EKSPERIMENT SA PET MAJMUNA

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11365
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

EKSPERIMENT SA PET MAJMUNA

Post od branko »

EKSPERIMENT SA PET MAJMUNA

Jeste li ikada dragi moji razmisljali o tome kako se kreira mentalitet 95% ljudi koje nazivamo MASA, ako niste evo mogucnosti da to saznate iz veoma zanimljivog eksperimenta sa pet majmuna, vrste najsličnije čoveku.

Grupa naucnika je zatvorila pet majmuna u kavez i u sredinu kaveza postavila merdevine sa bananama na vrhu.

Svaki put kada bi se neki majmun zaleteo uz merdevine, naucnici su iz tuša hladnom vodom poprskali ostatak grupe majmuna ali ne i tog koji se penje.

Ubrzo nakon toga, kada bi se neki majmun zaleteo uz merdevine, ostatak grupe majmuna bi ga napao.

Sve to je ucinilo da se nakon nekog vremena nijedan majmun nije usudjivao popeti na vrh merdevina uprkos tako velikom izazovu za njih kao sto su banane.

Potom su naucnici odlučili da zamene jednog majmuna. Naravno, novajlija, čim je usao u kavez, odmah rešava da se zaleti uz merdevine, ali momentalno su ostali majmuni reagovali i počeli da ga biju iz sve snage. Nakon nekoliko batinanja, novajliji nije više padalo na pamet ni da pokuša da se popne uz merdevine po banane iako apsolutno nije imao pojma zašto mu to ne dozvoljavaju ostali majmuni.

Potom naucnici odlucuju da zamene jos jednog majmuna. Tada prethodno zamenjeni majmun počinje ravnopravno da učestvuje u batinanju novajlije. Potom naučnici odlučuju da zamene jos jednog, jos jednog i jos jednog majmuna, medjutim obrazac ponasanja se u potpunosti ponavlja sa svakom zamenom i ubacivanjem novog majmuna, a to je da se prethodno zamenjeni majmun prikljucuje grupi u batinanju novog majmuna u grupi.

Na kraju, posle zamene svih majmuna imamo grupu majmuna koji nikada nisu bili poliveni hladnom vodom, ali oni i dalje batinaju majmuna koji bi pokusao da se popne uz merdevine po banane.

Da je bilo moguce pitati tu masu majmuna zasto batinaju pojedinca koji zeli da se popne uz merdevine, kladim se da bi odgovor bio otprilike ovakav:
“Ne znam, ali stvari ovde kod nas tako funkcionisu od uvek.” ili mozda: “Ne znam, ali to tako treba.” ...i tako i dalje razmišljaju iako prosto umiru od gladi!?!

Zvuci li Vam ovo od nekuda poznato?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5060
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: EKSPERIMENT SA PET MAJMUNA

Post od Bibliotekar »

Uistinu je ubava ova pričica koju je još 2011. na svom blogu pod naslovom „Šta majmuni mogu da nas nauče o ljudskom ponašanju” (What Monkeys can teach us about human behavior) objavio izvesni g. Majkl Mihalko, a koji je od tada prenet na bezbroj mesta, u mnoštvu knjiga I govora, te po kojem je izvršen eksperiment sa pet majmuna, merdevinama i bananom.

Šteta je jedino u tome što taj eksperiment zapravo nikada nije bio izveden. :)

Američki specijalistički časopis „Psychology Today” doneo je uistinu lep i informativan članak iz pera prof. dr Darija Maestripjerija na tu temu, pa ga toplo preporučujem svima zainteresovanima:

http://www.psychologytoday.com/blog/gam ... ts-fiction

No sledeći eksperiment - test emotivne reakcije na nepravdu – zaista je izvršen sa kapucinskim majmunima od strane prof. dr Fransa de Vala (Frans de Waal), primatologa sa univerziteta Ejmori.

U eksperimentu se od dva slatka kapucinska majmuna traži da za nagradu, oličenu u hrani, obave apsolutno isti posao – da eksperimentatoru vrate kamen koji im on ubacuje u kavez. Za uspešno odrađen posao sledi i plata, koja je, međutim, diskriminativna: jedan majmun dobija kao nagradu za uspešno odrađen posao parče krastavca, dok drugi, za potpuno isti posao, dobija zrno grožđa. ;)

Pogledajte reakciju kada prvi majmun vidi da njegov kolega za potpuno isti posao dobija mnogo bolju platu:Nadam se da Vam je teorija dohodovne razlike kao osnovice društvenog konflikta postala shvatljivija i bez zamornog i zahtevnog proučavanja intelektualne zaostavštine čika Karla Marksa. ::D
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta