Zanimljivosti

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

"Jesi li to ti, ludo?" Ovo su poslednje reči ruskih pisaca

Lav Tolstoj je pridavao veliki značaj poslednjim rečima genija. On je u svom dnevniku napisao: „Reč na samrti je posebno značajna!".

Sajt „Ruske reči” objavio je poslednje izjave nekih velikih ruskih pisaca, među kojima su Čehov, Dostojevski, Gogolj, a koje vam prenosimo.

„Neki leptirovi su već počeli da lete“

Nobelovac Vladimir Nabokov se bavio entomologijom i imao je kolekciju leptirova. Piščev sin Dmitrij je ispričao kako se opraštao od oca pred njegovu smrti, i kako su se Nabokovljeve oči tada napunile suzama. „Upitah ga zašto, a on reče da su pojedini leptirovi već verovatno počeli da lete...“.

„ Ich sterbe! (Umirem). Odavno nisam pio šampanjac!“

Pisac i lekar Anton Čehov umro je od tuberkuloze u nemačkoj banji Badenvajler. Po staroj nemačkoj tradiciji, doktor koji svome kolegi postavi kobnu dijagnozu, tj. konstatuje da će uskoro umreti, daje mu da popije šampanjac. Poslednje reči je Čehov uputio svom lekaru.

„Rusija me je pojela kao glupa krmača sopstveno prase“

Pesnik simbolizma Aleksandar Blok teško se razboleo u proleće 1921. godine. To je bila posledica gladovanja u godinama građanskog rata i preopterećenja nervnog sistema, između ostalog i zbog toga što ruska inteligencija nije prihvatila njegovu revolucionarnu poemu „Dvanaestorica“. Pisac Maksim Gorki, narodni komesar Anatolij Lunačarski i svi pesnikovi prijatelji pokušavali su da izdejstvuju dozvolu Bloku za lečenje u inostranstvu, jer mu je Politbiro boljševičke partije to zabranio. Blok je umro upravo onog dana kada mu je bio gotov pasoš i overena dozvola za izlazak iz zemlje.

„Sve mislim da čovek treba na vreme da umre. Bože, kako je Majakovski bio u pravu! Zakasnio sam sa umiranjem. Treba umreti na vreme“.

Sovjetski pisac Mihail Zoščenko, majstor kratkih priča, bio je neverovatno popularan tokom 1920-ih i 1930-ih. On je podneo kritiku i gonjenja vlasti, doživeo je i siromaštvo, i da ga iznevere poznati književnici. Kada je isključen iz udruženja pisaca, Zoščenko odlazi u vikend-kuću gde provodi poslednje godine života. Danas za njega kažu da je ruski Kafka, jer je razumeo metafiziku sovjetske svakodnevice.

„Jesi li to ti, ludo?“

Mihail Saltikov-Ščedrin bio je poznat po svome nepoštednom humoru i satiri. Priča se da je on dočekao sopstvenu smrt pitanjem „Jesi li to ti, ludo?“

„Voleo sam te i nikada te nisam izneverio, čak ni u mislima“.

Te reči je na samrti rekao pisac Fjodor Dostojevski svojoj ženi Ani. Tokom bračnog života oni su se rastajali ponekad samo na nekoliko dana. Ana je bila i njegova žena, i pomoćnica u pisanju. Ona je prepisivala rukopise, bavila se izdavaštvom i štampanjem knjiga, pa čak je pomogla mužu da pobedi kockarsku strast.

„Kako je teško kad ne možeš da nađeš reč da iskažeš misao“

Te reči je izgovorio pesnik Fjodor Tjutčev, čiji stihovi spadaju u remek-dela ruske poezije, a pojedini među njima se mogu naći u svim školskim hrestomatijama iz ruske književnosti. Mnogi Tjutčevljevi stihovi, pa čak i čitave strofe, danas su aforizmi.

„Neću da pucam u ovu budalu!“

Na dvoboju između pesnika Mihaila Ljermontova i Nikolaja Martinova, posle znaka koji je dao sekundant niko nije opalio, tako da je ovaj uzviknuo: „Pucajte, ili ja prekidam dvoboj!“ Ljermontov je na to mirno odgovorio: „Neću da pucam u ovu budalu!“ Te reči su iznervirale Martinova i on je opalio, a zatim mu je odmah pritrčao videvši da je Ljermontov pao, i uzviknuo: „Mišo, oprosti mi!“ Međutim, Ljermontov je već bio mrtav.

„Volim istinu“

Kada je grof Lav Tolstoj napunio 83 godine odlučio je da raskrsti sa uređenim i komfornim životom na svom imanju Jasna Poljana. U pratnji ćerke i kućnog lekara otputovao je inkognito u vagonu treće klase. Na putu se prehladio i dobio upalu pluća. Kada je već bio u bunilu, rekao je: „Volim istinu“.

„Merdevine!“

Motiv merdevina je jedna od najvećih zagonetki pisca Nikolaja Gogolja. Još kao dečak, mali Kolja je čuo od bake priču o merdevinama („lestvici“) po kojima se ljudske duše penju na nebo. Ta predstava se u različitim varijacijama često sreće na stranicama Gogoljevih dela. Po rečima očevidaca, poslednje što je pisac rekao bio je uzvik: „Merdevine, dajte brže merdevine!“
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Kako je Mika Antić pesmom platio porez

Upravi Novog Sada pesma "Pehar" postala je mnogo vrednija od poreza koji pesnik nije platio

Miroslav Mika Antić, jedan od najpoznatijih srpskih pesnika, večiti mokrinski dečak, slikar i reditelj, deci nije poklanjao pesme nego su to bila "pisma svakome od vas". Prema njegovim rečima, živeo je bar osam života i sve je to mogao zato što je bio novinar, pa je tako novosadskoj poreskoj upravi poklonio je pesmu "Pehar" napisanu na formularu za prijavu poreza.

"Pesnik i novinar Miroslav Antić ni ovog januara, kada se podnose poreske prijave, nije u stanju da izračuna svoje prošlogodišnje prihode. Razlog je Antićeva 'večita svađa sa računom', koja se proteže - kako on veli - još iz osnovne škole. Jednostavno, on ne zna koliko su mu bili prihodi u prošloj godini, a tvrdi da su, ipak, bili takvi da bi trebalo da plati porez. Umesto novca, on je novosadskoj opštini, odnosno Novom Sadu, poklonio pesmu 'Pehar'", pisalo je na prijavi koju je poslao svom gradu.

Skoro pa je nemoguće pronaći osobu koja ne zna bar nekoliko stihova "Plavog čuperka", jedne od Mikinih najpoznatijih pesama. Ljubitelji poezije pamte ga po stihovima uz koje su generacije odrastale, a upravi Novog Sada pesma "Pehar" postala je mnogo vrednija od poreza koji pesnik nije platio, objavljeno je na sajtu Lagune.

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

UDOVICE 10 ČUVENIH KNJIŽEVNIKA POVERILE

Kiš umirao pored Kapora, Pekić ga ožalio u kafani


Udovice 10 čuvenih književnika poverile su se Aleksandru Đuričiću u knjizi "Čuvarkuće". Davičo pušio po 100 cigareta dnevno i bio strastveni lovac, Oklopčić zviždao ženi ispod prozora

OSKAR Davičo je voleo oružje, navijao za Partizan, pušio po 100 cigareta dnevno, ali najveća strast bio mu je - lov. On i supruga Branka stanovali su na Voždovcu. Davičo bi iz lova doneo zeca, odrao ga, a Branka ga ostavila u plavoj šerpi na terasi, da prenoći. Kad ujutro, eto ti komšinice. Poranila: "Jao, dobar dan, izvinite, stanujem ispod, s vaše terase kaplje krv." A Branka će na to hladnokrvno: "Sve je u redu. Ubila sam muža, sad ću da sklonim leš."

Ovo je samo jedna od mnogobrojnih anegdota iz života ovog, ali i devet drugih pisaca, čije je životne krokije sumirao Aleksandar Đuričić u knjizi "Čuvarkuće - Udovice pisaca". Iz razgovora sa suprugama Borislava Pekića, Milana Oklopdžića, Milorada Pavića, Antonija Isakovića, Mome Kapora, Daviča, Đorđa Lebovića, Libera Markonija, Petra Krdua i Mirka Kovača, ali i iz intimnih dnevnika, prepiske, razgovora sa prijateljima, objavljenih knjiga i neobjavljenih spisa, Đuričić je istakao sentimentalno putovanje kroz njihove, često međusobno isprepletane, živote i ljubavi.

Ali i kroz jedno vreme, kada se kod Kapora išlo na dimljena rebarca kroz zajedničko dvorište u kom se suši veš, kad je Antonije Isaković satima stajao ispod prozora prelepe Leposave Milanin i nemo je gledao kroz krošnju lipe, a Mika Oklop zviždukom zvao buduću ženu Branu na malo džeza ili čašu vina kod "Grka" ili "Madere". Udovica Mirka Kovača prvi put se poverila baš Đuričiću od kada su Kovačevi otišli, devedesetih godina, iz Srbije, a Leposavi Milanin bila je to poslednja ispovest - godinu i po kasnije upokojila se.

- Svim ovim ženama, mojim saputnicama na dvogodišnjem putovanju kroz život jugoslovenskih književnika, zajedničke crte su borbenost i istrajnost da nastave da žive sa svojim najvećim ljubavima i posle njihove smrti - kaže Đuričić za "Novosti". - Dirljiv je taj njihov prkos da sačuvaju dela svojih muževa na književnoj vetrometini koja sada vlada. Svaka od njih je, naravno, priča za sebe, ali neke spajaju suze: skoro reka je izlivena dok je Ana Krdu govorila o tome kako je njen Puiu (tako je zvala svog Petrua) patio kada je Književna opština Vršac izbačena iz Sterijine kuće, a Ksenija Marković je prolila potok sećajući se kako se Libero Markoni borio sa vetrenjačama i boemijom, pre nego što je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav na stepeništu zgrade u kojoj je imao atelje.

Ljiljana Pekić posle Borislavljeve smrti nije umela da hoda sama, spasle su je kasete na kojima je snimao svoje beleške, koje nikada pre toga nije čula. Slobodana Matić i sada, četiri godine posle odlaska Mirka Kovača, kada gleda neki film, počne da komentariše sa njim. To im je bila omiljena igra. A onda se šokira kada shvati da ipak nije pored nje.

- Ove hrabre žene povezuje i specifična vrsta ljutnje, osećaj da su pisci, njihovi muževi, skrajnuti, na neki način bačeni - kaže Đuričić. - Branka Davičo, dok je vršljala po Oketovoj biblioteci, nije mogla da sakrije čuđenje što sada nema u knjižarama njegovih dela, a zadivilo me je to što je svim našim razgovorima prisustvovao njen sadašnji muž, i sve slušao otvorenih usta, kao da prvi put čuje. A tek koliko se šokirala Zlata Jakovljević kada sam je pozvao da pričamo o čuvenom dramskom piscu Đorđu Leboviću, scenaristi filmova "Valter brani Sarajevo" i "Partizanska eskadrila", jer nije verovala da to još nekog interesuje. Leposava Milanin me je nasmejala do suza kada je pričala kako čaršija bruji da Antonije Isaković ima "najlepšu i najgluplju ženu".

Poseban doživljaj, primećuje, bio je sa ženom tvorca čuvenog romana "CA blues" Mike Oklopa, Branom Simonović, dok su nekoliko meseci vodili prepisku tokom njenog putovanja od Kalifornije do Kanade. Nikada se nisu sreli, čak ni videli na skajpu, samo mu je na kraju poslala mejl: "Aleksandre, mi se već poznajemo, ostalo je još samo da se rukujemo."

Malo je onih koji danas znaju da su se Kapor i Danilo Kiš družili, a još manje kako je izgledao njihov poslednji susret, u bolnici "Kiri", u Parizu, u kojoj je Kiš umirao. Njihove supruge Ljilja i Paskal stajale su u hodniku. Kada su ostali sami, Kapor je zapalio cigaretu. Kiš, strastveni pušač, sada prikovan za aparate, oteo mu je cigaretu, snažno povukao dim i vratio uz reči: "Ne boj se. Rak pluća nije prelazan." A onda se nasmejao: "Moraš da prestaneš da pušiš, da bi pred smrt mogao da zapališ još jednu."

Sećanje na jednog od najprevođenijih srpskih pisaca Milorada Pavića sačuvala je njegova supruga Jasmina Mihajlović. Ona je Đuričiću poverila da je pisac pred smrt živeo u tetkinom stanu, jer je u toj zgradi postojao lift, a u njegovoj nije. Kad bi zazvonio telefon i uključila se sekretarica, govorio je da mu se javljao pokojni pesnik Raša Livada, sa onoga sveta, i poručivao da napiše priču. Prošle godine u tom stanu je prespavala Jasmina. Nekoliko puta je zazvonio telefon i neko je ćutao. Zapitala se da li se to njoj možda javlja pokojni muž, kao što se njemu javljao Raša.

I Ljiljana Pekić pominje Kiša. Kada je umro, 1989. godine, Pekić je, neutešan, 14 sati proveo po kafanama. Na kraju je završio u Klubu književnika, gde mu je prišao Jakov Grobarov: "Sram te bilo, umesto da ti umreš a ne Kiš, kog sam toliko voleo." Pekić mu je bez razmišljanja uzvratio: "Dragi Jašo, ja sam već odavno mrtav, samo ti to ne znaš."

Libera Markonija su jednom priveli u Savezni komitet omladine na saslušanje jer je kao urednik "Našeg vesnika", prvi, 1954. godine, objavio "Stražilovo" Miloša Crnjanskog. Kada je počeo da im recituje pesmu, išamarali su ga, rekli mu da se gubi i da više nije urednik. Od sreće je skakao po Tašmajdanu i vikao: "Da nikad, nikad više ne budem urednik." Posle je vrebao Crnjanskog i jednog dana mu se javio na ulici. Mrzovoljni Crnjanski mu je rekao: "Znam za Vas, Slobodane, sad je trenutak da me provedete Vašom Čuburom."

ŠEF MALE TRUPE

PRE neko veče, kada je pročitala knjigu, Jasmina Mihajlović mi je napisala: " Vi ste sada šef male ali odvažne trupe - Udovice pisaca - pazite šta radite. Potez je na Vama", priča Đuričić.

BOBINE REČENICE

MIRKO Kovač je dugo radio na svakoj rečenici, sve dok ne bude bukvalno isklesana, ali je posle toga brzo zaboravljao. Dešavalo se da Božo Koprivica citira neke Mirkove rečenice, a ovaj ga belo gleda, dok Boba odmah zna iz koje su knjige. "Izgleda da je sve ovo Boba pisala," dobacio bi Koprivica.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4664
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Srpski političari su povodom Svetskog dana poezije objavili pesme u beogradskoj štampi

Ivica Dačić: NAIĐE VREME

Pobediti se. To može samo čovek među ljudima.
Naiđe vreme
Kad je mržnja jača od ljubavi.
Kad je dobrota slabost nečija, a ne vrlina.
Kad mrzeti bližnjega svog postane zapovest.
Kad je vuk vuku čovek.
Kad pomisliš da Bog ne bi stvorio ovakav svet.
Kad si uplašen kakvog bi Boga čovek stvorio
po svom liku.
Naiđe vreme.Tomislav Nikolić: BEŽIM

Osvrnem se oko sebe,
pa šutnem opali list.
Bože, videće me neko i pomisliti svašta.
Reći će, vidi,
poslanik, pa nije čist,
svakome danas rađa božija bašta.


Slika


Rasim Ljajić: PRVA LJUBAV

Prva ljubav, to se pamti,
neka druga više voli,
al' ljubavi prave nema,
dok pomalo ne zaboli.
Naš je život more tuge,
zato živi kako možeš,
što je bilo, više neće.Igor Mirović: OGLEDALO

Odraz treperi iz zemlje, kamena
Litica miluje vodopad i stremi
Srcu tvorca svake nove kapi
Veliki gospodin Milenijum
Pocepao je lice čovečnosti
Ti si kod, ja sam lozinka,
Bez očiju, bez usana, bez mesa!P.S:

Već odavno ne pročitah
ništa bolje na web-portalu,
te ostadoh skroz zatečen
uz poetsku ovu družinu malu.

Tu je Pjesnik do Pjesnika,
sve sam Poeta do Poete,
za ovakova lirska djela
treba žiri da sazovete!

Da ih ovakove može čuti -
ta vaskrsla bi njemu duša,
pružio bi tad im ruku sam
Rade Tomov sa Njeguša!

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Ali Toma je neprevaziđen. Bože, uzmi me!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4664
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Vaistinu! Tomislav „Stiropor Mahatma” Nikolić ima u sebi neku... poetsku snagu. Stoga, samo za Tebe, evo i njegovog punog poetskog sočinjenija:

Slika

Uživaj! :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

=)) "I nebo mi se smeje! - baš je pogodio.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Hrvati ponovo prevode Bibliju

Na novom hrvatskom prevodu radi se već par godina a mogao bi da bude završen do 2020. godine

Hrvatska će dobiti novi prevod Biblije koji će biti namenjen pre svega mladima, a izrada novog prevoda je u završnoj fazi.

To je za hrvatski Globus potvrdio jedan od 25 urednika koji rade na tom projektu Boris Bek.

"Mi želimo da to bude tekst koji će i mladima biti razumljiv i koji će podstaći ljude da o njemu razmišljaju. Taj jezik će biti ozbiljan i dostojanstven, nipošto ne kolokvijalan, ali u svakom slučaju - moderan i savremen. U njemu neće biti arhaizama. Uostalom, Novi zavet su napisali ribari, za obične ljude, a ne akademici", rekao je Bek.

On je ocenio da je pogrešno kada se jezik Biblije namerno postaruje i takav pristup nazvao kičom.

"Ovaj naš prevod Bibliju ne želi da mistifikuje, pa da deluje uzvišenije - Biblija je već sama po sebi dovoljno uzvišena", rekao je Bek koji je u timu redaktor za stil.

Na novom hrvatskom prevodu radi se već par godina a mogao bi da bude završen do 2020. godine.
foto Ap


Globus prenosi da bi neke od izmena po novom prevodu mogle da budu "Božji sin" umesto "Sin Božji", "Svetu duh" umsto "Duh sveti", "Gospodin" umesto "Jahve"...

Nosioci projekta su Hrvatsko biblijsko društvo i Ujedinjena biblijska društva iz Londona.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Zamke na putu jednog kritičara

Aleksandar Gatalica


Pisati kritike klizav je i osetljiv posao koji zahteva pre svega moralnu osobu i veliko poznavanje umetničkih prilika. Nekoliko zamki stoje pred kritičarem i mnogi od onih koji kritikuju neretko upadnu u njih.

Najpre, mnogo koja umetnička kritika je "teorijske prirode". To znači da učenjem estetike umetnosti i teorije umetničkog čina (što je poželjno) kritičar dođe do zaključka da je saznao šta je to "najveća umetnost" (što, međutim, nije poželjno).

Takav kritičar pred dnevnu umetnost izlazi kao da sa sobom nosi Prokrustovu postelju i ponaša se kao da je u grčkom mitu: što pretiče saseca, što je kratko nateže. Rezultat takvog držanja je da kritičar-teoretičar uvek pronađe svoje miljenike.

Kako prepoznati takvog kritičara?

Ukoliko kritičar godinama o jednom umetniku bez razlike piše samo glorije, već ima razloga za sumnju, jer će pažljiv čitalac lako primetiti neutemeljenu „kritičarsku radost" što je pronašao svog "idealnog" umetnika.

Idealni umetnik ipak ne postoji.

Umetnost je, to znaju svi umetnici, klizav teren i ma koliko se iskustvom nadomešćivala neizvesnost stvaranja, umetničko delo na kraju uvek "ispada" ili ovako ili onako. Kritičari zato ne bi trebalo da imaju svoje miljenike, ali koji bi ih zakonski akt (ukoliko nema sukoba interesa) u tome mogao ograničiti?

No, nije to najgore. Regrutovanje kritičara iz redova neuspešnih umetnika najpogubnije je po dnevnu kritiku. Nije teško pogoditi da će kritičar u početku tragati i čak ceniti sve ono što sam nije mogao da uradi, ali da će ga vremenom mizantropija njegovih poznijih godina naterati da žigoše i prezire sve one koji mogu da urade ono što on nije uspeo.

Takav umetnički valorizator postaje kritičar-osvetnik i u blato baca sve one koji se koriste izrazom koji on nije uspeo da razvije. Kod kritičara-osvetnika ne prolaze mnogo bolje ni oni koji se služe novatorskim sredstvima o kojima on nije mogao ni da sanja, ali to nas uvodi u poslednju zamku u koju upadaju kritičari.

Kritičar je, naime, samo čovek. Stasava na jednom umetničkom poretku i na partenonu umetničkih ideja koji se tokom vremena preispituje i neretko napušta. Kada kritičar nije u stanju da shvati promene u svojoj umetnosti, on s razlogom počinje da bude sumnjičav prema svemu novom i neobičnom i pretvara se u kritičara-starinara.

Takav kritičar ceni samo svoje ispisnike, "romantično vreme stasavanja na ovim ili onim mestima" i "čestitu umetnost" kojoj je došao kraj.

Tu treba obratiti pažnju i na sledeće: ni umetnost nije imuna na pogrešan razvoj i često se dešava da kritičar pravilno primeti krivi put, ali on, ukoliko ne želi da se upiše u starinare, i taj razvoj mora da oceni kao neumitan i saobrazan vremenu u kojem živi. Treba da kaže da je svet otišao "do đavola", ali ako "do đavola" pošalje i sveukupnu umetnost, onda njegove kritike postaju predvidljive.

Šta zbog toga ostaje na kraju za pravog kritičara? Zna se – otvorene oči, uši i glava. Umetnici ne vole stroge kritičare i vrlo su osetljivi i na najblaže kvalifikative. Ali umetnik koji je dobio i dobru i lošu kritiku od istog kritičara bar zna da on to zaista misli i kada piše o njemu rđavo i kada ga kuje u zvezde.

Takvo otvoreno držanje, međutim, ne može da uredi nijedan zakon. Zato se kritičari neguju i pošto su po pravilu sami pred umetničkim činom koji nastaje u trenutku kad oni moraju da ga ocene, preostaje im jedino da se oslone na unutrašnji moral u sebi.

Tako stižemo do vere. Svaki kritičar mora biti vernik, zato što mora verovati u umetnost.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Handke proglašen personom non grata u Sarajevu

Handke proglašen personom non grata u SarajevuIzvor: REUTERS/Christian Hartmann
Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je personom non grata u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku koju su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), jednoglasno je na sednici donela Skupština Kantona Sarajevo.

Severna Makedonija se priključila bojkotu ceremonije dodele Nobela Handkeu

U deklaraciji o tome se osuđuje dodeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, "negatoru genocida u Srebrenici".

U deklaraciji je navedeno da je "završna faza genocida upravo negiranje genocida", i konstatuje da je "dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu".

U deklaraciji piše da Handke "ni danas ne menja svoje stavove, već ide korak dalje, pa najavljuje svoj dolazak u BiH i posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice".

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su dodelu Nobelove nagrade Handkeu ocenili kao "novu uvredu žrtava", uz ocenu da bi njegova poseta BiH i Sarajevu izazvala "dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Dizni je ublažio horor koji krije originalna priča o Uspavanoj lepotici

Mnoge originalne verzije omiljenih dječijih bajki poprilično su drugačije od onoga kako ih mi znamo i obiluju nasiljem i okrutnošću. Takva je i priča o Uspavanoj ljepotici koja između ostalog, pominje i jedan od najužasnijih ljudskih zločina – silovanje.

Uspavana ljepotica je žrtva i priča je puna grozomornih detalja!

Bajka koja se danas priča djeci ide ovako – princeza Aurora, nakon što se ubode na iglu vretena koje je začarala zla kraljica, padne u san dug sto godina koji jedino poljubac princa koji je iskreno voli može da prekine.

Princ na bijelom konju se, naravno, pojavi, pobijedi sve prepreke na putu do svoje voljene, ubije zlu kraljicu, poljubi princezu, probudi je i onda oni žive srećno do kraja života.

U originalnoj verziji koju je u XVII veku zapisao italijanski pisac Đambatista Bazile, kraj je znatno drugačiji! Nema kletve, niti zle kraljice, nema princa, a ni naročito srećnog kraja. Aurora padne u začarani san zbog proročanstva i ostane uspavana 100 godina tako da svi zaborave na nju.

Vijek kasnije, jedan kralj slučajno nailazi na zapusteli dvorac i u kuli pronalazi usnulu djevojku. Očaran njenom ljepotom odluči da je siluje ili, kako priča eksplicitno kaže da “uživa u prvim plodovima ljubavi”. Nakon što završi, vraća se u svoje kraljevstvo.

Devet mjeseci kasnije, i dalje u snu, Aurora rađa dva sina. Jednoga dana, san prekida jedno od njene djece kada isisa trn iz njenog prsta koji je prouzrokovao san. Aurora se budi samo da bi saznala da je postala majka dvoje djece.

Nakon nekog vremena, kralj odlučuje da želi da vidi Auroru opet. Vraća se u dvorac, samo da bi je zatekao probuđenu i sa blizancima. Otkriva joj ko je i između njih se rađa ljubav.

Kralj je spalio sopstvenu ženu

Postoji samo jedan problem koji stoji na putu srećnom paru – kralj je već oženjen!

Jednom kada kraljica sazna za muževljevu aferu, smišlja strašnu osvetu. Šalje sluge kod Aurore koji je ubjeđuju da pošalje djecu na dvor jer kralj želi da ih vidi. Umjesto toga, kraljica dječake odvodi kod kuvara, naređuje mu da ih ubije i od njih skuva jelo koje će kralj jesti te večeri. Kuvar umjesto toga sakrije djecu, a ispeče dva jagnjeta.

Nakon što je ubijeđena da se otarasila djece, kraljica poziva i Auroru na dvor gdje planira da je spali kao vješticu. Međutim, kralj saznaje za ovaj plan, spasava Uspavanu ljepoticu i umjesto toga na lomači spaljuje sopstvenu ženu.

Kuvar zatim otkriva da su djeca sve vrijeme bila kod njega, Aurora i kralj se vjenčavaju i žive srećno do kraja života.

Kao i mnoge druge priče iz tog vremena, ova verzija nosi moralizatorske pouke ali je, složićete se, prilično neprikladna za priču pred spavanje.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10998
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Mnogi pisci i pesnici su u jednom period svog života pod pristiskom stvarnosti, ne retko i političke, spalili ili uništili neka svoja dela. Poznato je da je Gogolj u neći između 11 i 12 februara 1852. godine spalio drugi tom roman-poeme „Mrtve duše“. Isto je uradio i Puškin. On je čak svoja dva dela spalio. Prvo je to uradio sa poemom „Razbojnici“, a potom je uništio desetu glavu poeme u stihu „Evgenije Onjegin“ u kojoj je pisao o „dekabristima“. Ana Ahmatova je svoje stihove i poeme takođe uništavala. Slično je sa svojim rukopisima postupao i Osip Mandeljštam. Ovoj čudnoj plejadi pisaca i poeta treba svkako dodati i Bulgakova koji je 1930. godine spalio, uništio prvu verziju romana „Majstor i Margarita“. Neki ostaci prve verzije romana su ipak sačuvani. Interesantno je da je engleski pesnik Dante Gabriel Rosseti u grob žene položio svesku u kojoj su bil iispisani stihovi pesama. Nakon sedam godina od ženine smrti, Rosseti je odlučio da pesme objavi, zbog čega je morao da otkopa grob. Kasnije je poeta zbog toga gorko zažalio. Robert Luis Stivenson je uništio prvu verziju priče o doktor Džekilu i mister Hajdu. Nakon što je uništio prvu verziju romana, Stivenson je za tri dana napisao drugu verziju. Smatra se da je Franc Kafka čak 90% svojih rukopisa uništio. Tako npr. jedan od značajnijih romana XX veka „Proces“ je štampan tek nakon Kafkine smrti i to samo zato što je Kafka rukopis ostavio svom drugu Maksu Brodu koji je, kada je delo pročitao, shvatio o kakvom se kvalitetu radi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost