrošnju je skresala zakonska obaveza po kojoj „šarene pilule” više ne mogu propisivati lekari opšte prakse, već se po njih mora ići kod psihijatra.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost